Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Grecsó-lázban égett Szegvár

Szegvár - Grecsó Krisztián író és Grecsó Zoltán táncművész is eljött a szegvári falunapokra. A Grecsó névre korábban összerezzenő helybeliek most ünnepelték a fiúk hazatérését.
Grecsó Krisztián író és Grecsó Zoltán táncművész is eljött a szegvári falunapokra. A Grecsó névre korábban összerezzenő helybeliek most ünnepelték a fiúk hazatérését. A Krisztián forgatókönyvéből készült Hasutasok című filmet a kastélyban vetítették, Zoltán pedig kortárs táncelőadást mutatott be kedvesével a kastély udvarán. Mindenki velük akart beszélni, és ők alig várták, hogy itthon legyenek.

Grecsó Krisztián

1976. május 18-án született Szegváron. Általános iskoláját a faluban végezte, majd a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. A József Attila Tudomány Egyetem magyar szakán szerzett diplomát. 2001-ben a Jelenkor kiadásában jelent meg komoly sikert elért könyve, a Pletykaanyu. 2005-ben adta ki a Magvető Isten hozott című regényét, melyet németre is lefordítottak. Több verseskötete jelent meg. Felesége: Kacziba Ágnes angoltanárnő. Nyelvtudása: magyar. A Hasutasok és a Megy a gőzös című filmek forgatókönyvét is ő írta, néhány napja pedig a patinás magazin, a Nők Lapja vezető szerkesztője.

Azt valószínűleg kevesen tudják, hogy miért is került a Pletykaanyu című könyv ajánlásába ez az egyetlen rövid szócska: Zolinak. Grecsó Krisztián első sikerkönyvének címét ugyanis az öccse adta, az író pedig saját állítása szerint azóta sem talált ki jobbat. Zoltán a bátyja írói munkásságáráról azt mondta, örült, amikor Krisztián versről novellára váltott, ezekben ugyanis megjelenik a szegváriak beszédmódja. A hosszú mondatok, az önfeledt és korlátok nélküli mesélés, a humor, és a szavak íze mind-mind kibontakozhatott a novellában. Zoli úgy emlékszik, hogy amikor Krisztián írógépet vett, a családban többen felháborodtak, de ő azonnal megvédte a bátyját, mert tudta, hogy zseni. Ha történetesen nem tudta volna, akkor is megvédi. A fiatalabb fivér később, a Vízjelek a honvágyról című verseskötettel a kezében azon tűnődött otthon, a szegvári házban, hogy ő már csak a Krisztián öccse marad egész életében.

Ez a félelem alaptalan lett, és erről maga Krisztián gondoskodott. A szegvári sulibulikon le nem lehetett volna könyörögni a táncoló Zolit a színpadról, nyilvánvaló volt Krisztián számára, hagyni kell, hadd táncoljon. Miután Zolit felvették a szentesi gimnázium dráma tagozatára, a báty ment el az első szülői értekezletre. A tanárok furcsán néztek rá, mondván, milyen fiatal az apuka, de később megszokták a jelenlétét a fogadóórákon is. Zoltán közben megtanulta a latin és a standard táncokat a Szilvernél, a gimi diákjaként az Íródeák nevű országos pályázaton harmadik helyezést ért el versírás kategóriában – de aztán megmaradt eredeti szenvedélyénél. Krisztián is tud táncolni: egy írói Ki Mit Tud?-on kalotaszegi legényest mutatott be Pesten, állítása szerint másfél perc után a fulladásos halál tüneteivel.

Grecsó Zoltán

1983. április 8-án született Szentesen. Általános iskoláját a faluban végezte, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatán érettségizett. 2002-ben felvételt nyert a linzi Anton Bruckner Universitatra, ahol táncművészként szerzett diplomát 2006-ban. Ezen az egyetemen évekig ösztöndíjasként tanult. Linzben a városi színházban egy évig dolgozott, és a New York Danceschoolban táncot tanított. Megkapta a MU-Terminal kutatási ösztöndíjat. Nyelvtudás: angol. Jelenleg Budapesten, az Oktogon Tánc Centrumban musicalt és kortárs balettet oktat. Frenák Pál társulatának tagja, rendszeresen szerepel a Trafóban. Kedvese Gönczöl Nikolett táncosnő, rendkívül bájos teremtés.

Apjuk távol esett a családtól, és Krisztiánból sosem tűnt el a gondoskodó apa szerepe, így aztán amikor a fiatalabb fiú már egy éve volt „lézengő ritter" Budapesten, a báty a Nyúl utcában „megmosta a fejét". Zoli ezután négy bőrönddel nekivágott Ausztriának, és szinte haza se jött, amíg meg nem szerezte a táncművész diplomáját. Ma Frenák Pál társulatában táncol, és ihletett pillanataiban azon gondolkodik, mennyire élvezi ezt, ezt a valódi rémálmot, a táncot, a csak önmagában értelmezhető, térben és időben létrehozott folyamatos mozdulatsort. Mondta is a szegváriaknak, ha esik a hó és lépdelnek, vagy ha kimennek kapálni, az is tánc.

Krisztián elégedett az öccsével. A Kortárs Művészetek Házában ugyanis ő számít az egyik legjobb táncosnak. Zoltán pedig elégedett a bátyjával: három percig sorolhatná a díjait. Eddigi életükben mindössze kétszer vesztek össze, de hogy miért, azt elmondani nem lehet. Egyszer ezért, másszor meg azért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási vihar tombolt Szentesen és Csongrádon

Szentes, Csongrád - Hatalmas vihar tombolt a vasárnapról hétfőre virradó éjjel Szentesen és… Tovább olvasom