Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Hazalátogattak az elszármazottak

A hagyományteremtés szándékával hívta haza a szentesi önkormányzat a városból elszármazottakat, hogy ismerkedjenek egykori lakóhelyük új arcával, és találkozzanak régen látott ismerőseikkel. A vendégek lovas kocsin járták körül a várost: mint mondták, olykor nem is tudták, hol járnak, annyit változott Szentes.
Lovas kocsiról ismerkedtek a várossal. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi városháza dísztermében egymást méregették a vendégek szombaton, amikor az önkormányzat nevében Szirbik Imre polgármester köszöntötte őket. A településről elszármazottak találkozójára azokat hívták meg, akik öregbítették Szentes hírnevét. Ettől a programtól a városhoz való kötődés erősítését remélik a házigazdák. A vendégek előbb színes fotókon követhették a város fejlődését, amelyet a polgármester kommentált, nem hallgatva el a kedvezőtlen változásokat sem.

Megemlítette a Kurcában történt tömeges halpusztulást, és részletesen beszámolt a Petőfi Szálló tulajdonlása körüli jogi huzavonáról. Reményei szerint szeptemberben már megszülethet a jogerős ítélet, s aztán kereshetik a megoldást a lepusztult épület rendbehozatalára.

A városháza előtt három lovas kocsi várta a vendégeket, akikkel körbejárták szinte a helység minden zegét-zugát. A fővárosi műszaki egyetem docense, Kása Imre vegyészmérnök az 1940-es években járt a szentesi gimnáziumba. Jó tanárai voltak, akik megalapozták későbbi tudományos tevékenységét. Ő vezeti a Budapesten élő szentesiek baráti körét, ahová havonta eljárnak a ma is a Kurca-parti településen lakó közéleti személyiségek Széchenyiné Csergő Judit vezetésével.

A mostani látogatás alapján azt gondolják: jó irányba halad Szentes. Ugyanezt mondta Szabó Géza, aki Szegedről jött most haza. Feleségével még 1958-ban került el innen, ő volt a szentesi motorgarázs gazdasági vezetője. Azt mesélték, hogy a lovas kocsival olyan utcákban is megfordultak, hogy fogalmuk sem volt, merre járnak, annyit változott, fejlődött a település.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Béla-díjat kapott a szentesi Ledó Ferenc

Sokat tett azért, hogy az új típusú szövetkezés elterjedjen, és ezért a munkájáért kapott Kovács… Tovább olvasom