Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Hetente két szünnapot tartanak a szentesi moziban

Szentes - Szentesen, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen az ellenzék a mozi alacsony nézőszáma miatt bírálta az önkormányzatot.
A filmszínházat működtető művelődési központ eddig nullszaldósra hozta ki az Őze Lajos Filmszínház költségvetését, és a jövőben is ezt tervezik. A közelmúltban tízmilliót költöttek a korzó egyik legszebb épületére, ahol magyar filmeket is lehet nézni.

A polgári oldal képviselőjeként Halmai István a költségvetési beszámoló tárgyalásakor fogalmazta meg a képviselő-testületi ülésen: talán át kellene gondolni, érdemes-e a mozit fenntartani, vajon érdemes volt-e rá olyan sokat költeni, ha ilyen alacsony a nézőszám. A közelmúltban a filmszínházat működtető művelődési központnál átszervezték a mozi rendjét.

Nem versenyeznek

– Gondosan figyelek arra, hogy a Filmklub műsorára ne kerüljön olyan alkotás, amelyet az Őze Lajos Filmszínház behatárolható időn belül játszott vagy játszani fog – nyilatkozta lapunknak Karikó-Tóth Tibor. A Kiss Bálint Média Műhely vezetője elmondta: hetente ingyenes vetítéseket tartanak a könyvtárban. Karikó-Tóth a Filmklubot a régi szentesi Filmmúzeum újjáélesztéseként hívta életre.

– Éppen takarékossági okok miatt döntöttünk úgy, hogy ezentúl egy napon csak két előadást és egy héten két szünnapot tartunk – tájékoztatott Varróné Szabó Ildikó. Az egy hónapja megbízott igazgató elmondta lapunknak, kedden és szerdán nincs vetítés, a többi napon pedig fél hatkor és este nyolckor játszanak filmeket. A korábbi időpontokban rendszeresen szerepelnek az úgynevezett művészfilmek, köztük igényes, nívós, magyar és külföldi alkotások. Ma már a premier utáni napokon letölthetők az internetről a filmek, megvásárolhatók különböző hordozókon, ez a jelenség pedig bizony kedvezőtlenül befolyásolja a filmszínházak forgalmát. A mozi varázsát azonban semmi sem pótolhatja – így vélik az ifjúsági házban. A kifejezetten közönségfilmek mindig kelendőek, a művészfilmekre valóban kevesebben kíváncsiak.

A közelmúltban hívták az iskolásokat az októberi forradalom évfordulójára készült 56 csepp vér című magyar musicalre. Abban reménykednek a szervezők, hogy később talán a kacagtató vígjátékokra is beülnek a fiatalok. Őze Lajos szülővárosában a közelmúltban pályázaton nyert pénzből tízmilliót költöttek a filmszínház felújítására, az önkormányzat a támogatás fejében pedig vállalta, hogy legkevesebb öt évig moziként működteti az épületet – e szerint négy évig még mindenképpen vetítenek az épületben. Az előadásonkénti 14 néző persze kevés, de eddig a Magyar Mozgókép Közalapítvány jóvoltából sikerült úrrá lenni az anyagi gondokon. Az elmúlt félévben 800 ezer forintot ítéltek meg, a következő félévi támogatást csak a következő évben fizetik ki – ez nehezíti némiképp a filmszínház helyzetét. Varróné szerint a takarékosság eredménye az átlagos nézőszám emelkedése lesz, még akkor is, ha a városban másutt ingyen vetítenek filmeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világhírű mixer Derekegyházon

Derekegyház - A világhírű magyar mixer, Lajsz András mutatta be tudományát tegnap a derekegyházi… Tovább olvasom