Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Gyógyfürdő: kútba dobott pénz

Szentes - Havi 2,5-3 milliós veszteséggel működteti a kórház a gyógyfürdőt, egyelőre mégsem akar megválni tőle. Az önkormányzat hamarosan visszakérheti korábbi tulajdonát az államtól, de akkor neki kell mélyen a zsebébe nyúlnia.
Jól jövedelmező ötlettel kell előrukkolnia, különben mélyen a zsebébe nyúlhat az önkormányzat, ha magához akarja venni a gyógyfürdő üzemeltetését.

A képviselő-testület július eleji ülésén arról határoztak a döntéshozók, 10 millió forintot különítenek el a gyógyfürdő külső medencéjének vízforgató berendezésére, hogy lehetőleg már ősszel újra megkezdődhessen a kis gyermekek vízhez szoktatása és úszásoktatása. A szándék nemes, de a cél elérése előtt több akadály is sorakozik. Ezek közül néhányra Szirbik Imre is felhívta a figyelmet a tanácskozáson.

A polgármester a gyógyfürdővel kapcsolatosan kijelentette, hogy jelenleg a tervezési munkák folynak, már vetődtek fel egyéb, előre nem látott problémák, melynek megoldása szükséges.

Havi 2,5-3 milliós veszteséggel működteti a kórház a gyógyfürdőt, egyelőre mégsem akar megválni tőle. Fotó: DM/DV
Havi 2,5-3 milliós veszteséggel működteti a kórház a gyógyfürdőt, egyelőre mégsem akar megválni tőle.
Fotó: DM/DV

Szerinte a vízforgatás költsége belefér a 10 millió forintba, az egyéb feladatokat még ezután ismerik meg. Elmondta, hogy a kórház vezetésével tárgyalt, augusztus közepéig nem hoznak anyagi jellegű döntést. Azt követően fognak ez ügyben találkozni, amikor a tervezői költségvetés elkészül.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Kifejtette, hogy jelenleg a fürdő tulajdonjoga vegyes, mert amíg betegellátás is folyik, addig a kórház tulajdonát képezi. Amint a rehabilitációval kapcsolatos betegellátás a kórház területére átkerül, a fürdő a város által visszakérhető vagyontárggyá válik. Hozzátette, információja szerint az egészségbiztosítás ki kíván szállni a gyógyfürdők finanszírozásából. Ez után már az lesz a kérdés, hogy nyitva tudják-e tartani a fürdőt.

A felvetés valóban indokolt, hiszen az ülés napján a Világgazdaság című lap arról számolt be, hogy az egészségbiztosító kivonul a gyógyfürdő-szolgáltatások finanszírozásából. A cikk szerint évről évre egyre kevesebbet költ az egészségbiztosító a gyógyfürdő-kezelések tb-támogatására.

Annak ellenére, hogy az Új Széchenyi Terv a termálvizek kihasználását a magyar gazdaság egyik fő kitörési pontjaként jelölte meg. Az OEP adatai szerint a 2005-ös 4,7 milliárd forinttal szemben 2011-re 3,9, 2012-re pedig újabb egymilliárd forinttal csökkentek gyógyfürdő-kiadásai. 2005-ben még 8,6 millió, tavaly már csak 6,5 millió kezelést finanszírozott az OEP. Arra már a Magyar Fürdőszövetség is rámutatott: az OEP az egyes kezelések – gyógyvizes medencefürdő, gyógymasszázs – esetén a tényleges piaci árnak mindössze 15-20 százalékát, a többi kezelésnél nagyjából 35-40 százalékát finanszírozza.

Ez pénzkérdés.  Ha valakinek megéri, akkor nekünk is – fogalmazott Kalmár Mihály kórházi főigazgató bemutatkozó sajtótájékoztatóján a gyógyfürdővel kapcsolatban. Akkor nem nyilatkozott az intézményvezető, hogy mekkora a kórház adósságállománya, de lapunk megtudta, hogy már az egymilliárd forintot is meghaladja a lejárt határidejű tartozás összege. Ami biztos: jelenleg nem kifizetődő a gyógyfürdő működtetése. Már 2010-ben is évi 37-40 milliós ráfizetéssel üzemeltették a létesítményt, s a tavaly novemberi ÁNTSZ határozat miatt az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a jegybevétel is. Úgy tudjuk, most is havi 2,5-3 milliós veszteséggel működtetik a fürdőt. A fent már említett állami pénzek Szentesre is alig csöpögnek: éves szinten nem éri el a 10 millió forintot a kezelések után fizetett OEP támogatás. 2010-ben 11-12 főnek adtak munkát a fürdőben, aminek további üzemeltetéséről a korház korábbi menedzsmentje már lemondott, de az új vezetés egyelőre kivár, az állami fenntartótól remél útmutatást az ügyben.

Olvasóink írták

 • 4. anya5353 2013. augusztus 02. 11:02
  „Gyermekként, 7 éves koromtól oda jártam strandolni. Meggyőződésem, hogy ezért vagyok még mindig ilyen jó "formában", nincsenek derék-hátfájdalmaim, mint kortársaimnak, akik nem szentesiek!
  Mindig tele volt a fürdő, télen-nyáron....
  Ezen szerintem érdemes lenne elgondolkodni.
  Egy másik hozzászólásomban már említettem, hogy a hódmezővásárhelyi strandon voltunk a gyerekeimmel, és a gyógymedencében óvodások úszásoktatása folyt. Délután fél 5 volt.
  Ennyit a gyógyvízről és arról, hogy ki mehet bele és hány éves kortól és melyik városban.”
 • 3. baltazar 2013. augusztus 01. 11:29
  „2.!
  Régebben adtam ingyen ötleteket. Mások profitáltak belőle. Kapásból fel tudnék sorolni legalább 5 ilyet.
  Mára már az ingyen ötleteim elfogytak. Talán némi közöm volt az üdülőközpont ötletének elindításához is.”
 • 2. Cillit_bang 2013. július 31. 16:19
  „Csak óvatosan nyilatkozzon mindenki, arról, hogy tudná nyereségesen működtetni.......A fejlesztés pedig még inkább meggondolandó...”
 • 1. baltazar 2013. július 31. 13:34
  „Nekem lenne ötletem a jövőbeni működésre.
  Pillanatok alatt át lehetne fordítani nyereségessé, és lenne pénz a későbbi fejlesztésekre is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojásdobálás a Szárnyas Napokon

Augusztus 16. és 18. között rendezik meg Szentesen – immár harmadszor – a Szárnyas Napokat. A helyszín új lesz: az épülő Kurca-part Kalandpark. Tovább olvasom