Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Gyuri, a közgazdász gokartbajnok

Szentes - Két kategóriában is amatőr magyar gokart bajnok lett Molnár György. A sportág jelenleg egyetlen szentesi versenyzőjét a tavalyi évben megválasztották az év legjobbjának, pedig komoly hátránnyal indult.
A 24 éves sportoló Forma-1 iránti rajongása már elég korán megnyilvánult, gokartozni is szeretett volna, de ekkoriban még tanult, s nem volt rá lehetősége. Internetes szimulátoros játékokon gyakorolt, majd 2010 nyarán egy egész napot gokartozással töltött, s egészen jó eredményeket ért el az edzésen. Kereste a lehetőséget versenyzésre, s hamarosan rajthoz is állt az országos amatőr gokart bajnokságon, a Hungaroring gokartpályáján. Nem is tagadja, bőven volt lemaradása a többiekhez képest, így az első futamán utolsóként ért célba. De a kedve megjött a versenyzéshez, s onnantól kezdve minden futamon indult és folyamatosan javultak az eredményei.

A sportág jelenleg egyetlen szentesi versenyzőjét a tavalyi évben megválasztották az év legjobbjának.
A sportág jelenleg egyetlen szentesi versenyzőjét a tavalyi évben megválasztották az év legjobbjának.

Az Év gokart-riportere volt

György nem csupán a kormányt forgatja ügyesen, a szavakkal is kiválóan bánik, hiszen még 2011-ben sportágában az Év riporterének is megválasztották. Történt ugyanis, hogy az egyik szervező a véleményére volt kíváncsi, amit az íráshoz is ambíciót érző fiatalember egy terjedelmes e-mailben fogalmazott meg, s olyan olvasmányosra sikeredett, hogy fel is tették a hivatalos honlapra (www.amatorgokart.hu). Ezt követték szép sorban a tudósításai, statisztikái. Tavaly azonban már nem tudott annyira az írásra figyelni, mert versenyben volt a bajnoki címekért, s nem akarta elszalasztani.  

A következő esztendőt már végigversenyezte, mind a 12 futamon indult, melyeket Pest megye különböző gokart pályáin rendeztek meg. s az év során már első futamgyőzelmének is örülhetett. Ahogyan a Forma-1-ben, itt is összesített pontversenyben hirdetnek eredményt az év végén, György a 75 kilogrammos kategóriában 5., a 85 kg-osoknál 4. helyezést zsebelt be. Az említett súlyhatárok a teljes felszerelésre vonatkoznak, de a nagyobb kategóriában még plusz súlyokat is elhelyeznek a járműben.

2012-es szezonja nem is indulhatott volna jobban, hiszen rögtön az első versenyét megnyerte, ezt követően voltak hullámvölgyek, műszaki problémája is adódott, de erre nem érdemes hivatkozni, ez bárkivel előfordul egy technikai sportágban, teszi hozzá. A vége azonban pompásan alakult: a kisebb kategória bajnoki címét simán nyerte, a nagyobb súlyban pontazonosság alakult ki, de végül övé lett ez a bajnoki trófea is. Mellé még az „Év versenyzője" címet is átvehette 7 futamgyőzelmének és 14 dobogós helyének köszönhetően.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook oldala, nem csak szentesieknek!

 
Az év végi díjátadó ünnepséget követően, a Bajnokok tornáján, a 11 versenykategória legjobbjai mérik össze tudásukat, itt György 3. lett.
Hogy is néznek ki a versenyek a gokartban? Ebben is a „nagy testvérre", a Forma-1-re lehet utalni, hiszen György sportágában is edzéssel indul egy-egy versenyhétvége. Nyolc perces edzéseket futnak, ezt követik az időmérők, majd a futamok. György szerint, bárki, aki biztonságosan el tudja vezetni a gokartot, képes figyelni a többiekre, kipróbálhatja magát a bajnokságban, egyéb feltétele nincs. Más dimenzió a gokart: a kanyart akár kétszer akkora sebességgel is be lehet vele venni, mint személygépkocsival, miközben 10-15 centire ülnek a földtől. Szentesen egyébként nincs megfelelő pálya, amelyen a versenyhelyzeteket be lehetne gyakorolni, így György komoly hátrányban van a főváros közelében élőkkel szemben. Mivel a gokartozás jelentős fizikai igénybevétellel is jár, György felkészülésképpen úszni jár.

Két kategóriában is amatőr magyar gokart bajnok lett Molnár György.
Két kategóriában is amatőr magyar gokart bajnok lett Molnár György.
Aki bajnok lesz, sokfelé ágazhat a karrierje, de nagy költségekkel is jár, tudjuk meg Györgytől. Minden évben megrendezik a Terem Gokart világbajnokságot, amelyen egy európai helyszín esetén szeretne egyszer részt venni, ha már maximálisan felkészült. Tisztában van vele, hogy ennyi idősen már felesleges álmokba ringatnia magát, mert az F1-es pilóták legkésőbb 8 éves korukban elkezdtek versenyezni. Idén új, a világbajnokságon használatos gépekkel versenyeznek, s bár György szerint időbe telhet, mire megszokja ezeket, de továbbra is a bajnoki cím elnyerése a célja. A bajnoki sorozaton kívül hosszabb távú csapatversenyeken is kipróbálja magát.

A gokart így számára csak hobbi marad, egyébként a közgazdászként végzett György Békéscsabán dolgozik, diákoknak szervez munkát. Mint mondja, sikereihez hozzájárult családja és barátnője támogatása, valamint barátai, akik elkísérték a futamokra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Imahét Szentesen

Az ökumenikus imahét keretében mindennap más-más templomban tartanak istentiszteletet a keresztények egységéért. Tovább olvasom