Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Hitler adott, Juhász Gyula kapott emlékfát

Szentes - Szentesen Hitler által adományozott emlékfa áll a Petőfi általános iskola előtt. Makón egy kocsányos tölgy őrzi Juhász Gyula emlékét.
Adolf Hitler adományozta az 1936-os olimpián azt a kocsányos tölgy csemetét, amely mára derekas, árnyat adó fává nőtt Szentesen, a Petőfi Sándor Általános Iskola főbejárata előtt. A berlini olimpián valamennyi győztes ilyet kapott Hitlertől az aranyérme mellé. A fát Lőrincz Márton kapta, aki kötöttfogású birkózásban, légsúlyban nyert aranyérmet. A csemetét 1937-ben ültették el több akkori olimpikon jelenlétében. Labádi Lajos szentesi levéltár-igazgató lapunknak elmondta: a korondi születésű birkózó a trianoni békediktátum után hontalanná vált, így erdélyi szülőfalujában nem ültethette el a fát. Szenteshez kötötte viszont Papp Lajos olimpiai helyezett birkózó, akivel közösen készültek a berlini olimpiára. Lőrincz a Kurca-parti várost második szülőhelyének tekintette. A csemetét – a levéltárban fennmaradt levele szerint – a következő szavakkal adományozta a városnak: „Hirdesse ez a tölgyfa Szentes város iránti szeretetemet és legfőképpen azt, hogy bár az ország sok városa megtisztelt ünneplésével, szívemhez mégis ez a nemes város férkőzött legközelebb, amikor fiának fogadott."

A szentesi emlékfát az 1936-os berlini játékokon, légsúlyban, kötöttfogásban olimpiai bajnoki címet szerzett Lőrincz Márton birkózó érdemelte ki. A csemetét Adolf Hitlertől kapta. Fotó: Tésik Attila
A szentesi emlékfát az 1936-os berlini játékokon, légsúlyban, kötöttfogásban olimpiai bajnoki címet szerzett Lőrincz Márton birkózó érdemelte ki. A csemetét Adolf Hitlertől kapta.
Fotó: Tésik Attila

Hasonlóan neves kocsányos tölgy Juhász Gyula emlékfája Makón. Igaz, ezt jóval a költő születése előtt, még 1810-ben ültették, ám árnyékában szívesen üldögélt a költő. A tölgy 1974 óta védett, irodalmi érintettsége miatt. Csongrádon a legnevezetesebb Habsburg Ottó emlékfája, amely IV. Károly, az utolsó magyar király fia 1990-es évek eleji látogatását örökíti meg.

A megye városai közül alighanem Vásárhely rendelkezik a legtöbb emlékfával. A Kossuth téren, közvetlenül a városháza bejárata előtt áll az a két tölgy, amelyet az első újkori olimpiai játékok tiszteletére ültettek – 1896-ban. Nem messze innen található az a fa, amelyet Deák Ferenc születésének 200. évfordulójára állítottak. Mádl Ferenc köztársasági elnök 2003-ban járt Vásárhelyen, ebből az alkalomból is telepítettek fákat. Az Európa Parkban már kisebb erdőt kitevő mennyiségű emlékfasor áll. 1997–98-ban ilyet ültettek a testvérvárosok: Arad, Aknaszlatina, Haarlemmermeer, Limanowa, Tamar, Sokobanja, Vallauris, Hechingen és Torda. Sőt Vásárhely is állított egyet. De a Rotary klubnak is van itt fája. Vásárhelyen utoljára a környezetvédelmi világnap alkalmával ültettek emlékfát.

Rákóczitól Zsigmond királyig

Magyarországon talán a legöregebb emlékfa a rományi Rákóczi-fa. A törökmogyoró legalább 300 esztendős, s a legenda szerint a csemetét rodostói száműzetéséből küldte a nagyfejedelem. Mohorán Mikszáth, a Vértes hegységben Zsigmond király, Mátraszentimrén Kodály, Balatonfüreden Tagore emlékfája látható.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. angela1221 2010. december 20. 10:40
  „Érdekes cikk. Juhász Gyula emlékfája alatt készült verseket (http://tinyurl.com/3yz9zmx) le is tölthetjük PDF formátumban.”
 • 33. aranka2 2009. június 20. 15:12
  „Kedves cenzor, a Hitlert rehabilitálni akaró szándékot csökött agyú baromságnak címezve sértő, jó. (tudatosan szeméytelenítettem!) A kalocsai Holocaust-megemlékezésen történt merénylet (bármily kicsi, mégis merénylet) kapcsán szélsőségesen antiszemita fórumozó társaink szövege nem sértő? A kétszázegynéhány hozzászólásból elolvastam úgy negyven-ötvenet, tényleg elképesztő, igaz, nem szoktam szélsőjobboldali site-okat nézegetni, a Der Stürmert (híres antiszemita lap volt a hitleráj idején) se forgattam már vagy negyven éve.
  Nincs ez jól.”
 • 32. aranka2 2009. június 19. 20:42
  „<moderálva sértő>”
 • 31. dragboyz 2009. június 19. 12:03
  „A fa szép, emléke örök, jelképe tény! Én például semmit se tudtam róla! Mostmár valahányszor meglátom, ez jut eszembe! Pedig csak egy fa volt eddíg, mostmár emlékmű!”
 • 30. Realis 2009. június 19. 07:40
  „Úgy vélem Szent-S és Aranka2 mellett én lehetek a harmadik szentesi aki itt megnyilvánul.
  A többi kedves hozzászóló ui. nem arról beszél, amiról ez az írás szól - s amibe nem is szeretnék most beleszólni.
  Lokálpatrióta vagyok, büszke mindarra, amire büszke lehet ma egy idevalósi - és ezek között van az Olimpiai tölgy.
  Úgy gondolom, ez a hatásvadász címadás nem mélányos a cikk témájához. Főleg nem Lőrincz Márton korondi birkózó olimpikonhoz és azokhoz a sportemberekhez, akik azóta is ápolják az emlékét.
  Volt már példa rá itt, hogy egy-egy címet hangzatosabbá tettek - utólag. Úgy érzem, most is ez történt. Kár volt. :(”
 • 29. Julius 2009. június 19. 01:39
  „Kedves apátfalvifaszagyerek!Nem tudom hogy ki volt az aki belerángatta a szélső jobbot a témába.És gondolkozz el mielőtt billentyűzetet ragadsz "A kommunizmusnak nem volt célja mások kiirtása, ott mindenki egyenlő lett volna elvileg, és a kommunista eszme nem törekedett háborúra" mert ugyanis a világforradalmi eszmék bizony vérrel jártak lásd Kubát vagy Oroszországot a vörös forradalom idején lásd a cári Romanov család sorsát vagy éppen lásd az 1919-s Tanács köztársasági időket a felaggatott parasztokat vagy éppen Tisza sorsát.A kommunizmusnak pont az volt az egyik fő célja hogy aki nem velük van azokat ki kell írtani vagy a Gulágra küldeni.A faji ideológiákkal valóban nem foglalkoztak ez alól csak a németek jelentettek kivételt a háború alatt mert pontosan a német faj kiírtására buzdította a katonáit a szovjet propaganda (lásd Ilja Ehrenburg remekműveit).Jobb lett volna ha Sztálin az apja nyomdokaiba lép és kocsmatöltelék lesz hogy aztán majd őt is agyonverjék 1 üveg vodkáért a kocsmában.”
 • 28. aranka2 2009. június 17. 16:19
  „Kedves Korom András, ez nagyon rossz, nagyon ostoba, nagyon elszúrt poén. Tudom, minden újságíró célja, hogy minél többen rákattintsanak cikkére, szóval kell a blikkfangos cím, de ennyire azért talán mégse. A xx. századi egyetemes történelem két legborzalmasabb diktátorának egyikéről van szó ( a másik Sztálin volt), akiknek emléke gyalázat és pusztulás, akik lelkén (bocs, hátha volt nekik ilyen) sok-sok millió ember halála szárad! Ilyen embert nem szabad a legcsekélyebb mértékben sem pozitív színben feltüntetni. Történelmi tanulmányokban szükséges az objektív megközelítés, de általában ha lehet, el kell kerülni az efféle túlzottan részletező mellékkörülmények felsorolását. A fa nem Hitlerről, hanem az olimpiát rendező városról, és főképp a magyar olimpikonról szól, aki - igen ő, és nem más - a fát Szentesnek adományozta, amit ezt ebben az egyébként igen jól megírt, érdekes cikkben olvashatjuk.
  Az efféle otrombasággal csak a <moderálva> adod fel a labdát. Szükségtelen.”
 • 27. apátfalvifaszagyerek 2009. június 16. 16:02
  „26. De ki beszélt itt a szélsőbalról? Az egyik baromságra nem válasz a másik... És mondok valamit, ami talán nem fog tetszeni Neked: A kommunizmusnak nem volt célja mások kiirtása, ott mindenki egyenlő lett volna elvileg, és a kommunista eszme nem törekedett háborúra, más "fajok" (bár ők nem is beszéltek fajról) leigázására... Más kérdés, h a kommunizmust sehol sem valósították meg...”
 • 26. Mathiasking 2009. június 16. 15:24
  „22. hozzászólás apátfalvifaszagyerek 2009.06.16. 12:18

  A szélső balról meg ne is beszéljünk! Az is van olyan kártékony, mint a szélső jobb! Lásd: Flexsnake és Logaritmus!”
 • 25. flexsnake 2009. június 16. 14:58
  „Tényszerűen: hitler egy utolsó senkiházi parasztgyerek volt aki képtelen volt elviselni hogy a pórnép közé tartozik. Pedig az, minden náci az.”
 • 24. Mike3 2009. június 16. 13:16
  „Mathiasking

  Na ja. Ott volt rögtön példának a hataloméhes és mélyen frusztrált Eichmann, hogy a bizonyítottan súlyos elmebeteg Hess-ről ne is beszéljünk. Maradt volna inkább az ami volt, kocsmáros. A háborút pedig Keitl és Jodl veszítette el.

  m.”
 • 23. maradando 2009. június 16. 12:37
  „Én reménykedem, hogy az idő mint mindent,a történelmi háborúk sebeit is begyógyitja egyszer.Történelmi tény lesz és nem gyűlölködés tárgya !Ezért kell okosnak lennünk napjainkban,hogy ne fordulhasson elő többször. Épp eszű ember nem akar háborúban meghalni,egy eszelős "vezér" kedvéért sem!”
 • 22. apátfalvifaszagyerek 2009. június 16. 12:18
  „11. Akkor szerinted milyen volt Hitler???? Nem kezdeményezett háborút? Nem irtott ki rengeteg (nem csak zsidó) embert? Nem vágta ezzel taccsra Németországot? Az a gond, hogy a szélsőjobbosok olyan idióták, hogy semmivel sem lehet őket meggyőzni, mer amit a sekélyes tudásuk nem vesz be, azt hazugságnak tartják... A szélsőjobbosok mostanában többször dobálóznak ezzel az "igazság" szóval... kisfiam, pl. Radnótival mi lett? Vagy rengeteg más emberrel? Ők hová tűntek el? Erről nem tudsz nekem mondani vmi "igazságot"?”
 • 21. Logaritmus 2009. június 16. 11:38
  „Javaslom, hogy kicsit olvass többet a történelemről. A németek amerikai (Keynes) modellt követve erősítették meg a gazdaságukat de meglehetősen egyoldalúan: a fő vásárló az állam, a fő nyertes a hadiipar volt. Kötelező volt az állami munkát elfogadni különben lágerben végezted mint munkakerülő, a nőket nem számolták a munkanélküli statisztikákban, a férfiak nagy részét besorozták tehát ők sem lehettek munkanélküliek, a fizetések viszont 3-4 év alatt 30%-ot vesztettek az értékükből. A háborút a németek gazdaságilag sem bírták, tehát annyira azért nem volt tökéletes (az sem). Egyébként ha Hitlerre mint gazdasági szakemberre tekintesz javaslom, hogy olvasd el a Mein Kampfot amiben leírja, hogy a gazdasághoz nem ért és szerinte nem is fontos egy állam életében. :D

  "While the strict state intervention into the economy, and the massive rearmament policy, almost led to full employment during the 1930s (statistics didn´t include non-citizens or women), real wages in Germany dropped by roughly 25% between 1933 and 1938."

  "Women were no longer included in the statistics so any women who remained out of work under the Nazi´s rule did not exist as far as the statistics were concerned."

  "The unemployed were given a very simple choice: do whatever work is given to you by the government or be classed as "work-shy" and put in a concentration camp."”
 • 20. Mathiasking 2009. június 16. 11:06
  „Az biztos, hogy Hitlerről mind a mai napig nem beszélnek objektíven és tényszerűen! Nem kell ahhoz fasisztának lenni, hogy aki akar megérti mit akart a Führer. Az biztos, hogy akik körül vették, azokban sokkal több gonoszság volt.

  A tényszerű negatív felsorolásokat már ismerjük, de a pozitív tényeket nem merik felsorolni, mert azok ellensúlyoznák egy kicsit a rosszat. Gondoljatok csak arra, hogy a recessziós Németországból micsoda Európa éllovas nemzetét csinálta. Megszüntette a munkanélküliséget és jóléti állam alapjait tette le. Az biztos, hogy ennek ára volt Európára nézve, nem kicsi!”
 • 19. palz77 2009. június 16. 08:03
  „Kedves DM!

  A cikk jó, de van benne egy elírás !

  A Rákóczi törökmogyoró fa Romhányban van! Kimaradt egy H betű !

  Üdv.:
  palz77”
 • 18. .suhym. 2009. június 16. 07:39
  „11.!

  "...Hitler a történelem legtöbbet gyalázott, legtöbbet elferdített politikusa.."

  Nem érdemtelenül!

  "..pedig ha az emberek tiszta képet látnának róla, egész máshogy gondolnák. ..."

  Hmmmmm.....”
 • 17. smalltown 2009. június 16. 02:41
  „11
  te vagy elferditett, nem Hitler.”
 • 16. maradando 2009. június 16. 01:10
  „Hillertől .Sikeres diploma mellé ,kapsz pár millióról szoló befizetési csekket./Ennyi változott 7 évtized alatt az adományozás ./”
 • 15. Gingko 2009. június 16. 00:02
  „Kivágni az olimpiai tölgyet? Elment a maradék eszetek?”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyon várják Larát a szegváriak

Szegvár - Bóta Lara Szonja, a 21 hónapos, szívtranszplantáción átesett kislány jól van: egy emelettel lejjebb költöztették a kórházban. Tovább olvasom