Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Hamarosan Romániából jöhet majd a paprika

Csongrád megye - Demonstráción gondolkodnak a szentesi kertészek, akik szerint néhány év múlva már Romániából importálhatjuk a paprikát, ha nem segítik meg az ágazatot.
– A közelmúltban már arra gondoltam, demonstrációt szervezek, hogy felhívjam a köz figyelmét a kertészet helyzetére. Sok termelőtársam jelezte, hogy csatlakozik hozzám – mondta Szabó József, aki összesen több mint 2 hektáron termel paprikát. A szentesi őstermelőt azok a folyamatok aggasztják, amelyek miatt szerinte hamarosan elsorvadnak a város messze földön híres kertészetei, vagy ismertebb nevén fóliás hagyományai. Nem is elsősorban a már lapunkban is többször megírt esetleges termálvíz-visszasajtolásban látják a legnagyobb veszélyt, hanem az uniós piacok termelők számára érthetetlen működésében.

Csökkent a termőterület

Hazánkban az elmúlt másfél évtizedben jelentősen csökkent a paprika termőterülete: a szabadföldi háromezerről félezer, a fóliás és üvegházas terület 1700-ról 1400 hektárra. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Fodor Zoltán nemrégiben úgy nyilatkozott: új fajtákra, alacsonyabb adótartalomra és technológiai fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a magyar kertészek felvehessék a versenyt más országok termelőivel.

– Két éve még jó időszak volt. Akkor azonban történt valami. Minden fórumon elhangzik, hogy a 100 forintos kilónkénti ár alatt veszteséges a paprikatermelés, tőlünk nemrég 70 forintért vették át a paprikát. Azt nem értem, hogyan lesz ebből 4 eurós áru Németországban. Megél a munkánkból az exportőr, a csomagolóanyag-gyártó, de még az áruházlánc is, tehát mégiscsak megéri paprikát termelni. De mi ebből valahogy mégsem látunk semmit – fogalmazott az őstermelő. Nem csodálkozik, hogy lépten-nyomon azt látja: a gazdák bontják a fóliatelepet, vagy a száron aszalódik a termés, mert nem érte meg leszedni.

– Erős érdekképviseletre volna szükség. Nem tudom, mi lesz ennek a vége, de sok ilyen évet nem lehet átvészelni. Közben pedig azt látjuk: Romániában egyre-másra épülnek a kertészetek uniós pénzből. Egyelőre még hozzánk járnak eltanulni a technológiát, de néhány év, és importálhatjuk tőlük a paprikát – mondta Szabó József. A kertészetek nem kapnak kártérítést az aszály miatt. Az őstermelő úgy érzi, nem védik a belső piacot Magyarországon.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Szentesért 2012. szeptember 11. 21:43
  „Kedves jola47!

  Védeni azt szokás, aki tesz, tenni akar a termelőkért. Természetesen mindenkinek jogában áll más véleményt alkotni, hiszen nem egyformák vagyunk. Nem is ezzel van baj. Inkább azzal a stílussal amit most képviselsz. Fenyegetőző egyszerű megnyilvánulás. Továbbra is saját sérelmedet szajkózod. Hidd el nagyon sajnálom, hogy ennyire rossz helyzetbe kerültél, de Te akkor sem fogod beismerni magadnak, hogy nemcsak más, hanem TE magad is hibás lehetsz a kialakult helyzetért. A hiba másban keresésében világelsők vagyunk.
  Visszatérve a cikkre, véleményem az hogy valóban erősíteni kellene a termelőknek az érdekképviseleteiket, és továbbra is hangsúly kellene helyezni az összefogásra. Más országokban is csak így tudnak sikeresek lenni.
  jola47 jó egészséget és kitartást kívánok az életben”
 • 35. jola47 2012. szeptember 11. 20:29
  „Kedve Szenteske!

  Szánalmas te vagy hogy ennyire véded őket ,csak ezzel az a gond tudod a magas lóról nagyot lehet esni de innen ahol én vagyok innen már nem ,és tudod hogy mit mondok lehet hogy engem tönkre tett de vinni nem tudnak semmit mert nincs már mit úgy hogy benyelheti a paprikáját te is meg ők is ,Gondolom te nagyon biztos lábakon állsz hogy ennyire tudsz mindent de súgok valamit te leszel az első aki pofára esik és ugye te írtad hogy a kuni66 nem meri vállalni a nevét ő oda írta ,és te miért nem ha ennyire tudsz valamit?Hát elmondom:MERT GYÁVA ALAK VAGY és csak itt nagy a szád máshol meg füled farkad behúzva kullogsz. Szép estét:))”
 • 34. Szentesért 2012. szeptember 11. 16:10
  „A termelők élete valóban nem könnyű. Sem a kertészeké, de sem az állattartóké. A mezőgazdaság akár melyik szegmensét nézzük valóban mostoha körülmények alakultak ki. De ebben csak is mi magyarok tehetünk. Képtelenek vagyunk az összefogásra. Képesek vagyunk eladni máshova a "bőrünket" csak azért, hogy a saját egyéni érdekeink érvényesüljön, nem figyelve arra, hogy ezzel mást eltaposunk.
  Van két csodálatos termelőnk,- kun66 és jola47- akik mindig jól és szép árut termeltek, mégis az a "fránya" Tész közbejött De arra sosem gondoltatok, hogy először magatokban kellene keresni a hibát. jola47 40évig hortad a Tész-hez a paprikát, és a tavalyi évben tönkre tett a Tész. Azt a mindenit, milyen szánalmas valaki. Arról nem beszélsz, hogy 40 évig mennyit fejlesztettél, hogy fenn tudj maradni a piacon. Gondold át ezt. Csak ez után vádolj másokat. Az pedig, hogy a tavalyi évben ilyen megszégyenítő felvásárlási árak voltak, az nem a Tész hibája. Az egész országban ez volt. Akkor egyúttal az összes integrált felvásárló réteget bántani lehetne. Arról nem beszél senki sem, hogy az áruházláncok- teljesen mindegy, hogy magyar, vagy külföldi tulajdonú- mennyire kihasznál mindenkit. Így volt ez a tavalyi évben is és így lesz ez még sokáig, ha engedjük.”
 • 33. kun66 2012. szeptember 11. 14:50
  „Köszönöm a kioktatást csak meg ne szakadjanak a sok segítségtől és szakértelemtől.
  jola47 kitartást ha tudnám ki vagy szívesen segítenék .”
 • 32. jola47 2012. szeptember 11. 14:08
  „Tisztelt delkertészet!

  Kérdem én milyen teljes körű szaktanácsadásról beszél mikor úgy kell könyörögni hogy fáradjanak már ki és nézzék meg hogy mi is a baja annak a paprikának,csak jelzem hogy akkor sem.Milyen osztályozó rendszer az amikor pl:töllem meg sem veszik az amit mástól igen?És arról miért nem ír mikor segítséget kér egy ember és formálisan kiröhögik!
  Nagyon szép megfogalmazott levelet írt az úr mert gondolom ki írta erre mondják Nem zörög a haraszt ha nem fújja a szél.A "TAGI HŰSÉGRŐL" annyit 40 évig vittem oda a paprikát és FÖLDÖN FUTÓ Lettem !Gratulálok a DélKer Tész vezetőségének,boldog és hosszú életet nekik!

  Tisztelettel:

  Csak egy paraszt!”
 • 31. medvejanos 2012. szeptember 11. 13:27
  „Az a nagy helyzet, hogy megértem azt az oldalt is aki azt mondja, hogy az őstermelők nem fizetnek adót stb... mert jogos, de kunnak is teljesen igaza van. Bár lehet téved és nem 4-5 euró, hanem csak 3-4, de a különbséget és sok mindent kiszámolhatsz belőle, de a termelők ennek az árnak csupán 10% kapják meg és a munka nagy részét mégis ők végzik vele.”
 • 30. delkertesz 2012. szeptember 11. 13:24
  „A DélKertész nonprofit jelleggel működik, ami azt jelenti, hogy az eladások után a TÉSZ levonja a forgalmazási és működési költségeket, majd a többi bevételt fizeti ki tagjainak, legkésőbb a beszállítástól számított 21 napon belül. A termelők osztályozva adják le árujukat. Ugyanazon a napon minden tag ugyanazon minőségért ugyanazt az árat kapja. A DélKertész tagjaitól nem felvásárolja, hanem átveszi az árut értékesítésre-nincs ár közlés az átvételkor. Az év közben levonható költségek (Ft/kg,db) mértékét a közgyűlés határozza meg, melyet a Felügyelő Bizottság rendszeresen ellenőriz.
  A "tagi hűség" a paprikafélék esetében 95-98%-os, a közel 400 paprika termelők körében, melynek döntő többsége jelenleg is 500-200 m2-en termel fólia alatt paprikát. A TÉSZ termelőit 100 napos kamatmentes hitellel segíti az input anyagok vásárlásában /palánta, műtrágya, biológiai védelem, fólia stb./ saját TÉSZ áruházán keresztül
  A DélKerTész TV paprikából évente 6500-7000 tonnát forgalmaz, melynek 95%-a tagi áru. Hegyes erős paprikából évi 13-14 millió db-ot, a tagi áru aránya 97%-os, kápia paprikából pedig évente 650-700 tonnát, a tagi áru aránya ennél 85-90%-os.
  A DélkerTész az elmúlt 3 évben (2010-2012) egyetlen egy kg paprikát nem vásárolt külföldről, ezért átcsomagolni sem tudta. Valószínű összekever bennünket más szentesi telephelyű vagy Csongrád megyei céggel.
  A DélkerTész tagjainak teljes körű szaktanácsadást biztosít.
  A paprika, mely a legfontosabb növényfaj évi 3,5 milliárd árbevétel- rendelkezik Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel, Magyar Termék Nagydíjjal, termelők 90%-a Globalgap minőségbiztosítási rendszerrel, teljes nyomon-követhetőséggel. Az árualap-Tv, kápia paprika- jelentős részét exportálja, főleg Németországba.
  A tagi áru 90%-a integrált biológiai növényvédelemmel védett. Folyamatban van a "szentesi paprika" OFJ földrajzi árujelző UNIO-s elfogadtatása. A Délkertész vezetősége, tagsága közösen sokat tett annak érdekében, hogy az egyre élesedő versenyben eredményesen tudjon termelni, értékesíteni. Mi vállaljuk és büszkék vagyunk eddigi eredményeinkre.
  Talán, ha valaki személyeskedik és vádaskodik, akkor már az elején nyíltan név szerint vállalja és ne állítson valótlanságokat, hazugságokat(ezt a kun66-nak üzenjük), mert ez biztosan nem viszi előre, nem segíti a versenyképesség, jövedelmezőség javulását, a termelők összefogását, jobb, hatékonyabb érdekképviselet érdekében.
  A Szentesen megtartott Magyar Paprika Napja című rendezvény is ezt a célt szolgálta.

  Tisztelettel

  DélKerTész vezetősége”
 • 29. medvejanos 2012. szeptember 11. 13:15
  „2. kumisz
  4. Nornora

  Nem láttok bele a gazdasági folyamatokba, ha csak a szentesiek és esetleg még közeli piacokra képes vagy a napi munka mellett árulni is... + nincs akkora piac a környéken amely felvásárolna heti több tíz tonna paprikát :D (bár lehet száz tonnákról kéne beszélni és ismétlem hetente!! nyári időszakban)”
 • 28. jola47 2012. szeptember 10. 18:06
  „Én pontosítanék Kedves kun66!

  Nem 10 ft volt az a paprika hanem 15 legalábbis nálam ,és kedves szentesért te nagyon rózsaszínben látod a világot ,nem vagy tisztában mi folyik itt de hátha valaki felrázz mert én pont így jártam ahogy a kun66 írta és ha azt gondolnád hogy ismerem hát nem.”
 • 27. kun66 2012. szeptember 10. 17:41
  „Fúú de nagyok vagyunk kedves Szentesért,te azt hiszed hogy én félek valakitől ??És hogy tudd nem a személyes sérelmem de ha ennyire okos vagy menny be a Nagyhegyi garázs düllöbe és keresd ott azt a pár nagycsaládos aki kitelepült a 10ft paprika ár miatt !!Tisztelettel Kun Ágota.”
 • 26. Szentesért 2012. szeptember 10. 16:08
  „Kedves kun66!

  Szívesen találkozhatunk személyesen és megkonzultálhatjuk a képtelenségeidet, és felelőtlen, átgondolatlan, valamint megalapozatlan írásaidat. Bár a képtelenségeidet nehéz lesz a valós mederbe terelni. Először is, ha valaki ennyire biztos abban, amit állít, az legyen karakán és mutatkozzon be teljes névvel. Te sem mered vállalni a nevedet. Esetleges személyes sérelmeidet nem gondolnám, hogy általánosítani kellene.”
 • 25. kun66 2012. szeptember 10. 14:39
  „Kedves Szentesért!

  Akkor ha úgy gondolod egy személyes találkozót szeretnék veled és megmutatom a számlákat hogy tavaly mennyiért vette a nagyra becsült tsz-ed,a másik fényképpel tudom bizonyítani hogy igen is 4-5 euró a paprika pl Ausztria és Németország ha nem hiszed akkor tedd be a seneked egy autóba és nézd meg nem kell messze menni elég Bécsig csak ne a Bécs táblát keresd ha nem azt hogy Wien ott van olyan üzlet hogy Billa na ott találsz .Ha kíváncsi vagy kiket tett tönkre a te Ledód gyere el hozzánk adok neked címet nem egyet többet és beszélj velük gondolom ha szépen kéred a szerkesztőség kiadja a email címem és személyesen válaszolok neked ,a felelőtlen gazdálkodásról meg annyit hogy aki ilyet mond az gondolom hűsíti a se... az irodában gondolom a tsz -nél mert rajtad kívül nem sokan védik,de szerintem ezt személyesen már nem mered vállalni csak itt név nélkül.ÉS OTT A PONT!!!”
 • 24. nie 2012. szeptember 10. 07:28
  „Legyen olcsó a szentesi paprika és nem vesz senki máshonnan származót, s majd rájönnek nem érdemes máshonnan hozni. Az ár s a minőség beszél,még akkor is,ha csökken nyereség stagnál vagy rövid időre.”
 • 23. Szentesért 2012. szeptember 09. 23:24
  „Kedves kun66!
  Ennyi sületlenséget és alaptalan állítások sokaságát nem tudom, hogy sikerült összehozni. Úgy látszik nem sok fogalmad van a tényszerűségekről. Alaptalan állítás,hogy a Tész pár 10 Ft-ér vásárol fel árut és azt 4-5 EUR adja külföldre. A 4-5 EUR-t sem a magyar, és sem a külföldi áruházláncok soha nem adtak a pl. egy kg paprikáért v. paradicsomért. Kíváncsi lennék, hogy mely termelőt, vagy termelőket tett tönkre Ledó. A termelők sokszor saját maguk ugranak a szakadékba. Sok esetben felelőtlenül gazdálkodnak, fejlesztenek, és a termelés sem mindig a megfelelő elvárással történik. A közepes és nagy termelők ezt már igyekeznek nem elkövetni, hiszen ügyelve az előzőekre, folyamatosan, lépésről, lépésre fejlődtek. Szerintem amit Te írtál le az egy nagy hazugság. Kíváncsi lennék, hogy az a magabiztos tudás, mennyire lenne alkalmas arra, hogy különbözőképpen gondolkodó, és fejlesztő termelőket hogyan tudnál egy cél irányába terelve egységet alkotva irányítani. Aki erre képes, az méltó, hogy vezessen egy közösséget.
  A havranek hozzászólónak üzenném, hogy amit állítasz ne következzen be , akkor küzdjél ellene. Minden valamire való termelő és termelők mellett álló ezért küzd. Lépj be a soraik közé és mellszélességgel támogasd a Magyar Mezőgazdaságot. Minél többen állunk egy célért, annál kisebb az esélye, hogy az elnyomás úrrá legyen.”
 • 22. kun66 2012. szeptember 09. 10:10
  „Olvasom a hozzászólásokat és csodálkozok.Kik is akarnak tüntetni,a kistermelők lassan eltűnnek a nagyok maradnak akit Ledócsak támogat ,tudok olyat hogy pár tíz forintért veszi át a tsz és 4-5 euróért adja tovább külföldön ,akár hogy is lesz az csak nekik kedvez különben is rengeteg paprika jön be külföldről amit átcsomagolnak Szentesen magyarnak ez évek óta így megy .Az irigységről meg annyit hogy nagyon sok termelőt tett tönkre Ledó csak senki nem foglalkozik vele aki jól jön ki belőle az haver,barát és aki mást állít az hazudik.”
 • 21. havranek 2012. szeptember 08. 21:00
  „Valamiért azt gondolták és ma is azt gondolják sokan a mezőgazdasági termelők között ,hogy ami megtörtént a hazai iparban az nem történhet meg a mezőgazdaságban .Nos jórészt már megtörtént és ugyanúgy szét fogják verni mint az ipart .Senkinek ne legyen kétsége a TSZ-ek nem azért kerültek szétverésre mert nagyok voltak ,nem azért mert nem volt valódi tulajdonosuk a "baj" az volt ,hogy nem egy magántulajdonosuk volt .Legyen nyugodt mindenki a paprikatermelők is, lesz Magyar mezőgazdaság. Már van és lesz még több Magyar nagybirtok a kicsik földjén .Az más kérdés ,hogy ott már a mai kistermelő gyerekei, unokái, cselédek lesznek ha kellenek annak is . És ez már nem a "kolhoz" ez már az uradalom !Ne aggódjanak a kertészek lesz itt kertészet nagyüzemi és biztosan nem az övék .De ez nem "kolhoz" és jó is nem nekik másoknak, de azoknak nagyon . A többség ezt akarta ne panaszkodjon szeresse !”
 • 20. macs 2012. szeptember 08. 19:49
  „"Közben pedig azt látjuk: Romániában egyre-másra épülnek a kertészetek uniós pénzből."
  Miért csak látjuk? Miért nem kérdezünk? Hogy lehetséges, hogy ők pályázati pénzből fejlesztenek? Mi miért nem fejlesztünk? Nincsenek pályázatok?”
 • 19. falusi01 2012. szeptember 08. 18:12
  „A mi településünkön sokan foglalkoznak fóliázással. Aki normálisan (?) csinálja,annak nagyon megéri! Csak sajnos az állami támogatást elvárnák,de a nagy kasszába nem tesznek be szinte semmit! Napszámosok feketén dolgoznak. Maguk után sem fizet mindenki járulékot,hiszen többet is ismerek akik le vannak százalékolva.A zöldséget piacra hordják számla nélkül,a számlákat veszik,hogy legyen bevételnek nyoma stb! Sokan nagyon jól élnek,házat építenek,Új autókat vesznek és mindezt hitel nélkül . Félreértés ne essék,Nem irigylem Őket,hiszen Én is csinálhatnám. Csak irritál amikor panaszkodnak egymásnak a termelők,közben meg mindenki látja a hátterét. Őnekik is van rosszabb és jobb idényük. Évek óta halljuk,hogy nagyon rossz a zöldségesek helyzete.Meddig is lehet veszteséggel termelni? Nem sokáig! Akik becsülettel csinálják,attól elnézést kérek. Akinek nem inge ne vegye magára.Aki meg becsülettel,hivatalosan adókat járulékokat befizetve termel annak megértem a gondját baját mert sajnos nagyon sokat kell betenni a nagy kasszába,megérdemelnék a támogatást. Szerintem ez a kevesebb.Üdv!”
 • 18. Qllancs 2012. szeptember 08. 17:22
  „Ha a termelő megtermeli--miért nem csinálnak mellé-/ összefogva / feldolgozó v, csomagoló üzemet ??
  Ki-ki maga NEM boldogul --összefogásban az erő és a pénz !”
 • 17. Zoan1 2012. szeptember 08. 15:54
  „15. BFerry 2012.09.08. 11:32
  "A holland parika az 4EUR, de egyszer lattam a TV ben, hogy kemcsovekben van a töve, aztan mittudomen minyen genkezelt, en biztos nem veszek." Szerintem itt a hidrokultúrás termesztésre gondolsz, nyugodtan megveheted, ennek semmi köze a génkezeléshez. A lényege, hogy pontosan lehet szabályozni a tápanyagok mennyiségét, mindenből annyit lehet adni a paprikának, amennyi kell neki, így nagyon szép és ízletes lesz.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vak sofőrrel Londonba

szentesi Sinka „Popey" Zsolt 26-szoros magyar erőrekorder és 7-szeres világrekorder erőművész következő akciójával a fogyatékkal élő sportolókra szeretné a figyelmet irányítani. Tovább olvasom