Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Hlavácsék - az igazi nagy család

Szentes - A szentesi Hlavács Zoltán és felesége Csilla négy lányt nevel. Már ez is nagy dolog, de bennük az a különleges, hogy a négy közül három - Gabika, Enikő és Ingrid- ikrek. Velük és az idősebb testvérrel, Katával beszélgettünk a mindennapokról, családról, iskoláról.
- Férjemmel, Zolival szerettünk volna egy testvért Katának, ezért vágtunk bele a második terhességembe, de egy testvér helyett rögtön három kishúggal lett gazdagabb 2002 áprilisában – emlékezik vissza Hlavácsné Varga Csilla. – A hármas ikerterhesség nagyon veszélyes, mert mindig koraszüléssel végződik, a lányok is hét hónapra születtek. Ennek megfelelő volt a súlyuk is, Gabika 2310, Enikő 2070, Ingrid 1980, grammal született egy-egy perces különbséggel. Ehhez képest nővérük Kata 3680 gramm volt, érzékelhető a különbség. Az ikrek császármetszéssel jöttek a világra, ez hármas ikreknél kötelező, mert normál szülésnél az utolsónak már nem maradna oxigén.


- Kaptak-e segítőt a kórházból való távozás után?
- Különösebb külsős segítőre nem volt szükségünk, mert anyósom itt lakik a közelünkben, ő segített nekünk a gyermekek ellátásában. Természetesen három gyermeknél lényegesen több munka van, mint egy gyermek esetében, de a Katával szerzett tapasztalatokat felhasználva gyorsan belejöttünk. Persze, amíg kicsik voltak mindenki segített – apuci, nagymama, nagypapa- de a kezdeti nehézségeken gyorsan túltettük magunkat.

– Hogy telik egy napjuk?
- Én ötkor kelek, elkészítem a reggelit - mondja Csilla. – A lányoknak negyed hétkor van ébresztő, reggelizünk, majd a reggeli készülődés után, mivel Fábiánsebestyénre járnak iskolába, kimennek a buszmegállóba, hogy az iskolabusszal elmenjenek a suliba. Iskola után mindenki önállóan tanul, megcsinálja a leckéjét, amit én leellenőrzök, majd vacsora, és ha van idő rá, akkor nézhetnek tévét. - Kedvenc csatornáink az RTL, Minimax, MTV, Jim Jam- szólnak közbe az ikrek, Kata pedig általában a Spektrumot és a Discoveryt nézi. A hétvégén a szombati nap a pihenésé, ekkor egy kicsit tovább alszunk, majd segítenek az ebéd elkészítésében. Ma például Ingrid készítette a másodikfélét. Ez azonban nem kötelező, csak akkor jönnek főzni, ha kedvük van hozzá - folytatja Csilla a beszélgetést. Ezen kívül a házimunkában mindenki kiveszi mindenből a részét. Van egy napos táblánk, amit mindennap rendezünk. Van, aki terít, van aki pizsamát készít, van aki összeszedi a szemetet és így tovább. Ez mindennap változik. A vasárnap is lazább, azonban ilyenkor már elkészítik a leckét és tanulnak a hétfőre. Hét közben mindenki jár valamilyen szakkörre – hétfőn és szerdán Kata fafaragásra, kedden Ingrid, Enikő és Kata társastáncra, Gabika kerámiára, csütörtökön a három nagylány ismét táncol, pénteken nincs semmi, van egy kis lazítás. Amikor hétvégén apa dolgozik - szól közbe Gabika - anyával valaki mindig elviszi neki az ebédet és közösen megebédelünk.

- Mennyire hasonló az érdeklődésük?
- Mindenkinek más és más az érdeklődési köre - mondja Zoli. Ez meglátszik a választott szakkörökben, illetve a kedvenc tantárgyaikban. Egyébként rendkívül kreatívak. 3-4 éve már ők készítik a családtagoknak és egymásnak az ajándékokat. Van, aki tűpárnát varrt, van aki sószórót, perselyt és más hasznos dolgokat készített. Csinálnak falidíszeket, papírzsebkendő-tartót, telefontokot, kerámiát, szélcsengőt stb. A lakásban a dísztárgyak szintén az ő kezük munkáját dícsérik.

- Ekkora családnak nagy autó kell!
- Igen, mi is így gondoljuk, ezért van egy hétszemélyes kocsink –válaszol Csilla - ami egy-egy kiránduláskor meg is telik. Emelett van egy kis Polskink azért, ha többfelé kell menni, akkor mindenki el tudjon jutni szakkörre, iskolába stb.

Olvasóink írták

 • 3. tothmariaaa 2012. november 10. 21:38
  „:) Igen, végre valaki(k) aki(k) nem sír (nak) :)))))”
 • 2. nie 2012. november 09. 12:17
  „Gratulálok a családnak! Végre egy nagy család siránkozás nélkül, pedig biztosan nem könnyű 4 nagy lánnyal. Minden jót kívánok a családnak, jó egészséget, sok örömet!”
 • 1. csillogás 2012. november 09. 12:16
  „Jó egészséget az egész családnak! :)
  Olyan jó ilyeneket olvasni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhagyűjtés Szentesen

Szent Márton napja alkalmából gyűjtést szervez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezete rászorulók javára. Tovább olvasom