Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Hét eurót ér a szentesi kacsa nyelve Pekingben

Szentes - Évente több száz tonna áru utazik a Távol-Keletre a Hungerittől, ennek egy része Hongkongon át bejut Kínába. A szentesi cég – ahogyan a magyar húsipari cégek zöme – szeretne közvetlenül szállítani a hatalmas piacra. Ebben segít a két állam mostani megállapodása, de a kapu még nem nyílt ki.
Szabad az út Kínába a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhústermékek előtt – jelentették be október végén, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a távol-keleti országban tárgyalt. November 13-án, csütörtökön pedig Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írt alá Pekingben megállapodást Cse Su-pinggel, a kínai minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal miniszterével.

Ez a dokumentum arról szól, hogy Magyarország nyers marhahúst is exportálhat Kínába. Mindez Fazekas szavai szerint újabb előrelépés a magyar agrárkivitel számára, reméli, hogy a lehetőséggel többen élnek, különösen a csúcsminőséget előállító szürkemarha-tartók. Kínai kollégája azt mondta, „helyszíni vizsgálataikkal igazoltnak látják, hogy a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak".

Feldolgozás a Hungeritnél. Ami nekünk megfelel, a kínaiaknak is – de ők mást is szeretnek. Fotó:Karnok Csaba
Feldolgozás a Hungeritnél. Ami nekünk megfelel, a kínaiaknak is – de ők mást is szeretnek. Fotó:Karnok Csaba

Az Oroszországot sújtó embargó miatt a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar új piacokat keres, ezért hasznos a megállapodás – reagált kérdésünkre Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: ahhoz, hogy egy cég tényleg szállíthasson Kínába, még az is szükséges, hogy egy kínai állatorvosi delegáció ellátogasson az engedélyért folyamodó üzembe, megnézze, hogyan működik, minősítést állítson ki erről. Ilyenje Magyar József tudomása szerint hazai baromfifeldolgozónak még nincs, de törekednek rá, többek között ők is.

A Pick is erre vár

A Pick Szeged Zrt. is szeretne tőkehúst, később pedig húskészítményeket eladni Kínában. „Sajnos az exportengedélyek megadásának hatósági folyamata rendkívül hosszúra nyúlik – közölte lapunkkal Éder Tamás, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. – A cég minden szükséges lépést megtett a tőkehús exportjához feltételül szabott engedély megszerzéséhez, de csakúgy, mint a többi magyarországi húsipari vállalat, még nem tud kiszállítani. A Pick Szeged Zrt. már fenn van a hivatalos kínai engedélyezett importőri listán, de a kínai hatóságok még nem hagyták jóvá a szállítások megkezdéséhez szükséges állat-egészségügyi bizonyítványtervezetet, amelyet – ismereteink szerint – a magyar hatóság korábban hivatalos úton kijuttatott Pekingbe."


A Hungerit több száz tonna árut szállít a Távol-Keletre, és a cégnek tudomása van arról, hogy ennek a mennyiségnek jelentős része Hongkongon keresztül bejut Kínába. Amikor a Hungerit vezetői tárgyaltak a kínai engedély érdekében, az ottani tisztségviselők nyilvánvalóvá tették, hogy ezzel tisztában vannak.

– Ami nálunk nem annyira értékes, például a libaláb, a szárny, a zúza, sőt a fej és a bél, azt ott megveszik. A belet, természetesen megtisztítva, megsütik, és úgy árulják az utcán, mint nálunk régen a pattogatott kukoricát – tudtuk meg Magyar Józseftől. – A kacsa nyelvéért, ami másfél deka, 7 eurót fizetnek.

A kínai állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági előírások ugyanolyan szigorúak, mint az európaiak, de meg lehet felelni nekik.  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkednek a piaci tarifák

Húsz százalékkal emelkednek januártól a piaci tarifák Szentesen – így döntött a képviselő-testület. Tovább olvasom