Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Határtalanul Mikszáth nyomában

Szentes - Mikszáth nyomában a Felvidéken címmel nevezett a Határtalanul 2013 pályázatra a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola. Ötvenhat diák hat tanár kíséretében járta végig Mikszáth Kálmán életének és regényeinek színhelyeit az ötnapos kiránduláson.
Az iskola két hetedik osztálya Szlovákia magyarlakta területeire látogatott el a megnyert 1 millió 501 ezer 700 forinton. Az intézmény másodjára vett részt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt által kiírt Határtalanul programban, tavaly Erdélybe kirándultak. Karikó-Tóth Tibor, az intézmény vezetője kérdésünkre elmondta, a program célja, hogy a határon túli magyarlakta területeket fedezzék fel a diákok. Iskolájuk elsősorban irodalomtörténeti-, egyháztörténeti- és turisztikai élményekkel tarkított programot állított össze. Az igazgató fontosnak tartja, hogy a diákok megismerkedjenek határon túli magyarlakta területekkel és azok iskoláival, ezért a felvidéki rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziummal már folynak a tárgyalások egy testvériskolai kapcsolat kialakításáról.

Határtalanul Mikszáth nyomában - GALÉRIA

A kirándulás során Szklabonyán, Mikszáth Kálmán szülőfalujában megkoszorúzták az író szobrát, Selmecbányán nemcsak az óvárost, hanem az arany-és ezüst bányát is meglátogatták. Besztercebánya után Poprádig mentek, és szétnéztek Rozsnyón is, különös tekintettel a magyar építészeti emlékekre. A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban itthon gyűjtött könyvekkel ajándékozták meg az intézmény könyvtárát, majd az ottani felújított református templomban nézték meg Ferenczy István síremlékét, valamint Petőfi Sándor és Tompa Mihály szobrait.

- A gyerekek számára a legnagyobb élményt a Magas Tátrában tett túra jelentette, de bennünket, tanárokat leginkább a Thököly vár gazdag kiállítási anyaga nyűgözött le - fogalmazott Karikó-Tóth Tibor, aki hozzátette, nem hagyták ki Lőcsét, Szepescsütörtököt, a Csorba-tavat sem a látnivalók közül.

Remélhetőleg a hetedikesek kedvet kaptak a Mikszáth-regényekhez, melynek most végigjárt színhelyei segítettek megidézni az író palócvilágát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Precedens: három év fogházra ítélték Loboda Fábiánt

Három év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék a szentesi Loboda Fábián szülész-nőgyógyászt. Tovább olvasom