Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Ha a tábla azt jelzi, a jó úton is poroszkálni kell

Derekegyház - Néhol fölöslegesen teszik ki a közlekedési táblát, máshol meg nincs, pedig szükség volna rá, panaszkodnak az autósok. Ha nem is tűnik indokoltnak egy-egy korlátozó jelzés, azt akkor is be kell tartani, derül ki a közútkezelő és a rendőrség válaszából.
Két, Szentes környéki olvasónk osztotta meg nemrégiben a közlekedési táblákkal kapcsolatos tapasztalatait a szerkesztőségünkkel. A két történetben az a közös, hogy véleményük szerint a kinn hagyott vagy éppen a ki nem tett jelzések bosszúságot, veszélyes helyzetet okoznak.

– Szentes és Derekegyház között befejezték a kátyúzást. Az út ismét rendesen használható, a munkások elvonultak a területről. Egy vasárnapi napon, augusztus 14-én a déli órákban rajtam kívül egy lélek sem járt azon a szakaszon, és bevallom, figyelmen kívül hagytam a munkálatokra figyelmeztető és a sebességet az óránkénti 40 kilométeresre korlátozó táblát. Öt nappal később kézhez kaptam a 30 ezer forintos bírságról szóló csekket, mert 63-mal mentem hazafelé. Kiderült, hogy egy mérőautóból aznap legalább egy tucatnyi falubelit fényképeztek le. A következő napokban összeszedték a táblákat. Ha ezt pénteken teszik meg, nem kerülünk hétvégén ilyen bosszantó helyzetbe – magyarázta a derekegyházi Kecskeméti Szabó Kálmánné.

Egy nagymágocsi férfi a rendőrségre is telefonált, hogy egy balesetveszélyes helyzetre hívja fel a figyelmet.

– Már nem ez az első eset, hogy hivatalosan jelzem valamelyik szerv felé: baleset lesz a hanyagságból. Nagymágocs és Derekegyház között egy kátyús szakaszon kitettek ugyan egy csíkos terelőtáblát, de az nincs kivilágítva. Éjszaka, ha elvakít a szembe jövő autó lámpája, csak későn lehet a figyelmeztetést észrevenni. A „tankcsapdákat" sem jelölték megfelelően – fakadt ki Göbölyös János.

– A derekegyházi útszakaszon fenntartási munkálatokat végeztünk, ezért ott augusztus 14-én, vasárnap 40-es sebességkorlátozás, úton folyó munkák és útszűkület jelzéseket helyeztünk ki. A táblákat augusztus 16-án, kedd délután vontuk be. A korlátozás oka: a munkák augusztus 12-én pénteken nem fejeződtek be, a padkán több helyen is maradt törmelék, bontott anyag, amelyet hétfő és kedd délelőtt szedett össze a brigád. Tehát a forgalomkorlátozás helyénvaló volt, még ha az aszfalt állapota ezt nem is indokolta. Minden, a közúton lévő tábla egyféleképpen értelmezhető: érvényes, és be kell tartani – reagált Horváth József, a Magyar Közút Nonprofit Kft. titkárságvezetője.

– A rendőrségnek nincs felülbírálati joga a jelzőtábla jogosságát illetően, a feladatunk annak betartatása. Természetesen amennyiben indokolatlannak tűnik azok kint léte, vagy szükséges lenne a kihelyezése, akkor az illetékes hatóság felé javaslatot tehetünk. A döntés azonban azé, aki a táblát kihelyezte, vagy a kihelyezésére jogosult. Ami az említett útszakaszt illeti, a rendőrség felé is érkeztek jelzések, így megkerestük a közút fenntartóját. Azt a választ kaptuk, hogy a munkálatok még szakaszosan folynak, így a táblák kint hagyása indokolt.
Ennél fogva azok mindenkire nézve kötelezők, és be kell azokat tartani – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tuczakov Szilvána.

Olvasóink írták

 • 4. z927 2011. szeptember 07. 22:52
  „Azt azért túlzásnak tartom, hogy befejezték a kátyúzást Szentes és Derekegyház között. Inkább úgy fogalmaznék: a közutasok befejezettnek tekintik a munkát. Bár amit műveltek azt is inkább csak mókolásnak nevezném, nem pedig útjavításnak. Az elágazás előtti éles kanyarban pl jobb lett volna, ha hozzá sem nyúlnak. Ahol pedig kicsit le kellett volna szedni az út széléből, az pedig ott hagyták. Magyarország és Magyar közút én így szeretlek.”
 • 3. zongorista 2011. szeptember 05. 22:58
  „No, most épp ilyen szemfüles rendőrökre lenne szükség SZegeden, Hősök kapujánál, ahol a Tisza-part felől érkezőknek NEM LEHETNE rákanyarodni a Boldogasszony sgt-ra, ennek ellenére rengetegen megteszik! A gyalogátkelőhelyen nem működnek a jelzőlámpák a villamospálya felújítása miatt, a sok iskolába igyekvő kisgyerek veszélyben van!
  Nem ártana a remdőri forgalomirányítás!
  Tisztelt Rendőrök! Ott a jó bevételi forrás!!!!!MInden 3. autó!!!!”
 • 2. Power 2011. szeptember 05. 10:20
  „Nincs olyan hatóság, aki megbüntetné az útkezelőt a kátyúk miatt?
  Csak Magyarországon divat, hogy kitesszük a táblát a kátyú mellé és ezzel el van végezve a munka.
  Nálunk miért nem kényszerítik az aszfalt szaggató kamionokat a vasútra????”
 • 1. czibor 2011. szeptember 05. 09:13
  „T. Kecskeméti Szabó Kálmánné!
  Szerencséje volt, én 45 ezret fizettem.

  T. Horváth József.
  Még jó, hogy ebben a dilis Magyarországban él. Amerikában ezért sok pénzt lehetne leakasztani maguktól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

232 csapat főzte a lecsót Szentesen

Minden eddiginél több csapat főzött lecsót a hétvégi szentesi fesztiválon, amely országos jelentőségű gasztronómiai ünneppé nőtte ki magát. Tovább olvasom