Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Hét nyelven beszél a szentesi mozdonyvezető

Szentes - Katona György, erdélyi származású szentesi mozdonyvezető az anyanyelvével együtt hét nyelvet ismer, köztük a japánt, s az utóbbi időben kínaiul is elkezdett tanulni.
- Ahol nyelvtudást várnak el, majdnem mindenhol nyelvpótlék jár a dolgozóknak, viszont a mozdonyvezetők nem tartoznak ebbe a kategóriába, mondván, nyelvtudásukat úgysem használják - vázolja fel Katona György, aki több mint két évtizede dolgozik a vasútnál, és hasznára is van nyelvtudása.

A hét nyelven beszélő mozdonyvezető munka közben.
A hét nyelven beszélő mozdonyvezető munka közben.

Az 1. osztály első óráján megismerkedett az első román szóval - mivelhogy Székelyföldről származik családjával, s ott azt hivatalos nyelvként tanítják. Ötödikben jött hozzá az orosz, majd középiskolásként az angol. Németül önszorgalomból, de kényszerből is álltak neki feleségével tanulni: abban bíztak, sikerülhet kijutniuk nyugatra. Végül azonban, ’88-ban átszökve Magyarországra, úgy döntöttek, itt akarnak letelepedni, hiszen az anyanyelvükön beszélhetnek. 

- Legyen egy kályha, ahonnan az ember elindul, vagyis előbb az anyanyelvével legyen tisztában mindenki, aztán jöhet a többi nyelv - hangsúlyozza a férfi. Mozdonyvezető már Szentesen lett belőle, s a vasútnál tudtak arról, hogy több nyelvet ismer. Ez akkor ott mindenki számára hihetetlennek tűnt. Román tolmácsolásra kérték fel, jól ismerte a szakszavakat.

Katona György, erdélyi származású szentesi mozdonyvezető maga faragott székelykapunál
Az erdélyi származású szentesi mozdonyvezető, Katona György maga faragta a háza ékkövét: a székelykaput.

Hagyományait is ápolja

A nyelvtanulás arra hívta fel Katona György figyelmét, hogy a különböző nyelvekben visszaköszönnek a közös gyökerek, s hogy vannak értékeink, melyeket fontos átadni a fiataloknak. Erdélyi gyökereikről árulkodik a házuk előtti, saját kezűleg faragott székelykapu is, mely a büszkesége. Általa is szeretné átadni az ittenieknek: ahogyan ő maga kovácsolta faragószerszámait, a mai fiataloknak úgy lehetne kedvet csinálni a faragáshoz, ha előbb a hozzá való szerszámokat tanulnák meg elkészíteni. 

 
A Távol-Kelet misztikuma mindig is vonzotta, s a közeledésben a vasút volt a leginkább kézenfekvő megoldás. 1991-ben került a kezébe egy angol nyelvű vasutas magazin. Megírta a főszerkesztőnek, hogy japán mozdonyvezetővel szeretne levelezni. A következő hónapban a lap japán tudósítója írt neki, akinek volt egy mozdonyvezető barátja. A tudósítóval, egy idős gépészmérnökkel annak haláláig, 2007 augusztusáig tartotta a kapcsolatot, s nagyra becsülte: az igazi bushidót, a szamurájszellemet ismerő ember volt. Tőle kapta a tankönyveket, melyekből angol szavakon keresztül tudott japánul tanulni. Az ismerőse által ajánlott masinisztával pedig eleinte, csekély japán tudása miatt, németül volt kénytelen levelezni a szentesi mozdonyvezető. Azóta viszont tizennégy alkalommal járt már itt kollégája, s kétszer ő is viszonozta a látogatást, 1999-ben, majd 2008-ban. Azt tapasztalta, ha valaki az ő nyelvükön szólal meg, jobban megnyílnak a szigetországiak.

Japánban,
Japánban.

Katona György sok érdekes dologgal szembesült, például azzal, hogy a japánok teljesen megbíznak egymásban, s a mentalitásukat is említi, miszerint ott a munkahely az első, aztán jön a család. Ehhez motiváció is van: aki egész évben nem megy szabadságra vagy táppénzre, azt külön pénzzel jutalmazzák. Eleinte lehetetlennek tűnt számára megtanulni ezt a távol-keleti nyelvet. Nem is csoda: mint rögtönzött „nyelvtanfolyamából" megtudtam, a japánok a régi írásmód szerint függőlegesen, máskor vízszintesen írnak, akár egy újságoldalon belül is vegyesen. Azt mondja, a kiejtést is könyvből tanulta, s akkoriban még nem voltak segítségére az internet nyújtotta lehetőségek sem, ma viszont már azt mondja, minden csak hozzállás kérdése.

Újabban a kínai nyelvhez is kedvet kapott, méghozzá Nagaszaki egyik templomában, melyet kínai szerzetesek építettek 600 éve, s ahol a miénkhez döbbenetesen hasonló bútorformákat, díszítéseket vett észre. - Akik ma kezdenének nyelvtanulásba, azoknak inkább a kínai nyelvet ajánlom, már csak azért is, mert gőzerővel fejlődik a gazdaságuk, rég elhúztak a japánoktól – mondja a férfi. Ami őt illeti, szépen lassan halad kínai tudásának gyarapításával, magyar-kínai nyelvkönyvből tanul, de idéz egy MÁV-os továbbképzésen hallott megjegyzést, miszerint a felnőttképzésben három dolog hátrányos: a fáradtság, a fáradtság, és a fáradtság - ez rá is vonatkozik. Mégis érdemes, mert rengeteg jó tapasztalattal gazdagodik, aki képes más nemzet nyelvén megszólani, mondja Katona György.

Japánban.
Japánban.

Legjobban az angol megy neki, de mostanában például német szaknyelvi ismereteit kamatoztatja: a Szajol és Törökszentmiklós közötti vonalfelújításon tolmácsol. Büszkén említi, hogy lányának ő tanította meg az alapokat japánból, s az angol nyelvvizsgájára is segített felkészülni, ahogyan nagyobbik fiának is. Katona Ágnes azóta elvégezte az ELTE japán szakát, s a Boros szakközépiskolában beindította a népszerűségnek örvendő japán szakkört.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. delmagyar5 2012. június 17. 21:05
  „akit erdekel a nyelv az akar het nyelven is beszelhet...akar en is...igaz nem erdeklodesbol hanem kenyszerbol mert az elet ugy hozta..ma mar mondhatom hogy gyujtom oket : az en listam: magyar;olasz;spanyol;katalán;portugal;angol;orosz;es ertem a franciat de nem beszelem csak kicsit. most megint csak kenyszerbol de nemetul tanulok(az alap mar megvan) mert ahova sodort az elet ott nem elég a hét nyelv...udvozletem az olvasoknak”
 • 31. Anmari51 2012. június 17. 16:59
  „Anmari51
  Gratulálok Katona úrnak, és nagyon kár a rosszindulatú írigy károgoknak őt sértegetni! A tudás pénz hatalom, azt tőle el nem veszi senki! Györgynek a nyelvtanuláshoz van affinítása érzéke és mi ezzel gond? De szereti hivatását, és kiváló kézügyessége is van csodálatosan szép a házuk utcafronti dísze amit szintén maga készített el művészi fokon, lám ő ehhez is ért! Jó egészséget boldog életet kívánok, további sikerekkel!”
 • 30. joy 2012. június 16. 07:39
  „Csak az tudja igazán szeretni-becsülni saját nyelvét/kulturáját, aki másokét is ismeri.

  Gratulálok, Katona úr, ön 7 ember!”
 • 29. THK 2012. június 15. 18:25
  „1. gorgó,
  erről még Moldova is írt a Bűn az életben: már a régi rendszerben sem volt ajánlatos, h egy rendőr maga beszéljen a külföldi gyanusítottal, hiába tud esetleg jól azon a nyelven - hiszen utólag rásütik, h elferdítette amit mondott. Ezért fizettek már akkor is inkább külsős tolmácsoknak.”
 • 28. deszki 2012. június 15. 15:05
  „János !

  Még megvan a glasszékesztyű, amit a japán úriembertől kaptam.
  Örülök, hogy szerénységed mellett is hír lettél , megérdemled.

  Jó egészséget !
  K. László”
 • 27. Berlusconi 2012. június 15. 14:51
  „kakoszeged!
  Szerezz meg egy alapfokút, aztán gyere a közszférába!”
 • 26. D95 2012. június 15. 14:12
  „Gratulalok!”
 • 25. kakoszeged 2012. június 15. 12:48
  „9. tothmariaaa 2012.06.14. 09:51
  1.nincs, a rendőrségnél nyelvpótlék :D

  De van!...és a közigazgatásban is van és a közalkalmazottaknak is van és a köztisztviselőknek is és a kormánytisztviselőknek is van!
  Az 1. hsz-nek van igaza! Vacak alapfokút leteszi a közszolga és kap érte pénzt havonta! Pf....”
 • 24. KatonaGyörgy 2012. június 15. 12:47
  „Tisztelt Szerkesztő úr,
  Kedves Barátaim !

  A szerkesztő úrnak megköszönöm, hogy a cikknek azt a címet adta vissza , amely a szentesi újságban jelent meg.Így már pozitív a cikk mondanivalója.
  A kedves hozzászólóknak pedig megköszönöm azt, hogy hozzászólásaikkal nem bántottak meg . Én csak példát szeretnék mutatni mindenkinek és egy kis reményt ébreszteni szívükben :nincsen még minden elveszve, csak őrizzük meg ezt a gyönyörű nyelvet, melyet anyanyelvként beszélünk és ragaszkodjunk kultúránkhoz, kincseinkhez és segítsük egymást, mert csak így maradhatunk fenn . Nem minden a pénzen múlik ! Mindenkinek kívánok jó egészséget, jó tanulást és jó faragást ! Bele kell vágni , mert sohasem késő !

  Üdvözlettel,
  Katona György”
 • 23. DobóI 2012. június 15. 10:24
  „Mégse megy vele semmire ebben az országban, mint a legtöbb hasonló...”
 • 22. Queenmargareth 2012. június 15. 09:19
  „Többszörösen elismerésem Önnek, ha ez jelent valamit:)”
 • 21. KatonaGyörgy 2012. június 14. 22:47
  „Kedves Barátaim,

  A délmagyar.hu internetes lapon megjelent cikk címe nem az én véleményemet tükrözi. Ezért levettem ezt a hivatkozást az oldalamról. Még az újságíró sem tudta, hogy ezt a címet fogják adni! Ez a cím sértő rám nézve és a MÁV Zrt-re nézve is. Én sohasem panaszkodtam a nyelvpótlék miatt és nem is azért tanulom a nyelveket. Egyszerűen : szeretek szóba állni az emberekkel !”
 • 20. Berlusconi 2012. június 14. 18:03
  „Dícséretes, fantasztikus tehetség! Azt azonban meg kell értenie, hogy a mozdonyvezetéshez nem szükségeltetik nyelvvizsga.
  Japánokkal kapcsolatos megjegyzése azonban rendkívülien megfogott: "a japán emberek megbíznak egymásban..."
  Azt hiszem ez mindenki számára elgondolkodtató lehet(ne).”
 • 19. Queenmargareth 2012. június 14. 15:03
  „ui:
  kár volt belemennie ilyen címbe, mert elsőnek az tűnik ki, bizony fájlalja...
  7 nyelven beszél:hobbiból, mozdonyt vezet hivatásból, ami a hobbija, de miért kellene pénzt várnia ezért?”
 • 18. Queenmargareth 2012. június 14. 14:54
  „16. Csecs 2012.06.14. 14:14
  1.nem vagyok már fiatal
  2.olvasd el, mit írtam elsőnek és most is úgy gondolom.”
 • 17. klj...54 2012. június 14. 14:16
  „@ossian33:
  Most ebédeltem, kár volt idézni:(”
 • 16. Csecs 2012. június 14. 14:14
  „14: a mozdonyvezetők többnyire a vezetőállásból mennek nyugdíjba, mert szeretik a hivatásukat. Az úr nem panaszkodik, se nem koldul. Végzi a munkáját és tanul. Így biztos nem fog belehülyülni az öregkorába. Lám, másoknak (köztük NEKED is!) már fiatalon is csak a fanyalgás meg az óbégatás megy, de tenni senki nem tesz a jövőjéért.”
 • 15. ossian33 2012. június 14. 13:53
  „Kedves 2. artilla 2012.06.14. 08:04, bizonyára nem hallottad...:
  "...Én azok közé tartozom, akik úgy gondolják, hogy a magyar nemzet az definíciószerűen egy győztes nemzet. A győztes nemzetek közé tartozik" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten a nemzeti érdekről rendezett konferencián. ""”
 • 14. Queenmargareth 2012. június 14. 13:13
  „11. gubanc 2012.06.14. 10:57
  Léphetett volna biztos tovább a lépcsőn, lehet nyelvtudása, de más hiányozhat belőle.Őszintén:munkájához nem kell, miért fizetnének érte. A fizuja jó.Utazási kedvezménye díjmentes.
  Cafeteria szintén jó.
  Lesz tengelyen töltött ideje:ergo hamarabb mehet nyugdíjba:van Kollektív Szerződés.

  Ha nincs vezetői készsége miért lenne vezető, és itt nem a mozdonyra gondolok:)
  Ez egy érdekes cikk, de szerintem sok olyan ember van, aki mást is tud, mint a munkáját.”
 • 13. vasi 2012. június 14. 12:58
  „Csodálatos az a székelykapu!”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitóbulival indul a strandszezon

Éjszakai fürdőzéssel kezdődik pénteken az idei strandszezon a szentesi ligetben, június 17-én pedig estébe nyúló vakáció nyitóbulira várják a vendégeket az uszodába. Tovább olvasom