Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Hirdetéssel keresik új munkaadójukat a nagymágocsi asszonyok

Szentes - Apróhirdetésben keresnek munkaadót vagy befektetőt a nagymágocsi foglalkoztató asszonyai, miután a Szefo bezárta a faluban fönntartott telepét.
„Nagymágocson uniónak megfelelő foglalkoztató helyiség, csökkent munkaképességű emberekkel (25-30 fő) keres olyan céget, vállalatot, amely munkát tudna nekik biztosítani. Bármilyen jellegű munka lehet" – olvashatták két megyei hirdetőújság olvasói is a közelmúltban. A különös közleményt a szegedi Szefo bezárt nagymágocsi telephelyének dolgozói adták föl.

Megüresedett munkahelyük előtt találkozunk velük, erre az alkalomra nyolcan jöttek el. A polgármesteri hivatal mögötti épületen látszik, hogy nemrégen fölújított, szépen rendben tartott ház. Belül is az a látogató benyomása, hogy itt tényleg minden megvan. Csak a gépek hiányoznak, már október 31-e óta. Sándor Istvánné – akit a többiek ma is főnökasszonynak szólítanak – elmondja, hogy itt a fénykorban két műszakban összesen hetvenen dolgoztak. – 2003-ban kezdtünk, először harmincan – mondja a főnökasszony. – Egy év múlva már ötvenen voltunk, később tovább nőtt a létszám. A munka? Szövés, horgolás, kötés, fonalmentés, majd 2006 őszétől a Legrandnak dolgoztunk, kapcsolókat szereltünk össze.

A házban csak a kokárda maradt, amit március tizenötödikére horgoltak az asszonyok  Fotó: Tésik Attila
A házban csak a kokárda maradt, amit március tizenötödikére horgoltak az asszonyok
Fotó: Tésik Attila

A szószólók – Sándorné mellett Nagy Pálné és Nagy Károlyné – szavaiból kiderül, a csökkent munkaképességű asszonyok számára az a néhány év szép időszak volt, amiből az összetartás szándéka maradt. Még azután is, hogy a Szefo elkezdte a leépítést, és 4-5-ös csoportokban megkezdte az elbocsátásokat. Öt órában 43 ezer 200 forintot keresni, a faluban – ez egyszerre elérhetetlen vágy maradt. Tizenkét asszony munkát kapott a szentesi üzemben – amiért mindnyájan hálásak –, de igazán az lenne a megoldás számukra, ha ott dolgozhatnának, ahol október 31-éig.

A hirdetés ötlete Nagy Károlynééktól származik, a fogalmazványt együtt beszélték meg, aztán föladták. Az asszony inkább kérdezi, mint mondja, hogy talán van annak is jelentősége, hogy az interneten szintén olvasható szövegük. Miben bíznak? Tudják, hogy most, amikor egymás után építenek le a nagyobb üzemek Magyarországon és világszerte, nincs sok esély arra, hogy épp ők kellenek egy vállalatnak. Ráadásul itt vannak a fiatalok, épen-egészségesen a faluban is, munka nélkül. De úgy voltak vele, csak akkor biztos a kudarc, ha nem próbálkoznak. Azt bizonygatják, bármit képesek megtanulni, a munkában nem ismernek tréfát, és ha kevés a harminc fő, ők még ugyanennyit tudnak hozni. Végül a kérésünkre odaállnak a kokárda alá, amelyet március tizenötödikére horgolt egyikük. Ez szép emlék – ahogy kinn, a bejárati ajtó előtt a kis fügefa, amin most is volt termés, és a virágládák, amikbe együtt ültettek virágokat.

Tartják a szavukat

– Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön nekik – mondja Stibál Róbert, Nagymágocs polgármestere. – Az önkormányzat megígérte, és az ígéretét tartja is, hogy ezt az épületet másra nem fogjuk használni: ha tényleg jön egy befektető, ott el lehet kezdeni a munkát. Akár már holnap.

Olvasóink írták

  • 1. csutka 2008. november 19. 13:38
    „Nos nagyon megérdemelnék ezek az emberek,hogy valami munkaadó felfigyeljen rájuk.Szép ez az összefogás kivánom nekik,hogy mielőbb sikerüljön nekik munkát találni.Sajnos a mai világban csak a város számít a falvakat nem támogatják esetleg Szeged 15-20km-es vonzáskőrzetében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kanadai metropoliszban állított ki a szentesi orvos

Szentes - A világhírű szentesi alkotó munkáival, köztük Barack Obama humoros portréjával zajos sikert aratott a kanadai metropoliszban. Tovább olvasom