Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Gyémántesküvő: Perczel Olivér és Vida Katalin

Szentes - A szentesi Perczel családban szokás a jeles évfordulókat megünnepelni: a jeles ős, Perczel Mór tábornok tiszteletére minden március 15-én a forradalmat, május közepén pedig a házassági évfordulót. Perczel Olivér és Vida Katalin hatvan éve él együtt boldogan.
A gyémántesküvőt a család fiatalabb tagjai szervezték meg az idős házaspárnak. Perczel Olivér és Vida Katalin előre csak annyit tudott, hogy a házassági évfordulót különleges módon ünneplik meg ebben az évben. Szabóné Lucz Margit anyakönyvvezető jelenlétében fogadalommal erősítették meg a hatvan évvel ezelőtt kimondott igent, miközben az idős pár megérintette egymás kezét.

Idősebb Perczel Olivér Budapestről költözött Szentesre, 1947-ben találkoztak itt először, akkor mindketten 21 évesek voltak. Egy év múlva, május 15-én össze is házasodtak, otthont, családot alapítottak. A férj tisztviselőként dolgozott, a feleség pedig a vendéglátásban. Fiatal éveikre örömmel emlékeztek vissza, Katalin azt mondta, sokat jártak moziba. Mindketten szívesen nézték a Karády-filmeket, ezért is volt számukra szép ajándék a Hamvadó cigarettavég című Karády-dal átirata, melyet fiuk felesége, Erzsébet költött a jeles alkalomra.

Katalin és olivér Hatvan éve egy pár. Fotó: Vidovics Ferenc
Katalin és olivér Hatvan éve egy pár. Fotó: Vidovics Ferenc

A szöveg a családról szólt, a gyerekek, unokák valamennyien állva énekelték a dédnagymamának és a dédnagypapának. Idősebb Perczel Olivérnek és Katalinnak két gyermeke született, Olivér és Katalin, mindketten pedagógusok. Négy unokájuk van, Zsófi, Olivér, Szilvia és Tamás, két dédunokájuk: Gábor és Csanád. A két idős embert felköszöntötte a gyémántesküvőn Szirbik Imre polgármester is. A város első embere azt mondta, az életben a jót elfogadni természetes, a valódi kincs az a társ, aki átsegít a gondokon. Természetesen megkérdeztük az idős párt arról, vajon mi lehet a jó házasság titka. Válaszuk ez volt: türelem és kedvesség.

A családfa

Perczel Mór családja Bonyhádról származik. A szabadságharc legendás honvédtábornokának harmad-unokatestvére volt néhai Perczel Gyula, aki nagyapja a gyémántesküvőn ünnepelt idősebb szentesi Perczel Olivérnek. Perczel Gyula Budapestre költözött, leszármazottai lettek a családfában az úgynevezett Budai-ág. Idősebb Perczel Olivér a fővárosból került Szentesre, a család rendületlenül ápolja a 48-as hagyományokat. A Perczelek minden március 15-én összegyűlnek Bonyhádon, hogy így adózzanak a forradalom emlékének. A szentesi utódokat ezeken az összejöveteleken immár ifjabb Perczel Olivér képviseli. Lapunknak elmondta, a forradalom ünnepén mindig részt vesznek a leszármazottak a városi ünnepségen, megkoszorúzzák Perczel Mór sírját, majd családi ebéd következik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakokat segít a szentesi diákok által készített robot

Szentes - Egy interneten megjelent felhívásra „kattantak rá" a szentesi Pollákban, és… Tovább olvasom