Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Ha nem állapítják meg a díjat, trutyiba kerül 10 település

Csongrád megye - Ha május 10-éig nem állapítja meg az energetikai hivatal a szennyvízdíjat, akkor az Alföldvíz Zrt. Nagymágocson befejezi a szolgáltatást, ingyen nem dolgozik tovább. Hogy ez mivel jár, nem árulta el a cég. Nagymágocson kívül még kilenc Csongrád megyei település jár ugyanebben a cipőben.
 Mi történik, ha letelik a határidő?

„Az Alföldvíz Zrt. üzemeltetési tevékenysége során mindvégig a hatályos jogszabályoknak megfelelően igyekszik végezni szolgáltatói feladatait. Nagymágocson rajtunk kívül álló okból került jogszerűtlen állapotba a társaság tevékenysége. A szolgáltató az érintett önkormányzatokkal együttműködve az elmúlt hónapokban számos esetben igyekezett lépéseket tenni a jogszerűtlen üzemeltetési körülmények megszüntetéséért. Az Alföldvíz mint felelős víziközmű-szolgáltató bízik abban, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok irányába tett, törvényben is kötelezettségként rögzített bejelentések eredményre vezetnek, és hamarosan helyreáll a jogszerű állapot" – áll az Alföldvíz Zrt. megkeresésünkre adott levelében. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy mi történik, ha az energetikai hivatal nem állapítja meg a szennyvízdíjat: elönti a települést a szennyvíz, vagy a cég „elzárja a főcsapot", és a lakosságnak a sok pénzért kiépített szennyvízrendszer helyett vissza kell térnie a régi, szikkasztásos módszerhez. Arra is rákérdeztünk az Alföldvíz Zrt.-nél, hogy – bár a lakosság önhibáján kívül nem fizet szennyvízdíjat – ha megtörténik a díjmegállapítás, a szolgáltató visszamenőleg is kiszámlázza-e azt a lakosságnak. Erre azt a választ kaptuk, hogy az esetleges visszamenőleges számlázásról csak a hatóság döntése után határozhatnak.

Nagymágocsnak meggyűlt a baja a Békés megyei szolgáltatókkal. Mint megírtuk, márciusban az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. adott ultimátumot az önkormányzatnak: vagy fizetnek mintegy 5 millió forint kompenzációt a cég veszteségeinek enyhítése érdekében, vagy befejezik a szolgáltatást. A többi érintett Csongrád megyei településsel együtt Nagymágocs sem fizetett, így az orosházi cég felmondott a falvaknak. A helyzet gyorsan megoldódott, találtak más szolgáltatót.

Most az Alföldvíz Zrt. állította kész tények elé Nagymágocsot. Ha a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal május 10-éig nem határozza meg a település újonnan megépített szennyvízhálózatának csatornadíját, akkor kivonulnak a szolgáltatásból. Az Alföldvíz Zrt.-től úgy tudjuk, Nagymágocson kívül még 9 Csongrád megyei település – Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyarcsanád, Maroslele, Sándorfalva, Szatymaz, Szegvár és Zákányszék – is érintett a kérdésben.

– Több mint egymilliárd forintból épült ki a szennyvízhálózat településünkön, amihez a lakosság is hozzájárult. Már a próbaüzem is lezajlott, február óta „élesben" működik a rendszer, amit az ivóvízhálózatunkhoz hasonlóan az Alföldvíz Zrt. üzemeltet, egyelőre bevétel nélkül – mondta Szebellédi Endre polgármester.

A próbaüzem alatt nem kellett szennyvízdíjat fizetni, de azóta sem kaptak erről a szolgáltatásról számlát a lakosok. A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi törvény alapján a szennyvízdíjat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak kell megállapítania, ezt azonban a mai napig nem tette meg. Az Alföldvíz Zrt. március közepén egyeztetésre hívta azokat a településeket, ahol, hozzánk hasonlóan nemrégiben épült ki a szennyvízhálózat. Bejelentették, ha május 10-éig nem történik meg a díjmegállapítás, kivonulnak a szolgáltatásból – folytatta a településvezető, aki egyelőre nem tudja, mi lesz, ha az Alföldvíz nem működteti tovább a szennyvízrendszerüket.

Annyit tudtunk tenni, hogy mi is kértük az energetikai hivatalt a díj mielőbbi megállapítására, de még nem kaptunk választ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Petőfi miatt fáj a szíve az egykori szobaaszonynak

A szentesi Bertók Gyuláné Esztike néni (90) 14 évet dolgozott – takarítóként és szobaasszonyként – a már csak pusztuló Petőfi Szállóban. Tovább olvasom