Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Három hónapja nem használhatják a gyógyfürdő medencéit a 14 éven aluliak

Szentes - Aktatologatásnál tart a gyógyfürdő ügyének rendezése. A kórház kérelmet nyújtott be az OTH-nak, de a hivatal további adatszolgáltatást kért. Azt, hogy néhányan az ombudsmanhoz fordulnának, hangulatkeltésnek nevezte a térség országgyűlési képviselője.
A nagy felháborodást kiváltó ügy rendezése nem olyan egyszerű, mint ahogy kezdetben látszott. December végén megírtuk, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentesi, Csongrádi Kistérségi Népegészségügyi Intézete jogsegélyt kért az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivataltól (OTH) a medencékben vízforgató berendezés üzemeltetésének felmentésével kapcsolatosan. Az OTH indokoltnak látta a medencék felmentésére érvényben lévő engedély felülvizsgálatát, ezért felszólították az üzemeltetőt, hogy indítsa el kérelemre az eljárást. Erről megkérdeztük a szentesi kórházat, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a felszólításnak megfelelően már decemberben postázták a kérelmet az OTH-hoz, de az elbírálás egyelőre várat magára, mert időközben további adatszolgáltatást kért a hatóság, és ez folyamatban van. Kértünk tájékoztatást az OTH-tól is. Arra voltunk kíváncsiak, született-e már döntés a kérelemről, és egyáltalán, mennyi ideje van a bírálatra a hivatalnak.

A nappali kórház a gyógyfürdő emeleti részén üzemel

Egy héttel ezelőtt költözött vissza a mozgásszervi rehabilitációs osztály a HURO 0802 pályázat kapcsán megújult kórházi épületrészbe – tudtuk meg a kórház sajtósától. Jelenleg a fekvőbetegellátás zajlik itt, ami jelenti egyrészt a betegek elhelyezését, másrészt itt történnek meg a rehabilitációs kezelések. A nappali kórház a gyógyfürdő emeleti részén üzemel, mint ahogyan az osztály felújítási munkálatainak megkezdése előtt. Csupán ezen időszakra költözött át a gyógyfürdőbe a fekvőbeteg osztály. 

 
Azt is megkérdeztük, hogy ha az OTH elutasítja a fürdő üzemeltetőjének kérelmét, milyen technológiai fejlesztés vagy medenceátminősítés szükséges a gyógyfürdőben ahhoz, hogy 14 éven aluliak is igénybe vehessék a fürdő szolgáltatásait? Hétfőn reggel elküldött kérdéseinkre szerdán azt a választ kaptuk, hogy türelmet kérnek, később tudnak csak felelni, mert a kommunikációs főosztály túlságosan leterhelt. Szabó Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő a legutóbbi testületi ülésen jelentette be, hogy az ombudsmanhoz fordulnak, a beadványt magánszemélyként Dömsödi József készíti.

A szentesi ügyvéd érdeklődésünkre elmondta, nem csupán saját, hanem sok érintett szülő nevében fogalmazták meg a beadványt. A kezdeményezés támogatói szerint a sokak által kifogásolt intézkedéssel sérül a szentesi állampolgárok alkotmányos joga. Szűcs Lajos alpolgármester lapunknak azt mondta, egyetért azzal, hogy civilek az ombudsman véleményét is kikérik, mert minden követ érdemes megmozgatni ebben az ügyben.

Ezzel teljesen ellentétes álláspontot képvisel Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, aki a hangulatkeltésnek nevezte a kezdeményezést a Szentes Televíziónak adott hétfői interjújában. A honatya szerint az előbb említett közéleti személyeknek fogalmuk sincs a politikai életről. Hozzátette, nehéz a helyzetet rendezni, mert a gyógyfürdő évtizedeken keresztül szabálytalanul működött, arról pedig senki nem tájékoztatta a szentesi szülőket, hogy gyermekeik gyógyvízben történő vízhez szoktatása törvénytelen. A politikus hangsúlyozta, naivság azt hinni, hogy a szentesi gyermekek úszásoktatása miatt jogszabályt fognak módosítani. Utalt arra is Farkas Sándor, hogy a szükséges vízforgató berendezés beszerelése több tízmilliós kiadást jelenthet.

Ha tényleg addig fajul a helyzet, hogy bontani és építeni kell a külső medence körül, már csak az a kérdés, ki állja a cechet? A kórház feltehetően nem tudja felvállalni a finanszírozást, hiszen információnk szerint már a 400 millió forintot közelíti az kifizetetlen számlaállomány, amit maga előtt görget az intézmény. Az önkormányzat sincs túl jól eleresztve, ráadásul heteken belül a városi költségvetés kerül napirendre, és ha azt anélkül fogadják el, hogy nincs benne a gyógyfürdő problémájának megoldására szánt forrás, év közben nagyon nehéz lesz ekkora tételt kigazdálkodni.

Olvasóink írták

 • 5. Pilóta01 2013. február 16. 18:56
  „Én nem értem. Ha kiderül valamiről hogy szabálytalanul működik, akkor miért kell folytatni a szabálytalan tevékenységet? Sok fürdőben jártam már az országban és igenis ki vannak tiltva a 14 éven aluliak a gyógyvizese medencékből -- okkal. Vegyük már észre hogy orvosi oka van neki. Hazugság az is, hogy soha senkinek nem volt baja. A gyógyvíz nem okoz azonnali szívrohamot stb. de hosszú távon lehet KÁROS hatása is. Egy gyerek nem tudja mi az ízületi fájdalom vagy emelkedett vérnyomás, soha nem is hoznák a gyógyvízzel összefüggésbe, hisz a 14 éven aluliak amúgy is állandóan betegek. A meleg vizes medence nem egyenlő a termálvízzel. Én is itt tanultam úszni, sőt sokat jártam a fürdőbe és szerettem gyerekként. De felelősséggel gondolkozó szülőnek nem beadványt kéne készítenie hogy a szabálytalanságot támogassa. Pártszíntől függetlennel írok, mert amúgy rühellem Farkast. Kétbalkezes és nem jó semmire. A strandon van tanmedence. Okkal.”
 • 4. nie 2013. február 14. 18:41
  „... és összedőlt a világ?”
 • 3. fehercica 2013. február 14. 16:07
  „Ha más jellegű dologról lenne szó ami számítana nekik, biztos hogy azonnal jogszabályt módosítanának. EZ VICC!!!!”
 • 2. barátfüle 2013. február 14. 09:48
  „Kjt 82. § (1) A magasabb vezető a vezetői tevékenységének keretében gondatlanul okozott kárért teljes mértékben felel.
  A 400 millió adósság nem elég, hogy alkalmazzák a fenti jogszabályt?”
 • 1. barátfüle 2013. február 13. 21:13
  „Gratulálunk a kórház vezetőinek az elért nagyszerű gazdálkodási eredményekért. Pedig nem lesz egyhamar újabb konszolidáció.
  Javaslom, hogy építsenek a strandon egy gyerekmedencét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnősült a filmszínész tűzoltó

Az elmúlt hétvégén megnősült a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat népszerűsítésére készült kisfilm főszereplője. Tovább olvasom