Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Gullay Ádám: Nem bírtam ki, hogy ne üssek!

Szeged, Szentes - Magatehetetlen idős betegtársát verte meg és okozta annak halálát a szentesi Gullay Ádám Mihály. A 35 éves férfi tettét a Bugyi István Kórház Pszichiátriai Osztályán követte el: nem jogerősen 6 és fél év börtönre ítélték.
Halált okozó testi sértésért 6 és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék Gullay Ádám Mihályt. A 35 éves szentesi férfi február 5-én a szentesi Bugyi István Kórház Pszichiátriai Osztályán – ahogy megírtuk – olyan súlyosan megütötte 67 éves, magatehetetlen betegtársát, hogy a csongrádi F. Mihály az orvosi ellátás ellenére belehalt sérüléseibe.

A hétfői tárgyaláson elhangzott: Gullay Ádámot 1997-től drog és alkohol miatti agresszivitása, és tudathasadásos elmebetegsége miatt folyamatosan kezelték. Februárban azért került kórházba, mert lakókocsijában kihűlt állapotban találtak rá, és önmagára veszélyesnek nyilvánították. Az ügyész a vádismertetés során elmondta: legalább 2 nagy ütés érte az idős csongrádi férfit, akinek többek között az orrcsontja és az arccsontja is eltört. F. Mihály orra az orvosi ápolás után újra elkezdett vérezni, félrenyelte a vérét, és meghalt. Az ügyész szerint összefüggés volt a sérülés és a halál között. Gullay Ádám elismerte felelősségét, és vallomást tett Kiss Dániel bíró előtt.

– Este 10-től hajnali 2-ig mindennap egyfolytában ordított. Azon a hajnalon odahívott magához, hogy vegyem le az ágya szélén lévő korlátot. Mikor odaértem, megmarkolta a nyakamat. Azért ütöttem meg, mert megfogott, és agresszív volt. Nem akartam megölni, de nem bírtam ki, hogy ne üssem meg. Nem lehetett tőle pihenni – mondta a vádlott. Az igazságügyi elmeszakértő megállapította: a férfi tette elkövetésekor nem szenvedett tudatzavarban. Az igazságügyi orvos szakértők véleménye szerint a magatehetetlen sértettet minimum 2 nagy erejű és 3 kisebb ütés érte. A tanúként meghallgatott ápolók elmondták: az idős férfi agyvérzés után került hozzájuk, bal oldala teljesen lebénult, a jobb kezét se tudta használni. Kizártnak tartották, hogy abban az állapotban bárkinek meg tudta volna ragadni a nyakát.

A vádbeszédben az ügyész letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a Törvényszéktől. Felhívta a figyelmet, hogy bár kóros elmeállapot tekintetében a Btk. a büntetés korlátlan enyhítését teszi lehetővé, a vádlott egy idős, magatehetetlen ember ellen követte el tettét. A védelem az enyhítő körülmények felsorolásával – kóros elmeállapot, büntetlen előélet, beismerő vallomás – érvelt. A bíró végül 6 és fél év börtönre ítélte Gullay Ádámot. Tette 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntethető. – Ennek középmértéke 5 év, és a kóros elmeállapotot, valamint a büntetlenséget is méltányoltuk. Ennél azonban sokkal súlyosabb megítélés alá esett, hogy egy védekezésre képtelen, beteg, magatehetetlen embert bántott, akinek esélye sem volt a védekezésre.

Ez vezetett a 6 és fél év börtön kiszabásához – magyarázta Kiss Dániel. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért nyújtott be fellebbezést, így a döntés nem jogerős. A másodfokú ítélet meghozataláig Gullay Ádám előzetes letartóztatásban marad.

Olvasóink írták

 • 12. csillogás 2012. október 03. 07:10
  „11.! Na látod, aki ott volt, ´kipróbálta´ és nem ment, a következménye pedig olvasható.”
 • 11. vasorrúbába 2012. október 02. 20:45
  „Éjjel egy nővér van 30-50 ágyas osztályon is!!El lehet menni nővérnek, ki lehet próbálni!”
 • 10. csillogás 2012. október 02. 19:23
  „9.! Dehogy hibázott! Csak a vér okolható, ami félreszaladt.
  A kórházi dolgozók hol vannak ebben az ügyben?”
 • 9. catroot 2012. október 02. 09:53
  „"F. Mihály orra az orvosi ápolás után újra elkezdett vérezni, félrenyelte a vérét, és meghalt."

  És itt nem hibázott valaki...?”
 • 8. nie 2012. október 02. 06:02
  „G.Ádám beismerte tettét, ez jó. A betegtárs hangoskodása zavaró lehet, de ezért ölni nem kellene. Az osztály dolgozóin semmi felelősség? Ők jól végzik munkájukat? esetleg jutalom is jár nekik?”
 • 7. louise 2012. október 01. 23:00
  „Ugye, a nővérek is ugyan olyan hibásak, mint az a kezelt, szintén beteg, aki nem bírta tovább. Tessék őket is vizsgálat alá venni, és kicserélni lelkiismeretes munkanélküliekre.”
 • 6. klj-54 2012. október 01. 22:27
  „@louise:
  Tudom, sajnos.
  Nekem egy nem világos ezek után sem!
  Mi a bizonyíték arra, hogy tudta mit tesz?
  Nekem erről az a Kabosvári (vagy környéki) doktornő jut eszembe, aki kedden kijelentette (papíron), hogy a betege gyógyult, maid másnap ez a beteg visszament és leszúrta!
  A selejt bosszúja.”
 • 5. Apátfalvi** 2012. október 01. 21:34
  „Hát mindenképpen érdekes eset... mi a fenét keresett egy ilyen buggyant egy védekezésre képtelen ember mellett?”
 • 4. uborka 2012. október 01. 18:01
  „2-KFT-M VOLT, 3MILL.TÖRZSTŐKÉVEL, EL LOPTAM 200 EZER FT-OT, MOST AZ ÜGYÉSZ ANNYI ÉVET KÉRT RÁM,MINT A GYILKOSRA. ÉRDEKES,HÁT LE ÜLÖM.ÁLLÍTÓLAG AZ ORSZÁGOT MEG KÁROSÍTOTTAM VELE, DE ENNI SEM VOLT PÉNZEM EZÉRT TETTEM AMIT TETTEM. SZÁMLÁM O-RA ÁLLANDÓAN LENYÚLTA AZ ÁLLAM.”
 • 3. Queenmargareth 2012. október 01. 17:12
  „2................óh, hát miért hagyják ordítani?Nos, azért, amiért én nagyon sokszor ápoltam, segítettem a betegtársaimnak, mert a kávé és netezés miatt nem értek rá...Illetve magukra csukták az ajtót, így nem hallották.Úgyhogy a reggeli tökéletes smink estére is tökéletes maradt.......”
 • 2. louise 2012. október 01. 16:38
  „klj-54
  Azért, mert nem 24 órában, hanem időszakosan buggyan meg az agya.

  Egyébként lehet jobb lett volna, ha annak idején a túladagolásban meghalt volna. A másik a nővérek miért hagyják a betegeket ordítani??????? Nem kellene oda menni és legalább nyugtatót adni, hogy pihenjen, és a többi beteg is tudjon aludni???? Nem, mert ők lexxarják az összes beteget.”
 • 1. klj-54 2012. október 01. 15:30
  „Hogy is van ez?
  Zárt osztályon van de nem elmebeteg?
  Tehát veszélyes önmagára és a társadalomra, de ha öl akkor nem zavart elméjű?
  Tessék mondani mit értettem félre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti Dohányboltja lesz Szentesnek

14 boltban fognak dohánytermékeket forgalmazni jövő júliustól Szentesen. Tovább olvasom