Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Gyakran hazahúzza a szíve Lénárt Lászlót

­Egy színházi embernek is több lábon kell állnia, tudtuk meg Lénárt Lászlótól. A szentesi származású színész sokáig szabadúszóként „helyezkedett", most pedig már egy sokoldalú művésszel beszélgethettünk a minap, amikor újra itthon járt.
- Színésznek készültem szinte bölcsődés koromtól - emlékezik vissza László. - Általános iskolás koromtól már ez volt a célom, az akkori Hámán Kató-iskolában (ma Koszta-iskola) a feslő tagozatban a Négyesi Jánosné vezette színjátszó szakkörben szerepeltem, iskolai ünnepségeken is felléptünk. Onnan egyenes út vezetett a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatára. Akkor is ritkaságszámba ment, de mindig volt egy kis szentesi mag, Virág Olgával ketten voltunk itteniek az osztályban.

­Egy színházi embernek is több lábon kell állnia, tudtuk meg Lénárt Lászlótól, szentesi származású színésztől.
­Egy színházi embernek is több lábon kell állnia, tudtuk meg Lénárt Lászlótól, szentesi származású színésztől.

László rögtön az érettségit követő tanévben, 1988-ban a Nemzeti Színház stúdiójába került, s 20 éves kora óta színészként dolgozik. - Két évet jártam a stúdióba, s a második év végén azt mondták, hogy aki szerződést tud felmutatni bármelyik színháztól, megadják számára a színész II. minősítést. Akkor a békéscsabai társulat itt játszott a Tóth József Színházteremben, én pedig nagy bátran odamentem a színészekhez, hogy az igazgatóval szeretnék beszélni. Gálfy László nem volt jelen, de a feleségével, Felkai Eszterrel találkoztam, így kerültem végül a direktor elé, aki meghallgatott, s szerződést ajánlott. Onnantól a Jókai Színház tagja voltam 1992-ig. Akkor elszerződtem a Győri Nemzeti Színházhoz, 95-ben továbbléptem, a budapesti Pince Színházhoz kerültem, de mire felköltöztem a fővárosba, megszűnt a társulat.

László kénytelen volt szabadúszóként „helyezkedni, evickélni" a pályán. Írással is foglalkozott, ennek kapcsán került vissza Győrbe, ahol szövegíróként is közreműködött a Maskara Társulatnál gyerekelőadásokban. A fiatal színész játszott többek között a Ruttkai Éva Színházban, vezetett tévéműsort Csepelen, valamint a Szív TV-ben, vagyis szabadúszóként megpróbált a felszínen maradni.
Mindez 1997-ig tartott, amikor Udvaros Béla szerződtette az Evangélium Színházhoz, ma már László a társulat vezetője. Színészóriásokkal játszott együtt az előadásokban, a csúcs számára Az ember tragédiája volt, amiben többek között a már elhunyt Bánffy Györggyel szerepelt együtt, Ádámot formálta meg László. - Ezt az előadást most újítjuk fel, augusztus második felében pedig Sík Sándor István király című drámáját mutatjuk be, megpróbálunk a nemzeti értékek mellett lándzsát törni – mondja a vezető.

Szentesre kezdetben gyerekelőadásokkal jött, de vágya volt, hogy irodalmi esteket is létrehozzon, így a Teatro Társulattal a maga írta, rendezte előadásaik mindegyikével felléptek már szülővárosában is. Legutóbb áprilisban Örkény-esttel szerepeltek nálunk, mely olyan sikert aratott, hogy őszre visszakérték, újságolja László.
Reklámfilmekben, sőt napi sorozatokban is feltűnt a fiatalember. A Barátok közt-ben egy ellenszenves bolttulajdonost, a Jóban Rosszban epizódjaiban maffiózót alakított, a Süketszoba című web-sorozatnak minden részében szerepelt, két hete pedig a Hacktion új évadának egyik részét forgatta, melyben író-műfordítóként láthatjuk majd.
- Úgy látom, mindenbe bele kell kóstolnia, és mindenben otthon kell lennie egy színésznek, mert nagyon nehéz talpon maradni – vélekedik László. ­ Mindenféle fórumokra elmegyek, ahol szereplőket keresnek, de én inkább a színházra koncentrálok. Ha filmes megbízás jön, az már csak hab a tortán.

Szívügyekben is itthon van

A szentesi születésű művész gyakran látogat haza szüleihez, az előadásokkal is jön, de magántermészetű oka is van annak, hogy megsűrűsödtek hazaútjai. - Szívügyekben is itthon vagyok – mondta mosolyogva. - Deák Zsuzsi, a párom elkészítette a honlapomat (www.len-art.hu), amely az irodalmi esteket és az Evangélium Színház előadásait is propagálja, idehaza és a határon túl is.

- Anno a gyerekelőadások kapcsán találkoztunk (ezeket akkor még én szerveztem a színházban) és egy ilyen előadás alkalmával említette Laci, hogy ő szentesi és vannak irodalmi előadásai – meséli a szentesi kulturális programszervező. - Gondoltam, próbáljuk meg, és az első ilyen előadás 2008 januárjában volt, mint rendhagyó irodalomóra. Nekem nagyon megtetszett, amit láttam a társulattól, és évről-évre visszahívtam őket, így alakult ki a munkakapcsolat. Aztán ez a kapcsolat alakult át tavaly párkapcsolattá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 ezer új munkahelyet várnak a kertészetektől

100 ezer új munkahely jöhet létre 2020-ig a hazai kertészetekben a kormányzat támogatásával – hangzott el az országgyűlés kertészeti albizottságának fábiánsebestyéni ülésén kedden. Tovább olvasom