Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Gyógyfürdő: kívül maradnak a 14 éven aluliak

Szentes - Gyógyfürdőként és nem közfürdőként működtetné tovább az Ady Endre utcai kupolás medencéket a kórház, ami azt jelenti, hogy amíg a jogszabályok nem változnak, 14 éven aluli vendég nem veheti igénybe a szolgáltatásokat. Az OTH arról tájékoztatott, hogy minősített gyógyvíz helyett kevert vizet töltöttek a medencékbe – ezért robbant ki az egész ügy.
Felesleges hiú ábrándokat kergetni: belátható ideig biztosan nem fogadhat 14 éven aluli vendéget a gyógyfürdő, ahol november elejétől lépett életbe az illetékes tisztifőorvos által elrendelt korlátozás. Sokáig az sem volt tiszta az üggyel kapcsolatban, hol hibáztak, és hogy miféle megoldás kínálkozik arra, hogy az óvodai úszásoktatás helyszíne maradhasson a gyógyfürdő.

14 éven aluliak nem vehetik igénybe a szolgáltatásokat.
14 éven aluliak nem vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

Múlt pénteken érkezett meg a Szentesi Élet szerkesztőségébe az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) levele. Ebben Kovács Márta, az OTH közegészségügyi főosztályának vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentesi, Csongrádi Járási Népegészségügyi Intézete 2012. október 12-én kelt levélben, belföldi jogsegély keretében kereste meg az OTH Közegészségügyi Főosztályát, a szentesi gyógyfürdő gyógymedencéire vonatkozó OTH engedéllyel kapcsolatosan. A levél szerint a Csongrád megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a gyógyfürdőben végzett helyszíni közegészségügyi ellenőrzése során megállapította, hogy a fürdőt ellátó termálkút minősített gyógyvizét a fürdő területén található hideg vizes kút vizével és városi hálózati vízzel keverik. Viszont a fürdő gyógymedencéire vonatkozó, vízforgatás alóli felmentési határozatban a gyógyvíz hideg vízzel történő keverése nem került engedélyezésre.

A korábban kiadott engedélytől eltérő üzemeltetés miatt az OTH 2012. november 19-én kezdeményezte az engedély felülvizsgálatát. A Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a felülvizsgálat során benyújtandó dokumentumok egy részét csatolta, a még hiányzó dokumentumok beküldésére a megadott hiánypótlási határidő 2013. február 18. A felülvizsgálathoz szükséges dokumentumok benyújtását követően az Országos Tisztifőorvosi Hivatal haladéktalanul megkeresi az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget (OKTVF). Az OTH az OKTVF szakvéleményének beérkezését követően hozhat döntést. Azt is megtudtuk, hogy az engedélyezési eljárás ügyintézési határideje 30 nap, de ebbe nem számít bele a hiánypótlás teljesítésének és a szakvélemény elkészítésének időtartama. És ami még fontos: az OTH-tól azt írták az utolsó kérdésünkre, miszerint tiltásra került, hogy a 14 éven aluliak igénybe vegyék a fürdő szolgáltatásait, a megkeresésből értesültek, ezért ezzel kapcsolatosan bővebb információval nem rendelkeznek.

Mindebből kiolvasható, hogy az ügy rendezése pusztán abba az irányba tart, hogy a fürdő visszaszerezze azokat a jogosítványait, amik birtokában közfinanszírozott gyógyászati eljárásokat végezhetnek. Ha gyógyfürdő marad a fürdő – márpedig a kórház sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint ez az intézményvezetés célja –, akkor továbbra sem használhatják a 14 éven aluliak a medencéket. Úszásoktatásra ugyanis csak vízforgatóval ellátott medencék alkalmasak a jogszabályok szerint, egy ilyen berendezés telepítése medencénként 20 milliós kiadást jelente. Hogy milyen forrásból tudná fedezni a kórház ezt a fejlesztést, arról – a szóvivői tájékoztatás szerint – a városvezetéssel is tárgyalt a menedzsment, de konkrét megállapodás még nem született.

Olvasóink írták

  • 2. Hugika010 2013. február 26. 09:37
    „eddig is ki volt írva minden gyógyfürdőben, hogy 14 éven aluliaknak tilos...csak eddig nem tartatták be...”
  • 1. nie 2013. február 19. 17:09
    „VÉGRE! REMÉLEM MELLÉ MEGFELELŐ SZAKEMBEREK IS LESZNEK! JÓ LENNE!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell is, nem is a konténer Nagyhegyen

Ha kirakják a konténert, az a baj, ha elviszik, akkor meg az a baj – ez lehetne a rövid összefoglalása egy szentesi szelektív hulladékgyűjtő sziget esetének. Tovább olvasom