Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Gyógyvíz-e a szentesi?

Szentes - November 5-étől a 14 év alatti fiatalok csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe a szentesi Dr. Bugyi István Kórház, Gyógyfürdő és Nappali Kórház fürdőszolgáltatásait. Az 1996-os rendeletnek most szerez érvényt az ÁNTSZ.
Szentesi olvasónk, Ormai Zoltán egykori vízilabdás hívta fel arra a figyelmünket, hogy az Ady Endre utcai termálfürdő szolgáltatásait, a gyógymedencéket november 5-étől kizárólag olyan 14 éven aluli gyerekek vehetik igénybe, akiknek erre orvosi rendelvényük van. A szentesi óvodások évtizedek óta ott tanultak meg úszni, és eddig szó sem volt arról, hogy a víz káros lehet, pedig az ezt szabályzó rendelet 1996-os keltezésű, vagyis már 16 éves.

– Nem értem, eddig nem volt ártalmas a kicsikre, csak mostantól? Magyarázza meg ezt nekem valaki! Ráadásul a bejárati ajtón továbbra is ott virít az óvodás és a családi belépők ára – mondta Ormai, aki még hozzátette: Szentesen a téli időszakban ez az egyetlen lehetőség adódik a kicsiknek az úszásra.

Felnőtteknek szabad, gyerekeknek csak orvosi igazolással lehet lubickolni.
Felnőtteknek szabad, gyerekeknek csak orvosi igazolással lehet lubickolni.

A korlátozást a Dr. Bugyi István Kórház sajtóközleménye is megerősítette, megemlítve „ezt az intézkedést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentesi, Csongrádi Kistérségi Népegészségügyi Intézet határozatának alapján rendelte el". A határozatot tartalmazó levelet Tóth Gábor kistérségi tiszti főorvos juttatta el az egészségügyi intézményhez.

Miért csak mostantól tartatják be a rendelkezést? – kérdeztük Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvostól. – Magam is nyomoztam az ügyben, hogy kiderítsem, mi történt. Az októberi ellenőrzéskor a kollégák óvodásokat találtak a medencében, ezért hívták fel az intézmény és a fürdő figyelmét erre az intézkedésre. A gyógyvíz 36 fokos, ebben nem is lehet úszni, viszont felmerült, hogy ezt keverik más kút vizével, így lehűtik 28-30 fokosra, ebben már jól érezhetik magukat az ovisok, úszni is tanulhatnak. Ekkor viszont felmerül a kérdés: ez még gyógyvíznek minősül-e? A kistérségiek kérték az országos tiszti főorvos állásfoglalását, ami még nem érkezett meg. A problémák azonban halmozódnak: ha lehet úszásra használni, akkor az előírások szerint nem jó a jelenlegi töltő-ürítő megoldás, a sportcélú medencéknek vízforgatósnak kell lenniük. Vagyis sok múlik az országos tiszti főorvos állásfoglalásán – zárta mondandóját Tombácz Zsuzsanna.

Tóth Gábor kistérségi tiszti főorvos kérdésünkre elmondta: vizsgálják, hogy a medencéket miként üzemeltetik, a vizet milyen célra használják (gyógyítás, úszás oktatás). Az OTH (Országos Tisztiorvosi Hivatal) évtizedes saját határozatait ellenőrzi, és dönt, kívánja-e felülvizsgálni.

Olvasóink írták

 • 9. Puttony 2012. november 15. 08:36
  „Nem értem mi szükség volt erre! Sajnos a hatósági hozzáállással óriási bajok vannak(más területeken is)! Ha 16 év után rájönnek, hogy a fürdőben nem lehet úszni emberségesebb, polgár barátabb lett volna erre felhíni a figyelmet az városnak és közösen gondolkodnak a megoldáson, mert itt gyermeknek még ebből betegsége nem származott, viszont megtanult úszni. De ebben az országban szolgáltatás és problémamegoldás helyett csak a Tiltás működik. Személy szerint szolgáltató minimális méretű állam híve vagyok, de ettől már nagyon messze kerültünk...A hatalom mindent ellenőrizni akar és tiltani.”
 • 8. sz27 2012. november 14. 21:13
  „szirbik polgármeter elvtársnak mint Csongrád Megyei képviselőnek , volt szoci parlamenti képviselőnek pontosan tudni kellet hogy a fürdő nem felel meg az eü szabályoknak. Kivárt ráhagyta (majd lesz valahogy) . Most kiborult egy csontváz ! Talán ki kellene állni a nyilvánosság elé !!!! Ne csak a lecsófesztiválon stb díszelegjen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Szentes lenne a híres sport város??????????? Úgy látszik a díszjárdák,utak a külsőség fontosabbak a mint gyerekek égéseges életmódjának biztosítása!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. fehercica 2012. november 14. 13:25
  „Most amikor adodik a lehetőség hogy a gyerekek mozogjanak és ússzanak( pl. mert az én kisfiamnak is sokat kellene mert légcsőszűkületes ) DE elveszik ezt a lehetőséget holott annyira szeretnek járni a gyerekek és a sok szabály miatt nekik is nélkülözni kell ezt a lehetőséget .Elég szomorúnak tartom. Csak ideállítanám azt az embert aki ezt kitalálta hogy magyarázza meg a gyerekemnek hogy nem mehet és nézze végig hogy sír emiatt mert Ő menni akar és már nem sok volt hogy megtanuljon úszni ,ez szomorú . Arról nem beszélve ,hogy MI felnőttek is szívesen mennénk de nem mehetek mert mondjam meg a gyerekemnek hogy : - Jó ,akkor Te nem jöhetsz ,nincs is aki vigyázzon rá amíg én mennék mert jót tenne a szervezetünknek az a víz egy kis ellazulásra és kikapcsolodásra vágyna a család.
  Erről ennyit ,Így csak azt érik el hogy senki nem megy majd csak az idősek. A strandra lehordtam egész nyáron de ott télen is hideg a víz és nem akarom hogy megbetegedjen a gyerekekem. Amúgy meg nagyon jó a a kinti medence az úszásra mert ősszel én is ott úsztam az ovisokkal együtt és így nem kellett lemennem a strandra a tanmedencébe és nem fáztam fel. Mert sztem sokan vannak így hogy hiába úsznak akkor is ha hűvösebb van akkor meg felfáznak. Nagyon köszönjük hogy most már ezt a lehetőséget is elveszik. SZUPER. :(”
 • 6. anya5353 2012. november 13. 23:16
  „Tisztelt Illetékesek(hátha olvassa valamelyik....:))
  Én is itt tanultam úszni, ráadásul nyáron!(ld:fotón lévő kinti medence)
  Ja, és 33 évvel ezelőtt!!!!:))))
  Jelentem, semmi bajom! És akkor sem volt!

  Nagyon jó volt! szerettem ezt a fürdőt!
  És valóban:::::A benti részre már nem mennék be, gyakorlatilag gusztustalan.....már jó pár éve!”
 • 5. macska125 2012. november 13. 21:54
  „1. 16 év után jöttek rá??? Mily gyorsak ezek a hivatalok.
  2. Tényleg Gyógyfürdő szerepét tölti-e be, mert mikor 30 gyerek lubickol, akkor nem lehet erre használni.
  3. Sajnos a benti medencékbe undorral megy az ember, vagy be se megy.
  4. A gyerekeknek pedig tanulni kell valahol, ugye. Stradi medencék??”
 • 4. makospite 2012. november 13. 19:44
  „Felesleges szabályok...”
 • 3. nie 2012. november 13. 13:21
  „Tanuszoda-e a gyógyfürdő? így is lehetne kérdezni”
 • 2. pirosmedence 2012. november 13. 11:32
  „A megoldás egyszerű: egy A4-es papírra sorolják fel az összes óvodás nevét, valamint írja rá, hogy minden gyereknek fáj a haja meg a bal lábán a kis ujja, és ezt csak a gyógyvíz szünteti meg, ezt az egyik orvos-anyuka aláírja, lepecsételi és kész!!”
 • 1. klj-54 2012. november 13. 09:24
  „Hálás téma, lehet Orbánozni!
  Elvégre is, ő mint a felelős magyar miniszterelnök még ezt sem tudta megoldani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollywoodi sztárral forgatott Attila

Az előzetese már látható annak az amerikai filmnek, melyet Budapesten forgatott Bruce Willis. Egy szentesi srác statisztaként szerepel a filmben. Tovább olvasom