Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Harminc éve az egészség nehéz szolgálatában

Pro Sanitate-díjat kapott az egészségügyi minisztertől a szentesi Agócs Lászlóné, harmincéves munkája elismeréseként. A Vöröskereszt területi titkára előbb ápolónő volt a kórházban, majd középiskolai egészségügyi szakoktató lett. Munkájáról sokat elmond az, hogy a megyében a szentesi kistérségben van a legtöbb rendszeres véradó: nyolcvan jut ezer lakosra.
Agócs Lászlóné titkár Pro Sanitate-díjat kapott. A szentesiek szerint ideje volt. Fotó: Tésik Attila
Agócs Lászlónét kis túlzással mindenki ismeri Szentesen. A Vöröskereszt munkatársaként a térség legszegényebb családjainál járt, ugyanakkor keresi és meg is találja az adományozókat. Úgy tűnik, Agócs Lászlónéval önfenntartóvá vált a városban a Vöröskereszt, köszönhetően azoknak is, akik hozzájárulnak a karitatív célokhoz.

– Akad olyan szentesi polgár, aki havonta ötszáz forintot utal át a számlánkra, s ezt évek óta megteszi – mondja a kitüntetett, aki sokszoros ünnepnek tartja május 12-ét. Ezen a napon vehette át Szirbik Imre polgármestertől a miniszteri kitüntetést, melyre a város vezetője és dr. Molnár Gyula, a Vöröskereszt helyi elnöke terjesztette fel. Május 8-án ünnepli a világ a szervezet napját, május 16-án pedig ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját. Alig egy héttel előbb volt anyák napja is – teszi hozzá Erzsike, aki halmozottan jól érzi magát kitüntetettként.

Három gyermeke és egy unokája nyilvánvalóan hozzá hasonlóan örült az elismerésnek, érkeztek a gratulációk SMS-ben, de a szentesi főutcán is sokan megállították azzal, hogy hallottak róla, és éppen ideje volt.

Agócs Lászlóné harminc éve dolgozik szociális területen. Ápolónő volt előbb a kórházban, később egészségügyi szakoktató a helyi középiskolában, majd tíz éve egyszer csak a Vöröskeresztnél maradt. Az elsősegélynyújtó képzések, csecsemőgondozó versenyek mellett munkájának jelentős részét a véradások szervezése teszi ki. Az országos mutatók szerint Csongrád megye első a véradók számát tekintve, azon belül pedig a szentesi kistérség vezet. Itt ezer ember közül nyolcvan rendszeresen ad vért, vagyis kézzel fogható módon járul hozzá a sikeres gyógyításhoz.

Egy jelenlegi akcióban 48 tonna lisztet visznek el a falvakban élő rászorulóknak. A kitüntetett azt mondja, nagyon sokan nem is tudják, mekkora a szegénység minálunk, s ez a jelenség különösen a gyerekeket sújtja. Szeretné elérni, hogy a Vöröskereszt eredeti munkája – a segítségnyújtás, a tevékeny szolidaritás – ne csak katasztrófahelyzetben váljon a mindennapok részévé, hanem mindennap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek voltak a szentesi expón

Az elmúlt évekhez képest kivételesen jól sikerült az idei Szentes Expó: a kereskedelmi kiállításra… Tovább olvasom