Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Hétvégén ünnepel Tompahát

Derekegyház-Tompahát - Szombaton falunappal ünnepli új közösségi házát Tompahát, a Derekegyházhoz tartozó zsákfalu, ahol idén egy telivér mén tiszteletére emlékhelyet is állítottak.
Főzőversennyel és harangszóval avatják szombaton Tompaháton a falu felújított közösségi házát. Az évtizedek óta Derekegyházhoz tartozó 226 lelkes településen csak 1000 forint a nevezési díj, ezért 5 kilogramm marhahúst kapnak a jelentkezők. Van mit ünnepelni a Szentestől és Vásárhelytől egyaránt 18 kilométerre lévő zsáktelepülésen: itt is kiépült a szennyvízhálózat, illetve befejezéséhez közeledik az egykori Károlyi uradalmi ház korszerűsítése. A több mint 600 négyzetméteres épületben rendezvény-, informatika- és konditermet, valamint klubhelyiséget és akadálymentesített mosdókat alakítottak ki. A fejlesztésre 22 millió forint uniós támogatást nyert a derekegyházi önkormányzat, ezt közel 3 milliós önrésszel egészítette ki.

Kulcsár Mihály (balra) örül, hogy hamarosan újra közösségi találkahely lesz az egykori uradalmi ház. A szerző felvétele
Kulcsár Mihály (balra) örül, hogy hamarosan újra közösségi találkahely lesz az egykori uradalmi ház.
A szerző felvétele

– Nyugis kis falu ez. Van két boltunk, egy kocsmánk, csak egy út hiányzik Vásárhely felé – kalauzol a faluban id. Kulcsár Mihály. Az idős férfi megmutatja az emlékhelyet, amit egy mén tiszteletére állítottak idén. 1836-ban ugyanis itt született a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított Furioso North Star lófajta névadó alapítója, Furioso Senior, aki Károlyi György tenyészetében látta meg a napvilágot. Hétvégéig az emlékmű mellett új haranglábat állítanak az 1912-ben öntött harangnak, amely szintén a grófi család hagyatéka. A „méltóságos" harang megkongatásával kezdődik majd szombat délben a főzőverseny, ami előtt amatőr fogathajtó verseny is lesz.

A polgármesteri hivatalból kapott tájékoztatás szerint a falu és Vásárhely közötti közúti összeköttetés javítása érdekében már történtek lépések. Elkészült a tervdokumentációja annak a 2 kilométer hosszú új szakasznak, amely a rárósi köves úthoz csatlakozna, de a 200 milliós költség fedezetéül még nem tudott pályázati forrást nyerni az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügyi szűrés

Szentes - A Felsőpárti Idősek Klubjának 20. évfordulója alkalmából ma 14 órától a környékbeli… Tovább olvasom