Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Helypénz nélkül könnyebb lenne a kézműveseknek

Szentes - Néhány nappal ezelőtt elkészült a népi kézműves stratégia, amely többek között a helyi termékeket árusító bolthálózatra, az alapanyag-termelés ösztönzésére, és a néphagyományokkal működő falusi turizmusra koncentrál. Megkérdeztük Bors Károlyt, a szentesi feketekerámia egyetlen művelőjét, szerinte hogyan lehetne segíteni a kézműveseken.
- Valójában nem vagyok fazekas, nincs róla semmilyen papírom, de a néhai szentesi Bese Lászlótól tanultam meg a fekete kerámiázást 25 évvel ezelőtt, és azóta művelem. Van egy tanítványom, aki műhely és kemence híján egyszer nálam égetett már ki fekete kerámiákat, mégis egyedüliként űzöm a mesterséget a városban. Ápolom a kapcsolatot a többi helyi fazekassal és a vásárhelyieket is ismerem. Ugyanaz a problémánk: nincs kereslet a kézműves termékekre, idén még semmit nem adtam el.

Az lenne az egyik legnagyobb segítség a kézműveseknek, ha nem lenne helypénz a vásárokon. Szentesen 3-5 ezer forintot kell naponta fizetni a vásárosoknak, attól függően, mekkora helyet igényel a portéka. Ez soknak számít, hiszen Bors Károly örülhetett, hogy a karácsonyi vásárt végül nullszaldósan zárta.

Helypénz nélkül könnyebb lenne a kézműveseknek - GALÉRIA

A fekete kerámia

Formázni, vésni, kaviccsal fényezni, csiszolni, égetni kell a kerámiát, mire elkészül egy-egy darab. A fekete kerámia az égetési eljárásnak köszönheti a nevét: 700 fokig felmelegített katlanban-kemencében- sűrűn egymás mellé rakva lassú tűzön, fenyőfával tüzelve, fél napig tart a kiégetése. Ezután a kemencét lefedve kell tartani 2 napig, így az oxigénhiányos közegben korom képződik, ami rárakódva különböző tárgyakra, befeketíti azokat. Kihűlés után a felesleges kormot le kell csiszolni a kész darabokról. 

 
- Nincs pénze az embereknek a kézműves termékekre, ezek pedig sok munkaórát igényelnek, szinte sosem térül meg. Egy bonbonaire 1-2 napos munka. Hamarabb megveszik a kínai bóvlikat, mert az olcsóbb. Lehet, hogy ezzel a térséggel van a baj, mert szegény. De ahhoz, hogy rendszeresen vásárokba járjak, tőkére van szükség: helypénz, útiköltség, sátor, faház kellene, és olyan jármű, amibe biztonságosan lehet pakolni. Ezt az óriási beruházást nem engedhetem meg magamnak. Alkalmanként két mázsa agyagot veszek 10 ezer forintért, ami két hétig elég. Ha nem lenne nyugdíjam a Vízmű után, a fazekasságból felkopna az állam. Nem is pénzért csinálom: szerelemből - teszi hozzá a naponta hajnali 3 órakor munkába álló, számos zsűrizett termékkel büszkélkedő 62 éves fazekas.

Helypénz nélkül könnyebb lenne a kézműveseknek - GALÉRIA

A Karcagról, Orosházáról szerzett magas vastartalmú agyaggal – mert csak az jó a feketekerámiához - reggel 7 óráig dolgozik, ekkor tud elmélyülten alkotni: füzetnyi terve van, ezért sem tud szalagra gyártani: a hagyományos feketekerámiák helyett a saját ötleteit valósítja meg az évente Szentesen kiállító mester. A kiadásokat a saját építésű kemence fűtéséhez szükséges fenyőfa is növeli. Az olykor vörös-és mázas kerámiát készítő Bors Károly az ehhez szükséges elektromos kemencéről nem is álmodik, ilyenkor bérbe égetnek neki. Rengeteg váza, tányér, bögre, gyertyatartó, bonbonaire sorakozik a műhelyben égetésre várva, amire évente 3-4 alkalommal jóidőben kerül sor.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
- Fazekas oktatás egy ideje már létezik Szentesen, ügyesek a tanítványok, ide is eljöttek egyszer. Vida Kata is ott végzett, ő a tanítványom, neki adom át a fekete kerámia tudományát, de nincs műhelye, sem kemencéje. Én az első korongomat anyám tárcsás mosógépéből csináltam. Mindig szerettem rajzolni, könyvből nem tudtam megtanulni a fazekasságot, ezért egyszer elkeveredtem Bese Laci bácsihoz, aki a szárnyai alá vett. Tőle tudom, hogy a kemence akkor 700 fokos, ha a ráköpött nyál serceg a kemencén. Más hőmérő nincs rajta. Nagyon szeretem ezt csinálni. Abban bízom, hogy a jó kézügyességű kisunokám- akivel a műhelyben egyelőre dinoszauruszokat gyártunk-, továbbviszi a szentesi feketekerámia hírnevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meteorológiai radar épül Szentes mellett

A radartoronnyal teljessé válik az ország időjárás-figyelése. Komoly károkat lehet megelőzni, ha felkészülünk a viharra. Tovább olvasom