Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Gondolat-nagytakarítás az agykontroll-táborban

Az élet dolgaihoz való pozitív hozzáállás – fogalmazta meg az agykontroll lényegét nagyon tömören Molnár Henriett, aki Szentesen gyermekek számára oktatja a módszert.
- A Koszta-iskolában tanítok, s amikor láttam a gyerekeken, hogy szoronganak, izgulnak, félnek, olyankor sokszor elképzeltem, bárcsak segíthetnék rajtuk – mesélte. Így amikor agykontroll-tanfolyamot végzett pedagógusok számára meghirdették a gyermekoktatói képzést, örömmel élt is a lehetőséggel. Foglalkozásaira nemcsak a városból voltak érdeklődők, de a környező településekről is.

Öt éves tapasztalata alapján mondhatja, hogy a diákok számára kifejezetten hasznos, előnyös az agykontroll, hiszen lételemük az ilyen típusú gondolkodás. Még nincsenek meg bennük azok a tévhitek, berögzült szokások, amelyek a felnőttekben már igen, s melyeket éppen a szülők ültetnek el bennük, derült ki a szakoktató magyarázatából.

Gondolat-nagytakarítás az agykontroll-táborban.
Gondolat-nagytakarítás az agykontroll-táborban.

Immár a harmadik nyári táborát szervezte meg Molnár Henriett, melynek 22 résztvevője között voltak új érdeklődők, és ismétlők is. Ugyanis a tanárnő az iskolában évek óta tart tanfolyamokat, és mint mondta, érdemes évente egyszer feleleveníteni az elsajátított módszereket. (Aki már részt vett egy kurzuson, a következőre kedvezményesen mehet, sőt, az agykontroll alapítvány támogatja a rászorulókat.) Az egy hétvégés, 16 órás ismeretátadásokkal szemben a héten tartott nyári táborban öt napra, délelőttökre osztotta el a tanfolyamok anyagát, hogy aztán a délután már a szabadprogramokról, kézműveskedésről, játékról szóljon. - Mi ugyanazt az anyagot tanuljuk, mint a felnőtt tanfolyakon, csak játékosabban, kicsit leegyszerűsítve - magyarázta a tanárnő, majd gyorsan hozzátette: - Illetve nem is kell leegyszerűsíteni, hiszen az agykontroll könnyen elsajátítható bárki számára.

A már említett pozitív gondolkodás a lényege az ún. gondolat-nagytakarításnak, mely egyike a foglalkozásokon alkalmazott technikáknak: nagyon egyszerű technikával, két szóval (töröld, töröld!) a kerülendő kifejezéseket pozitív dolgokká formálják át, másokkal helyettesítik. A „nem emlékszem" például helyettesíthető a „kiment a fejemből, de mindjárt eszembe jut"kifejezéssel. Mennyivel jobban hangzik.

Mint ahogy az is jól hangzik a tanárnőtől, hogy mindez nem varázslat, mert a mindennapokban is így működünk, vagyis a pozitív gondolatok pozitív embereket teremtenek. Akkor lenne igazán hatékony az agykontroll, ha bele lenne építve a gyerekek órarendjébe, sokkal egészségesebb társadalmat szülne, véleményezi a szakoktató. Elmondta, egyáltalán nem csak stresszes, hátrányos helyzetű vagy tanulásban lemaradt gyerekeknek való a módszer. Ahhoz, hogy egészséges emberek legyünk, mindenkinek el kellene végezni. Ettől senki sem lesz egoista, viszont bárki felgyorsíthatja az agykontroll segítségével a gyógyulást, tanulási trükköket sajátíthat el, céljai megvalósítását könnyítheti meg.

Az agykontroll-foglalkozásokon körbe ülve megbeszélik a problémákat, amit a relaxálás követ, s csukott szemmel is átbeszélik az élethelyzeteket. A gyerekek ezt is élvezik, egyáltalán nem unják, amire Henriett magyarázattal szolgált: - A relaxálással elért ébrenlét és elalvás határán lévő állapot a fiatal korosztály számára természetes, tehát őket nem is relaxálni kell megtanítani, inkább arra, hogyan lehet tudatosan kihasználni az ellazult állapotot. Ilyenkor fogékony az agy, s ha pozitív képeket sugárzunk felé, azt parancsnak veszi és teljesíti.
A gyerekeknek az iskolában és sportban is előnyükre válik az agykontroll. Ezt bizonygatták a táborozók is. A 7. osztályba készülő Endre már visszajáró, és a szintén 7.-be lépő, a táborba először jött Gergővel együtt úgy érzik, segít a tanulásban a módszer, s megtanulták, hogyan lehet ellazulni. Bevált számukra a „három ujj-technika", (kezünk három ujját pár másodpercre összeérintve megnyugszunk – ez a technika mindig „kéznél" van). Döme, aki negyedikes lesz ősztől, sportversenyek előtti izgalmát csillapítja az agykontrollal, a vele egykorú Zoli pedig éppen aznap már öt helyen alkalmazta a fájdalom-kontrollt, a szünetekben összeszedett sérüléseire. Kata orrvérzésre ébredt aznap, ami csakhamar alábbhagyott, mert sikeresen alkalmazta magán az agykontrollt. Némelyiküknek a szülei, testvére is kipróbálta.

Olvasóink írták

 • 12. osszeomlas 2013. július 18. 13:56
  „szektásodnak! :D”
 • 11. petrov 2013. július 16. 20:08
  „...ellazult állapotban "fogékony az agy, s ha pozitív képeket sugárzunk felé, azt parancsnak veszi és teljesíti."

  Nagyon szép. És mi van, ha nem pozitív képeket sugárzunk feléjük? Ki kontrollálja ebben az "ellazult állapotban" hogy mi a helyes, és mi a helytelen, mi az amit teljesíthet, és mi az amit nem ?”
 • 10. _csutak_ 2013. július 16. 19:09
  „@éljenszentes:
  Már megbocsáss, de egyáltalán tudnál az általad felsoroltakról külön külön négy sorba írni?
  Mert ha nem akkor előítéletes vagy minden olyan dologgal szemben amiről még csak részinformációd sincs!
  Ennek az általad lenézett módszernek tudományosan igazolt háttere van, tehát nem humbug.
  De mint írtam akárkinek nem javasolt a kettő hétvégének a meghallgatása.”
 • 9. éljenszentes 2013. július 16. 15:30
  „Az agykontrollban ugyanazon fogyasztói csoport hisz, mint aki a lúgosításban, a pí - vagy mi az Isten - vízben, gyógygombában, mágneses karkötőben, csodamatracban, a pozitív energiában és a feng shuiban. Csupa-csupa csodás dolog, amit el lehet adni könyvben, előadásban, ketyerében azon spirituálisan gyenge embereknek, akik gyengeelméjűségüket és hiszékenységüket spiritualitásnak nevezik, elszigetelve magukat a boldog és reálisan gondolkodó, valóban pozitív "hitetlen" embercsoporttól.”
 • 8. _csutak_ 2013. július 15. 23:29
  „@északmagyar:
  Barátom, most nagyon mellé nyúltál!
  A Silva féle elmekontroll (Rossz a fordítás!) nem más, mint a sok évezredes emberi megfigyelések rendezett gyűjteménye.
  Rossz hírem van számodra:
  C.G. Jung munkássága igazolja a működését!
  Az is ide tartozik, hogy nem lenne szabad szakorvosi vizsgálat nélkül senkinek sem elvégezni a tanfolyamot, mert van olyan elmebetegség tipus, amit sajnos ez a módszer előhozhat :(”
 • 7. BFerry 2013. július 15. 23:15
  „Sziasztok,
  megneztem a Vikipedian, ez a Silva ur egy elektrotechnikus volt. Elöször en is a szcientológiara gondoltam, de nem pont az. Amerika tele van szektakkal, meg vallasokkal, ami szerintem nem Europanak valo. Hogy ebbe gyerekeket kell belevinni? Hat en nem tudom, van mas, biztosabb jobb dolog is szerintem.
  BFerry”
 • 6. v.imre 2013. július 15. 15:26
  „A Silva-féle agykontroll nem haszontalan. Valóban nem szcientológia blabla. Olvastam a könyvet, állításait összevetettem saját élethelyzeteim megoldásaival. Stimmel. Bármely élethelyzetben, feladat megoldás előtt rendezni kell gondolatainkat, uralni kell testi-lelki állapotunkat. Kicsiben olyan leíró, elemző tudományos mű ez, mint Selye János munkássága, könyv trilógiában megírt kutatás anyaga.”
 • 5. északmagyar 2013. július 15. 13:51
  „2. De ez is eléggé kuruzslás tudomány. A baj az, hogy José Silva gyakorlatilag új pszichológiai irányzatot akart ezzel, de szerintem csak alig használható dolgokat mutatott be. A relaxáció az jó, anno én is részt vettem egy ilyenen, de sajna tanúsíthatom, hogy mire ezek a kölykök felnőttek lesznek, jelentős részük ugyanúgy ugyanolyan problémákat nem tud megoldani, mint bárki aki szkeptikus, és ahogy az sem tudja megoldani aki "már a szívébe fogadta a Krisztust". Ez a pozitivista / optimista hülyeség huszadik század eleji dilettáns és amatőr pszichológusok meg spiritualisták találmánya, kb. annyira eredményes, mint az önismereti kurzusok. Biztos lesz aki utólag azt mondja, hogy a fantasztikus üzleti sikerei ennek köszönhetők, de a többség elfelejti ezeket a szamárságokat mire felnőtt lesz. Inkább realistának kellene nevelni a kölyköket. Most komolyan.
  Ha élete során valakit csalódás ér, az jóval mélyebben is érintheti, minthogy majd mágneses lámpa elé ül 2 órára oszt elmúlik. Ez baromság. Mi van azzal aki ilyen optimista gimibe jár, de kilóg a sorból, és nem tud összejönni egy fiúval/lánnyal? Most az, hogy csillagos ötös volt matekból hol a fenébe teszi utólag boldoggá? Vicces ahogy az oktató aszondja:
  "Még nincsenek meg bennük azok a tévhitek, berögzült szokások, amelyek a felnőttekben már igen, s melyeket éppen a szülők ültetnek el bennük, derült ki a szakoktató magyarázatából."
  Pontosan, hogy meg lesznek bennük, ha a sikert és a jó élményt azon mérik, hogy hogyan lehet körbemutogatni a kölyköt mint büszkeség/siker eszközét.

  Basszus az embereknek több George Carlin kellene. Vagy több Karinthy.”
 • 4. zsozso64 2013. július 15. 12:44
  „Kata éjszakai orrvérzését az agykontrollon, a papír zsebkendőn kívül talán az orvostudomány is elmulaszthatná. Feltéve hogy kap esélyt rá... legalább annyit megérdemelne mint a tábor! Kata pedig pláne megérdemelné, hogy esélyt kapjon!!!”
 • 3. KisManka 2013. július 15. 12:40
  „A Silva féle agykontroll nagyon messze áll a szcientológiától. Tessék egy kicsit utána olvasni. Megéri.
  A hölgy kezdeményezése igen dícséretes, a gyerekeknek az agykontroll csak a javára válhat. Most úgy gondolom, hogy sokat segített volna, ha én is hamarabb ismerkedem meg a módszerrel.”
 • 2. cumania 2013. július 15. 12:28
  „Képzeld, nem!”
 • 1. dondongó 2013. július 15. 09:14
  „Ez nem szcientológus cucc véletlenül? Ron Hubbard a tankönyv?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézen állva is fogyott a palacsinta

Mi lesz, ha esetleg mégsem jön össze a rekord, újrakezdik a kísérletet? – kérdeztük a derekegyházi palacsintafesztivál finisében, még a számlálás előtt. Tovább olvasom