Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Helyi üzleteket lát el hússal a fábiáni vágópont

Hetente 100 juhot, sertést, 20 marhát vág le és értékesít hasítva, tőkehúsként az új fábiánsebestyéni vágópont. A község és a Kinizsi 2000 Zrt. vállalkozása az EU-csatlakozás előtt bezárt régi vágóhíd mellett létesült, uniós támogatásból.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Vágópontot épített a fábiánsebestyéni önkormányzat és a Kinizsi 2000 Zrt. közös cége. A Fábiánsebestyéni Húsüzem Kft. a Leader-programtól 25 millió forint támogatást kapott a 64 milliós beruházásra. A vállalkozás a tervek szerint hetente 100 juhot, sertést, 20 marhát vág le. Később a mellette álló régi húsüzemet is felújítják – derült ki a szerdai avatás alkalmából tartott nyílt napon, amelyre a Kinizsi üzletfelei mellett a szentesi és csongrádi térség önkormányzatait is meghívták. Kós György polgármester, Tóth Flórián járási kormányhivatal-vezető és Farkas Sándor vezérigazgató mutatta be az együttműködés eredményét. Itt a Kinizsi és a közeli nagy sertéstartó, a Pankota-Kórógy Kft. jószágai mellett kistermelők állatait is vágják, állatorvosi ellenőrzés mellett. Két ember kap közvetlenül állást, de számítanak arra, hogy a bővülő piac révén a jószágtartási kedv is nő a környéken. A hasított és tőkehúst helyi közétkeztetésben, üzleteknek adják el, később mintaboltokat nyitnak a kistérségben.

Ez a vágópont már minden előírásnak megfelel. Fotó: DM/DV
Ez a vágópont már minden előírásnak megfelel. Fotó: DM/DV

Az itt álló régi húsüzemet azért zárták be az uniós csatlakozás idején, mert nem felelt meg az új követelményeknek. Az előírások ugyanolyanok, most mégis országszerte harminc ilyen modern vágópont épül, kihasználva, hogy a helyi termelők élelmiszereit igényli a közétkeztetés, és az élelmiszerpiacon is nő a kereslet a helyi ízek iránt – mondta az átadáson V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A politikus emlékeztetett, a fogyasztóhoz rövid úton eljuttatott élelmiszerek előállítását az Unió is támogatja, mert ha nem utazik kontinenseken át az étel, kevesebb csomagolóanyag kell, kevesebb üzemanyag fogy. A fábiáni vágópont létrejötte, a szakma és a közösség összefogása és a helyi termék a válasz a globalizációra.

A rendezvényen a megye legészakibb választókerületének polgármesterei közösen aláírtak egy stratégiát, amely a térség összes fejlesztési elképzelését felsorolja, a termálkertészettől a feldolgozóiparon át a vadászturizmusig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél év múlva elkészül az új műtőtömb

Szerdán aláírták a kórház 2,5 milliárdos műtőtömb-építési pályázatának támogatói szerződését. Az épületnek másfél év múlva állnia kell. A látványterv alapján ilyen lesz az új kórházi tömb. Tovább olvasom