Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Három Halmai fiú Szentesről: Bonifác, Szervác és Pongrác

Szentes - A fagyosszentek idén nem hideget, hanem nyárias meleget hoznak. A szentesi Halmai családban a három fiú – Bonifác, Szervác és Pongrác – mindig közösen ünnepli névnapját, de nem emlékeznek, hogy valaha is fagyoskodtak volna.
– „Jó sors embere", ezt jelenti a Bonifác, s mivel egy sikertelen terhesség után született a fiunk, ezt a nevet kapta – magyarázza a vásárhelyi Tálai Tiborné. Fia mai névnapja rácáfol a népi megfigyelésre: akár strandra is mehetünk, hiszen ma 25-30 fokra is fölmelegedhet a levegő hőmérséklete.

Fagyosszenteknek nevezzük azt a három májusi napot, amit Dél-Németországban „Eismänner" (jégemberek), Észak-Németországban „a három rideg nagyúr" névvel illetnek.

– Bonifác, Szervác és Pongrác nevet adtunk a fiainknak – sorolja Halmai László. A szentesi közgazdász, építőmérnök hangsúlyozza: nem gondoltak semmi „szenzációra". Egyszerűen lány érkezéséről tudósította őket az ultrahangfelvétel alapján az orvos, ezért a család – az apa kivételével – csak lánynévvel készült a születésnapra. Amikor megérkezett az elsőszülött, s kiderült: trónörökös, a Bonifác nevet kapta – az apa akaratából. (Az édesanya azt mondta: épp egy olyan könyvet olvasott, melyben a főszereplőt Boninak hívták, s neki nagyon tetszett az így is becézhető Bonifác.) Aztán a második, s a harmadik gyereknél hasonló okból lányt vártak, de fiú érkezett, s szinte magától értetődően kapta a Bonifác névhez kötődő másik két keresztnevet. – Jólelkű, szolgálatkész és „pankrátor" – jellemzi három fiát az apa, aki azt is elmeséli a két nagyobb a szegedi piarista gimnáziumban tanul. Példájukat szeptembertől a legkisebb is követi. Halmaiéknak negyedikként tényleg lányuk született, aki Anita lett, édesanyja után.

Halmai László (középen) négy gyermekével: (balról) Pongrác, Anita, Szervác és Bonifác. Fotó: Családi felvétel
Halmai László (középen) négy gyermekével: (balról) Pongrác, Anita, Szervác és Bonifác.
Fotó: Családi felvétel

„Pongrác, Szervác és Bonifác neve napja előtt ne ültesd el az uborkát, paradicsomot, babot, mert május 12., 13. és 14. táján lehűlés, akár fagy is várható!" – tartja a népi bölcsesség. Évszázados paraszti tapasztalat szerint ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, ami a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti. A szorongás olyan erős, olvasható a jeles napokról szóló magyarázatban, hogy szakrális kultuszuknak nincs nyoma: még szoborállítással sem remélték, hogy a fagyosszentek jóindulata megnyerhető.

Szervác és Bonifác idén nem fagyoskodik: a két, Szegeden tanuló idősebb Halmai fiú kedden a vízparton élvezte a nyárias napsütést. Fotó: Frank Yvette
Szervác és Bonifác idén nem fagyoskodik: a két, Szegeden tanuló idősebb Halmai fiú kedden a vízparton élvezte a nyárias napsütést. Fotó: Frank Yvette

– Egyszer-kétszer volt csak hideg idő a nevem napján – idézi emlékeit a szegedi piarista gimnáziumban tanuló Halmai Bonifác. Tanultak arról, hogy Pongrác ókeresztény vértanú, Szervác püspök, Bonifác szintén mártír volt, akinek nevét nyolc pápa viselte. Öccse, Szervác sem emlékszik rideg-hideg névnapi köszöntőre. A három fiú neve napját együtt ünnepli a Halmai család, most szombaton, amikor az időjósok szerint akár 30 fok is lehet.

Három jeges

Idén 10-30 fok közötti hőmérsékletet mérhettünk a fagyosszentek napjain. Tegnap a szegedi sajtóház előtti hőmérő délután kettőkor 30 fokos strandidőt mutatott. Tavaly ebben az időszakban 13-29 Celsius-fokot mértek megyénkben, és záporral, zivatarral érkeztek a „jégemberek". Lapunk meteorológiai térképe szerint öt éve: 18-30, 17-29, 10-26 fokkal, tíz éve pedig 24-29, 17-23, 16-21 Celsius-fokkal búcsúzott a három rideg nagyúr.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A torony marad, a sugárzás változik

Szentes - Az uniós előírások szerint Magyarországon is be kell vezetni a digitális földfelszíni… Tovább olvasom