Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Háború lett a libamájvitából

Szentes - Szerződést bontott a Hungerittel a Rewe ausztriai csoportja. A Metro és a Penny Áruházlánc tulajdonosának döntése nem csak a hizlaltbaromfi-termékekre vonatkozik: egyáltalán semmit sem vesz a szentesi feldolgozóüzemtől. A Rewe korábban a Négy Mancs Alapítvány céltáblája volt, azért is, mert szentesi libamájat árult. Az osztrák állatvédő szervezet honlapján üdvözölte a szerződésbontást.
A Rewe Európa harmadik legnagyobb kiskereskedelmi csoportja, ehhez a céghez tartozik a Penny Market és a Metro Áruházlánc is. Amikor a Négy Mancs Alapítvány kampányt indított a tömött liba májának előállítása ellen, bírálta a Rewe ausztriai csoportját is, amiért nem hagy föl a hizlalt baromfiból készült termékek forgalmazásával, és ezzel „az állatkínzást támogatja". Az osztrák alapítvány magyar nyelvű honlapján most új közlemény olvasható: „A Rewe Ausztria felelősséget vállal az állatok és a fogyasztók érdekében".

A szöveg szerint a Rewe csoport megvizsgálta az alapítvány korábbi állításait, „és úgy döntött, hogy a jövőben közreműködik (sic!) a Négy Mancs Alapítvánnyal... Egy jól átgondolt döntést hozott és visszavonta a szerződést a magyar hízottmáj-termelő Hungerit Zrt. vágóhíddal... A Négy Mancs továbbra is támogatja azon vállalatokat, amelyek a kényszertöméssel felhagynak, és elhatárolják magukat a hízottmáj-termeléstől. A Rewe támogatása ezen ügyben egy komoly intő jel a magyar baromfiipar részére."

Az alapítvány szerint a Rewe azért döntött így, mert rájött, hogy a Hungerit nem megfelelő jelöléssel juttatta el termékeit a szupermarketekbe.

A hónap második felében újraindítják a hízlalt baromfi feldolgozását a Hungeritnél. Fotó: Karnok Csaba
A hónap második felében újraindítják a hízlalt baromfi feldolgozását a Hungeritnél. Fotó: Karnok Csaba

– A hírből annyi igaz, hogy a Rewe tényleg szerződést bontott velünk; tárgyalni fogunk velük, mert azt tudomásul vesszük, ha hizlaltbaromfi-terméket nem vesznek, de hogy semmit, az különös – felelte kérdésünkre Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója.

A cégvezető azt mondta, ezzel együtt nem állnak el eddigi tervüktől: újra fogják indítani e hónap második felétől a hizlalt baromfi feldolgozását, és külön jelöléssel ellátott csomagban hozzák forgalomba ezeket a termékeket: döntsön a fogyasztó.

Magyar közölte, e hónap végéig születik döntés a Baromfi Terméktanácsnál arról a kártérítési perről, amelyet a Négy Mancs Alapítvány ellen indítanának. A tanács már tárgyalt egy német ügyvédi irodával erről, és úgy számolja, a magyar baromfiágazatnak 7-8 milliárd forint kárt okozott az osztrák állatvédők akciója. A hatás leginkább Márton-nap tájékán érződött; a német, osztrák fogyasztók kevesebb magyar libát vettek. De az nem derülhetett ki, hogy ez azért történt-e, mert tényleg állatkínzónak tartják a magyar baromfiipart. Az áruházak rendeltek eleve kevesebb magyar libát. A helyzettel legutóbb a magyar parlamentben Turi-Kovács Béla, az uniós képviselőház tagjai közül pedig Tabajdi Csaba foglalkozott. Utóbbi találkozóra is hívta az áruházláncok képviselőit, a megbeszélés azonban elmaradt.

Magyar helyett lengyel – és kínai?

Az élelmiszer-ipari háború nem csupán a magyar sajtónak ad témát. „Elgondolkodtató, hogy a magyar szállításokat javarészt német tulajdonban lévő lengyel üzemekből pótolják" – állapítja meg a Die Presse cikke. A német, osztrák olvasók is értesültek arról, hogy a magyar pozíciók gyengülésével megnőhet a szerepe az európai piacon a kínai libamájnak. „Azt aztán ki és hogyan ellenőrzi, hogy ott hogyan tömik a libákat?" – teszi föl a kérdést a magyar feldolgozóipar.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Power 2009. január 10. 12:08
  „Majd Szirbik és Tabajdi elvtársak megoldják...”
 • 48. RobinGood 2009. január 06. 16:12
  „A Hungerit és a Baromfi Terméktanács árt a legtöbbet a magyar gazdaságnak azzal,hogy megpróbálják átmenteni az elavult állattartási módszereiket a 3. évezred Európájába.
  Saját gazdasági érdekükböl, ügyes médiamanipulációval jól tönkretették a magyar mezögazdaság nemzetközi hírnevét. A lengyelek okosabban reagáltak, most ök kaszálnak a nyugati piacon. A libatömés nem hungarikum, csak már 3 ország kivételével mindenhol betiltották Európában.

  UI: Látott már valaki kínai libamájat bármely magyar üzletben? Aki felfedezi az elsöt, az kap egy virtuális kitüntetést!”
 • 47. PankaSopron 2009. január 06. 08:26
  „Kedves Papsajt!
  Úgy van ahogy mondod. Azokat a libákat úgyis megtömi valaki más, valaki máshol. Csak ezt még mindig sokan nem értik.”
 • 46. papsajt 2009. január 05. 11:42
  „kedves Sziti, itt nam az a kérdés,hogy a libát tömjék e,hanem,hogy hol. én spec nem bízok a kínai libákba.
  ha már haszonállat,vagy zöldség-gyümölcs, akkor legyen magyar.”
 • 45. PankaSopron 2009. január 05. 11:02
  „Ja, és megyek a Spar-ba és veszek Valdor csirkecombot, meg Delco sonkát, meg Dél-Kertészes paprikát. Mint ahogyan szoktam különben is.”
 • 44. PankaSopron 2009. január 05. 10:59
  „Már azt hittem, hogy vége van ennek az őrületnek.”
 • 43. molotovkoktél 2009. január 04. 23:01
  „Ez mind szép és jó, csak nem pofázni kell, hanem ...ni a Négy mancs irodáját.”
 • 42. Sziti 2009. január 04. 20:20
  „joy! nem a libamáj a tömött.
  Boccs. ez csak szurkapiszka.”
 • 41. joy 2009. január 04. 19:25
  „Logarlőcs, te dinka vagy!
  A Hungerit módosított az eljárásán, leállt a májlibákkal, ennek ellenére is rajta tartotta az osztrák köcsög a feketelistán!
  Egyértelmű, a német-osztrák konkurencia lefizette, hogy az áruházláncok polcaira a Kínából importáló kereskedők tömött szemete kerüljön!

  A tömött, és nem tömött libamájat is kipróbálta, tudja jól, óriási különbség van a kettő között méretben, minőségben, ízben is! Az utóbbi fenét sem ér, akkor inkább libazsírban sült csirkemájat kell használni.”
 • 40. Sziti 2009. január 04. 18:33
  „Nem akarok ötleteket adni, de előbb-utóbb kitalálják a multik, hogy a gépsor mellett dolgozóknak nem kell reggeli és ebédidő. Megy egy tömőember, ledug a melós torkán egy csövet, nyom bele egy kis takarmányt és meg sem kell álni a munkával.Gazdaságos nem?”
 • 39. Sziti 2009. január 04. 18:10
  „A libákat senki nem kérdezi?
  Szerintem arra szavaznának, hogy ne tömjék őket.
  Nem természetes mégha 100 éve csinálják is.”
 • 38. Power 2009. január 04. 16:15
  „Munkába állt az állatvédelmi ombudsman
  "Január elseje óta már az állatoknak is van ombudsmanjuk - igaz nem parlamenti, hanem civil támogatásnak köszönhetően."
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/munkaba_allt_az_allatvedelmi_ombudsman/2082873/”
 • 37. Martynko 2009. január 04. 14:20
  „Akkor ezek utan a kisgyerekeket sem szabad etetni mert a gyerekbe is tomni kell hamipapit...”
 • 36. Piskóta 2009. január 04. 13:26
  „Azt gondolom tudod, hogy kínában az innen kilopott pénzel terjeszkednek (BÉT ,stb) libatenyésztésben a magyar vállalkozó urak.Nem tartom kizártnak állami támogatással.”
 • 35. Logaritmus 2009. január 04. 12:59
  „Nem lett volna egyszerűbb áttérni a nem töméses állattenyésztésre? Tudom, kevesebb rajta a profit de legalább az állatvédők sem találnak rajta fogást, sőt...!”
 • 34. Martynko 2009. január 04. 12:06
  „Hat akkor kedves sogorok egyek a melaninos guargumis dioxinos kinai sz.arokat nekunk jo lesz a hazai libamaj is..

  A kormany meg az FVM mehet a buuusba hogy ulnek karba tett kezzel es meg egy kis alapitvannyal sem tudnak elbanni mikozben a hazai erdekkepviseleteket meg nagyivben probaljak eluntetni nehogy beleszoljanak vmibe..”
 • 33. Power 2009. január 04. 11:58
  „A kormány és az MSZP keze is benne van:
  http://www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=90775

  ,,A fokhagyma után hamarosan egy újabb hungarikumot, a libamájat is kiszoríthatja az európai piacról kínai konkurense. Az ázsiai országban ugyanis sorra létesülnek az óriási, libatartásra és -feldolgozásra szakosodott vállalkozások - értesült a Népszabadság. Az egyik ilyen társaság születésénél éppen Medgyessy Péter utazó nagykövet bábáskodott."

  Köszönjük meg nekik! Szép volt fiúk!”
 • 32. igazságkereső 2009. január 04. 11:13
  „Majd a kínaiak is több pénzt adnak ennek a nevét sem jegyeztem meg kis "hölgynek" és akkor minden rendben
  lesz a kínai libamájjal.Az egészben az a szomorú,hogy a már korábban érzékelhetővé vált nyomás ellen semmit
  sem tettek az illetékesek, hagyták - szándékosan - tönkretenni a jó hírű szentesi termékeket előállító Hunge-
  ritet és sajnos vele együtt több száz dolgozót.Érdekes lenne feltenni azt a kérdést ennek a nevét sem jegyez-
  tem meg hölgynek, hogy ugyan mennyiért vállalná el az ellenkezőjét hirdető magatartást?Felháborító ez a viselkedés,még jó néhány hónap elteltével is a hányinger kerülgeti az embert,ha valahol,valamelyik képen meglátja az ember ennek a fiatal, nevét sem tudom hölgynek!!Vannak még gátlástalan emberek,akik pénzért
  megvehetők - itt most nem a nemes egészségügyi tevékenységre gondolok -,ha nem a lelkük eladására illetve
  megvehetőségére gondoltam.Természetesen meg van annak a módja, hogy lehetne "észhez téríteni" ezt a kitudja hogy hívják hölgyet,de ezt most nem itt kívánom leírni!Az összefogás sem lenne rossz módszer erre,
  illő lenne végre felébredni csipke Rózsika álmunkból!!”
 • 31. NH 2009. január 04. 10:10
  „Csendesen ismét jelzem: METRO nem = REWE.
  A penny market igen, talán a Merkur-al keverik össze a METRO-t.

  (lsd. #6 komment)

  Egyébiránt ha baromfi, akkor Hungerit, nem érdekel tömik-e! Itt nevelik, hazai munkahely, kontrollált minőség és - ha kicsit tágabb értelembe vett, de akkor is - LOKÁLPATRIOTIZMUS!

  A 4 mancs, Greenpeace és a többi szép érdeklobbi pedig menjen a bálnavadászok ellen....”
 • 30. sarnyai 2009. január 04. 10:07
  „A Metróból már amúgy is kezdett elegünk lenne, mert szinte mindig át akartak vágni bennünket.
  Legutóbb azt játszották el, hogy egy termékre két vonalkódot tettek, és 300 Ft helyett - véletlenül (?!) - 8 ezer forintot ütöttek be. Hátha nem vesszük észre. Utána még elnézést sem kértek a csalásért.
  Erre nem árt másoknak is odafigyelni, biztos sokan megjárták már így, esetleg észre sem vették.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem találtak megfelelő szívet Larának

Szentes - Több mint egy hónapja él már műszívvel a szentesi Bóta Lara Szonja. A 16 hónapos kislány állapota azóta sokat javult, de életét továbbra is csak egy új szív mentheti meg. Tovább olvasom