Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Háromszáz közmunkás dolgozik Szentesen

Szentes - A program hátránya, hogy nem lehet rá hosszú távon építeni. Viszont a segélynek majdnem a dupláját kapom – mondja egy közfoglalkoztatott Szentesen.
– Most közel húsz embert foglalkoztatunk a Start-programban. Örülök, hogy itt vannak, hasznát vesszük a munkájuknak. Sokan maradnának is, de nagyon ritkán adódik lehetőség a továbbfoglalkoztatásra – jelentette ki Olasz Attila, a szentesi strand műszaki vezetője.

Szentesen napi 6 órás, 5 hónapon át tartó közfoglalkoztatás keretében áprilistól októberig két turnusban összesen 162 személynek adhatnak munkát a város intézményei. A bér- és járulékköltség 70 százalékát a munkaügyi központ fedezi, a fennmaradó részt fizeti az önkormányzat. A lehetőségre az intézményeknek pályázatot kellett benyújtani. Takarítói, köztisztasági és parkgondozói, konyhai kisegítői, irodai kisegítői, karbantartói és asszisztensi feladatok ellátására alkalmaznak az intézmények közmunkásokat. A Rákóczi-óvodában csempéztek, a kollégiumban a falakat festették, a Koszta-iskolában hamarosan lakkozzák a lambériát a közfoglalkoztatottak, tudtuk meg a városházán a programot kézben tartó Mészáros Ágnestől. Felsőfokú végzettségtől a segédmunkáig számtalan területen alkalmazzák őket, jelentette ki.

A szentesi strandon hasznos munkát tudnak adni a közfoglalkoztatottaknak. Fotó: Králik Emese
A szentesi strandon hasznos munkát tudnak adni a közfoglalkoztatottaknak.
Fotó: Králik Emese

Munkaidő, bérek

Napi 8 órás munkával egy közfoglalkoztatott közel 49 ezer, garantált közfoglalkoztatási béren 63 ezer, munkavezetőként 54 ezer, garantált munkavezetői béren 69 ezer forintot keres. A kereset 6 órás munkaidő mellett 37, 47, 41, illetve 52 ezer forint.  

A Start-mintaprogramra is benyújtotta a város a pályázatát, így 75 millió forintot fordíthatnak a kisebb csatornák, az úgynevezett mirhók és a Nagyvölgy- csatorna szintezésére, valamint az önkormányzati erdők gondozására. Ezt a munkát Szentesen 72 személy végzi 8 órában. A belterületi járdák felújításán április 1-jétől november 30-áig 6 szakmunkásnak és 8 segédmunkásnak adnak feladatot, az ő bér- és járulékköltségüket teljes egészében a munkaügyi központ fedezi. Az év végéig tartó téli közfoglalkoztatási program két szakaszban zajlik: május végéig, majd pedig október 1-jétől. Ezt 49 millió forintos támogatásból finanszírozzák Szentesen. Jelenleg 35 szakmunkás és 30 segédmunkás dolgozik különböző felújítási munkákon.

– A program hátránya, hogy véges, nem lehet rá hosszú távon építeni. Előnye viszont az, hogy hasznos munkát végzek, amiért a korábbi 23 ezer forintos járadéknak majdnem a dupláját kapom – hallottuk Csikós Róberttől. A férfi munkahelyi átszervezés miatt vesztette el gyógypedagógiai asszisztensi állását, most a szentesi strandon foglalkoztatják közmunkaprogram keretében, napi 6 órában. Úgy érzi, szerencséje volt, hogy megkapta ezt a lehetőséget, bármit szívesen elvégez, de azért bízik abban, hogy előbb-utóbb tanult szakmájában is talál magának állást.

Olvasóink írták

 • 5. Power 2013. április 26. 10:55
  „Mit is várhattunk volna a torgyáni kisgazda / mezőgazdasági vállalkozó "képviselőinktől"?”
 • 4. sörpocak 2013. április 25. 14:19
  „A 300 közmunkás hazugság! Csak 162-t lehet foglalkoztatni! Honnan ez a h..e szám? Íme" áprilistól októberig két turnusban összesen 162 személynek adhatnak munkát". Szóval? Valaki hazudik! Persze a koordinálásért elég sok pénzt kap valaki(k)!De! Mi lesz akik kikerülnek már ebből is, hiszen utána semmit nem kapnak!És a Szentesi Életben is ugyanígy jelent meg számszerűleg.A munkahely persze a fidesz szerint nő, de hogyan? 3-5 hónapos éhbérért?Aztán? Fizetni kell a rezsit, ami elvileg csökkent, de a gyakorlatban nem, enni kell(vagy inkább leszokni róla),bérlet a gyerekeknek, stb....”
 • 3. nie 2013. április 25. 12:59
  „Ezekre a munkákra állandóra nem lehetne felvenni embereket? így csökkenne a munkanélküliek száma.”
 • 2. Puttony 2013. április 25. 09:53
  „Szégyen! 2014!”
 • 1. roxper 2013. április 25. 08:40
  „Micsoda siker ez a 21. századi rabszolgatartás, már most március 31-gyel 140.000 közmunkás volt besorozva és év végéig bőven meg lesz a 300.000 mialatt hónapról-hónapra ezrek kerülnek utcára a versenyszférából. Nagyon durva, hogy mennyi embert és a teljes magyar "gazdaságot" beáldozzák a statisztikajavításnak, illetve a diktatórikus hatalmuk megerősítésére, beteg ország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntős diákok

Szentesen, a Deák- iskolában rendezték meg a III. országos komplex zenei műveltségi verseny regionális döntőjét. Tovább olvasom