Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Házhoz hozzák a drogot

Szentes - A szentesi kórházban 2005 óta működő Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia tavaly 319 drogost kezelt, köztük 42 nőt: a legfiatalabb kliens hatodik osztályos, a legidősebb 57 éves volt. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns szerint ilyen könnyű még soha nem volt droghoz jutni. Iskolai megelőzésre idén nincs pénz.
A szenvedélybetegségekkel kapcsolatosan a Szentesen elérhető szolgáltatásokról, szervezetekről jelent meg egy kiadvány a napokban. A füzetecskét az Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Családsegítő központ, a Dózsa Ház Közösségi tér, a Magyar Kékkereszt Egyesület és a Független Egyesület jegyzi. Az ugyancsak szenvedélybetegségnek számító dohányzás, alkoholizmus vagy kávé, kóla-, energiaital függőség nem büntethető, addig a kábítószer-tiltólistán szereplő anyagok megszerzését, tartását és fogyasztását üldözi a törvény. Az utóbbi két évben olyan kábítószerek jelentek meg az utcákon, a bulikban és sajnos az iskolákban is, melyeket legálisan lehet vásárolni, ezért a fiatalok tévesen azt gondolják, hogy kevésbé ártalmasak, mint az illegális tudatmódosítók.

A szentesi kórházban 2005 óta működő Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia.
A szentesi kórházban 2005 óta működik Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Legutóbb 2010-ben készült felmérés a városban tapasztalható kábítószer fogyasztásról. A helyi Kábítószer Egyeztető Fórum a 13-18 év közötti fiatalok egészségkárosító szokásait kutatta. Megállapították, hogy az általános iskolások 4,4 százaléka, a középiskolások 18,3 százaléka már használt drogot. Ezzel szemben a Drogambulancia adatai azt mutatják, hogy 14 éves korig 17 százalék és 18 éves korig a fiatalok 51 százaléka próbált ki először drogot. Az effajta kémiai örömszerzés legismertebb szere a marihuána, azonban mára a dizájner drogok egyre jobban terjednek alacsony áruk és legitim voltuk miatt.

A kórházban 2005. óta működő Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia 2012. év végi adatai szerint 319 drogost kezelt, 277 férfit és 42 nőt. A drogambulancia legfiatalabb kliense hatodik osztályos volt, a legidősebb 57 éves. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns közelmúltban tartott szakmai beszámolójában kiemelte, hogy 2010-ben jelent meg először nagyobb számban a városban a mefedron dizájner drog.

Házhoz hozzák

Titoktartás a rendelőben

Az Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia szabad szakrendelés, orvosi beutaló nélkül, előzetes időpont-egyeztetést követően fogadja a pácienseket. Önkéntesen vagy a család hatására jelennek meg a rendelésen, a háziorvos vagy más szakrendelés, illetve szociális intézmény is javasolhatja a kezelést. A drogambulancián fokozott az adatvédelem, a kezeltek személye titkos, adataikat elkülönítve, zártan tárolják. A drogambulancia elérhetősége, tevékenysége a www.szentesdrogamb.hu internetes címen található. Bejelentkezni ugyanott e-mailen, személyesen vagy a 63/500-844 telefonon lehet. 
 
Mint Szalayné Péter Ildikó fogalmazott: ilyen könnyű még soha nem volt droghoz, bódító gyógyszerhez vagy szipuzáshoz használt gázhoz jutni, mint manapság. Interneten bárki házhoz rendelheti a szintetikus drogokat, aminek az is a veszélye, hogy teljesen ismeretlen a kémiai összetétele, tisztasága, nem lehet tudni mekkora az adagja, ami még nem okoz túladagolást. Ráadásul még nem ismertek a hosszú távú hatásai sem a különböző fantázianevekkel (Zsuzsi, Kati, Mefisztó, kristály), növénynövekedést serkentő anyagként, porszívó illatosítóként árult anyagoknak.

– Feltűnő lehet a szülő számára, ha rendszeresen érkezik kisméretű csomag postai úton, amit a gyerek rendelt az interneten – mondta el Szalayné Péter Ildikó. „Klasszikus" drogok (marihuána, amfetamin, kokain, ópiátok stb.) kimutatásához megbízható eredményt adó drogteszteket lehet kapni a gyógyszertárakban, gyanú esetén érdemes elvégezni otthon a vizeletvizsgálatot, de ezek a dizájner drogokat nem mutatják ki.

A rendszeres droghasználat sokba kerül, havi több tízezer forintot is elérhet, amit valahol, valahogyan meg kell szerezni. Figyelmeztető jel lehet, ha eltűnnek dolgok otthonról, vagy a gyerek „elveszíti" a telefonját, mp3 lejátszóját.

A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok változtatásaival állítanak elő és nem emberi fogyasztásra szánt termékként árusítják vagy az interneten rendelik. Különösen veszélyes szerek, mivel a hozzászokás pár nap alatt, de már az első alkalom után is kialakulhat és akár napi 30 alkalommal is használják intravénásan.

Virágboltban is kapható

A dizájner drogok között a legdivatosabb és a legveszélyesebb az MDPV stimuláns szer, mely durva, agresszív hallucinációkat vált ki és szexuális vágykeltő hatással is rendelkezik. Leggyakrabban növényi tápszerben, fürdősókban található meg. Virágboltokban kapható a hallucinációkat okozó látnokzsálya vagy jósmenta nevű növény. A legálzöld (herbál, diamond, triplaX, sámán, zafír, Jamaican gold) nevű kábítószer szárított gyógynövényekből készül és utólagosan, aromákkal kezelt illatosítóként, füstölőként árulják. A Gina (GHB, GBL, gamma) nevű szerre a különböző internetes közösségi oldalakon is sokszor felhívják a figyelmet. A Gina kábítószernek minősül, a drog előanyagát – melyet festékszóróként használnak – az interneten lehet rendelni. Kis mennyiségben testtömegnövelő és stimuláló szer, ezért testépítők is használják. Tudatbeszűkülést, kábult állapotot idéz elő, akár halált is okozhat túladagolás esetén. Az elkövetők nagy százalékban nyilvános szórakozóhelyeken, kifosztás vagy nemi erőszak céljából rakják a kiszemelt italába. Az egyik legkeményebb, legnehezebben kezelhető drogfüggőséget alakítja ki a Kristálymet nevű szer. Fogyasztója már az első használat után függővé válhat tőle és gyakran halált okoz. Használata szív- és agykárosodással jár.

Barát László, a KEF koordinátora elmondta, hogy a kábítószerfogyasztás megelőzésére, tájékoztatásra fordított állami pénz 2001 óta a tizedére csökkent, az országnak nincs érvényes drogstratégiája. Iskolai szintű megelőzés csak pályázati forrásból lehetséges, azonban mára szinte teljesen megszűnt. Míg tavaly a két egyházi iskola pályázott és nyert ilyen célra felhasználható forrást, addig ebben az évben egyedül a Kiss Bálint-iskola, de ők sem nyertek támogatást. A Kábítószer Egyeztető Fórum sem nyert idén pénzt célzott programokra. A rendőrség végez drogmegelőzést saját forrásából. A Drogambulancia ez irányú megelőző tevékenységét az OEP nem finanszírozza, de ennek ellenére iskolákban gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak is tartanak drogprevenciót leállt drogosok bevonásával. A most elkészült tájékoztató füzetet elsősorban intézmények kapják meg.

Olvasóink írták

  • 2. nie 2013. május 03. 16:31
    „A nevelésből a szigor, s általában a törvények tisztelete, betartásának mellőzése, hova vezet?”
  • 1. Horthyszobor 2013. május 03. 12:14
    „Ez kell! Jól van ez így! Liberális életnívó....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holland befektetői érdeklődés Szentesen

Ez az első fontos esemény az Újra, Szentes kezdeményezés történetében – fogalmazott Szirbik Imre polgármester. Tovább olvasom