Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 30°C Még több cikk.

Hogyan kerül az utcára a középiskolás?

Szentes - A városatya hamutartókat szeretne az iskolák körül. A legfontosabb kérdés azonban nem az, miért dobálják szét a csikket a diákok, hanem az, hogyan kerülnek tanítási időben közterületre.
– A Szent Anna-templom sekrestyése rendszerint azzal kezdi a munkanapját, hogy feltakarítja a csikkeket és a cigarettásdobozokat a Szent József-szobor mögött. Azt szeretném elérni: ha már egyszer kilógnak a középiskolások, és cigarettáznak, tegyék azt kulturáltan – háborgott a szentesi városatya, Halmai István. A soros testületi ülésen is interpellált ez ügyben. Azt mondta: a középiskolák bejáratától 5 méterre hamutartókat kellene kihelyezni. Szerinte ha jobb belátásra nem is lehet bírni a füstölgő fiatalokat, történjen a dohányzás ellenőrzött körülmények között, és legalább a csikket legyen hová dobni. Tapasztalatai szerint minden iskola körül van egy-két preferált búvóhely, ahol magánház előkertjét, városi parkot csúfít a hátrahagyott melléktermék. – Gondoltam, veszek egy csomag gumikesztyűt, és kiosztom a bagós társaságban azzal a kéréssel: szedjék össze maguk után a szemetet. Egy ifjúságvédelmi szakember lebeszélt erről, azt mondta, nem biztos abban, hogy jogszerű a fiatalokat munkára kényszeríteni – mondta némi iróniával a városatya.

Csikktenger a Szent Anna-templomnál. A városatya a kulturált dohányzást várná el a fiataloktól. Fotó: Králik Emese
Csikktenger a Szent Anna-templomnál. A városatya a kulturált dohányzást várná el a fiataloktól. Fotó: Králik Emese

De a legfontosabb kérdés talán nem is az, miért szemetelnek a középiskolások, hanem az, hogyan kerülnek tanítási időben közterületre. – Kijövünk, megoldjuk – vonta meg a vállát a 17 éves Viktor, aki az osztálytársával fújta a füstöt Szentes belvárosában. Mint minden oktatási intézményben, náluk is tilos a dohányzás, ezért inkább vállalják a kockázatot, és kilógnak szünetben, mondták. Vagy ha nem szöknek, valamilyen legálisnak tűnő módszerrel hagyják el tanítási időben az iskolát. Több helyen érdeklődtünk: annak ellenére, hogy a középiskolákban portaszolgálat működik, hogyan mehetnek ki dohányozni tanítási időben a diákok. A helyzetet jól ismerők azt kérték, ne írjuk le a nevüket, de változatos módszerekről számoltak be. Például valamilyen intéznivalóra hivatkoznak a gyerekek és az iskola vezetője, vagy az osztályfőnök ad írásbeli engedélyt a távozásra, esetleg egyszerűen átugranak a kerítésen, de olyat is hallottunk, hogy a pedagógus maga viszi ki dohányos tanít-
ványát.

– Onnantól, hogy reggel átlépi a diák az iskola kapuját, még akkor is, ha nagykorú, mi felelünk az épségéért, a biztonságáért, ezért mi kulcsra zárjuk az intézményt. Megszokták a gyerekek az új szabályt – fogalmazott a Pollák-szakközépiskola igazgatója, Kovács Attila. A város talán legszigorúbb iskolájában a kilógás és a dohányzás is lehetetlen. Az intézményt és az udvart számos helyen bekamerázták, a mosdókban füstérzékelő buktatja le az esetleges szabályszegőket. Azzal szemben viszont, hogy tanítás előtt és után szétdobálják a csikket, tehetetlen egy tanintézmény – mondta Kovács Attila, hozzátéve: náluk divat az iskola körüli takarítás.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. studyfy 2013. április 12. 13:30
  „Egy szakmunkásképző intézményben elég nagy százalékban vannak 18 év felettiek, valamint sokan szórvány gyakorlati képzőhelyeken töltik a gyakorlati idejüket. Ezek esetében - régen is és most is - a dohányzást szabályozni nagyon nehéz, szinte reménytelen. Kisebb nagyobb eredményeket lehet felmutatni, de tuti megoldás nem nagyon van.”
 • 38. dződvok 2013. április 12. 09:46
  „27: Nem kell aggódni, van jó nagy udvar és a kerítés sem túl magas. Szóval nem fogják a pollákosok tűz esetén egymást agyontaposni, sőt még az utcára is kijutnak, ha szükséges.
  A zárt kapu nem azt jelenti, hogy bezárják és 5. óra után lehet csak ki-be közlekedni.
  Másik iskolákban is működik a rendszer.
  A portás egy gomb megnyomásával szabályozza, hogy zárt vagy nyitott az ajtó. Nem kell a kákán is csomót kereni!
  Mi sem mehettünk ki pl az általánosiskolában sem, a gimnáziumban sem, csak ha a portás kiengedett, amit pedig csak tanári felhatalmazással tehetett meg, mégsem égtünk bent sehol és tűzriadó esetén szempillantás alatt védett területre kerültünk. Nem véletlenül esnek ám át az iskolák elég sűrűn baleset és tűzvédelmi ellenőrzésen.”
 • 37. szatyi 2013. április 11. 21:55
  „"36. jtozso 2013.04.10. 22:37"
  Viszont ott több a csótány és a poloska, a patkányokról nem is beszélve!”
 • 36. jtozso 2013. április 10. 22:37
  „joy
  Nagyot tévedsz,mert California több városában még a közterületeken sem lehet dohányozni!”
 • 35. _csutak_ 2013. április 10. 21:33
  „Vihar a biliben!
  Mi pont úgy bagóztunk, csak mi nyíltan megtehettük, hogy kiballagjunk a suli elé.”
 • 34. studyfy 2013. április 10. 18:27
  „mozimasiniszta, ez az a ritka pillanat, amikor egyet értek Veled! :-)”
 • 33. Mozimasiniszta 2013. április 10. 18:01
  „32#-es ! +1pont, mi sem voltunk jobbak a deákné vásznánál...annó, a mostani Pollákban, Kajtor igazgató úr ideje alatt is nagy volt a fegyelem, de csodák-csodája sokszor mégis mi nyertünk, sasszem Máté ellen...”
 • 32. tol 2013. április 10. 17:36
  „ugyan már! Senki se emlékszik arra milyen volt a gimi anno? Édes Istenem, hányszor ragadtunk a nagyszünet utáni órán a "Las Vegasban" egy jó csocsópartira! Csak semmi álszentség, hölgyeim és uraim!”
 • 31. baja2005 2013. április 10. 17:13
  „27. medvejanos 2013.04.10. 13:04
  <moderálva> Nem hallottál még udvarról. Az intézmény van kulcsra zárva, nem az épület! Tűz esetén - mint más helyeken is - az udvarra menekülnek az emberek. Először nézd meg a helyszínt, s utána okoskodj!
  Ha te betöltötted volna a 18 évedet, akkor tudnád, hogy belső szabályzat útján lehet megtiltani, hogy kimenj egy területről. (pl. egy munkahelyen, vagy a buszon) Fogod, vagy túl komplikált ez neked?
  Egyébként egy jó suli, sztem.”
 • 30. történész 2013. április 10. 16:50
  „28. m40_g

  Jaj de sok az etető anyagod..és még nagyképűen hülyének is nézed az embert.vajon Afganisztánba, Újvidékre, Irakra...stb ledobott U. bombák milyen károsak voltak ?A szabadkai bombázások után Kovini híd mellett laktunk..járni kelett vizsgálatokra...miért? mert kíváncsiság volt,hogy hogyan hatnak a gamma sugarak a százszorszépekre......
  Ez olyan rákosista vicc amikor a kaput becsukják és megmondjuk mikor mehetsz ki..mintha ez ellen lázadtunk volna 89-ben ..igaz akkor már nem volt ilyen kemény..”
 • 29. queenmargareth1 2013. április 10. 16:08
  „28. m40_g 2013.04.10. 14:32 ne fogadjunk, mert buknád, hogy az autó több mérget bocsát ki, mint egy dohányos, oké?”
 • 28. m40_g 2013. április 10. 14:32
  „25. queenmargareth1 2013.04.10. 12:44

  Mert az autók kipufogóját közvetlenül szívod? Egy méteren belül? Zárt térben? Hasonlítsd össze a cigifüst tartalmát és az autók kipufogógázát! Egy eldobott cigaretta egy négyzetméternyi földet tesz terméketlenné.

  Ja és még valami: hülyeség ellen nincs orvosság. Mindenki pampog, hogy mennyi szegény ember van ebben az országban. Azok a szegények, akik a kevés pénzüket is inkább cigire költik, minthogy a gyereküknek ételt vegyen, megérdemlik a sorsukat (kivéve a gyereket, aki ráadásul nem elég, hogy éhezik, még a szülője mérgezi)!”
 • 27. medvejanos 2013. április 10. 13:04
  „1. Egyáltalán miért dohányzik bárki is ? (ez kortól független)
  2. Szerintem könnyebb lenne, de ne könnyítsük meg a dohányzás lehetőségét, így talán valamivel kisebb az esélye a rászokásra!
  3. Egy 18 éves diákot milyen jogon tartanak bent az iskolában?
  4. Kovács Attila írásban tudatja a menekülési útvonalak bezárását ? Nem sok hülyeséget láttam még, de ezt leközölni hivatalosan. :D Ez tűzvédelmi szempontból tilos!”
 • 26. dződvok 2013. április 10. 12:54
  „19:
  Láttad az ülésről szóló közvetítést?
  Ne kelts feleslegesen indulatokat és főleg ne a fiatalok tekintetében!

  20:
  Kérdezz meg 1-2 pollákost, hogy jó-e a suli!
  Szeretnek-e ott?
  Aztán hívogass ombudsmant....”
 • 25. queenmargareth1 2013. április 10. 12:44
  „23. m40_g 2013.04.10. 11:41 , jó háziorvos:) nem lehet, hogy sintér?a ló túloldala....van autója a háziorvosnak?van, hát, nos, amikor használja engem mérgez, mikor lemossa, engem mérgez és kötelezem z autósokat, hogy tegyék le autójukat a nem autósok egészségének érdekében?
  24. mackópajtás 2013.04.10. 12:18 Nem tudom, hol élsz te, hogy ilyen kismamákat látsz...”
 • 24. mackópajtás 2013. április 10. 12:18
  „23. m40_g

  Ma meg már olyan nőket látni akik tolják a babakocsit vagy a kezükben van a gyerek és közben füstölnek, vagy éppen tök részegek esténként. Változik a világ.”
 • 23. m40_g 2013. április 10. 11:41
  „A dohányosok nem létező érdekeiért kiálló hozzászólónak: ahogy a háziorvosom szokta volt mondani: ha egy dohányos egy nemdohányos jelenlétében rágyújt, az egyenlő azzal, mintha arra kényszerítené rá az illetőt, hogy egye meg az ürülékét.

  Ez is jelzi azt, hogy ez illem kérdése. A századfordulón például nő társaságában abszolút illetlen dolog volt dohányozni, s mily érdekes, nem kellett ahhoz törvény, hogy ezt az emberek betartsák.”
 • 22. Thomas. 2013. április 10. 10:55
  „legalább megoldják, nem?”
 • 21. nie 2013. április 10. 10:42
  „Én nem vagyok dohányos, de nem értek egyet a cigizőket ért diszkriminációval. Nem lenne kulturáltabb egy dohányzó sarkot kijelölni az intézményekben? Mennyivel jobb, ha a 5,méterre a bejárattól álldogálnak és cigiznek? Egy dohányzó szoba, megfelelő szellőztetéssel és takarítással intelligensebb megoldás lenne. Mindenkinek joga van eldönteni dohányzik vagy sem, kiskorúnál kérdés mit lát otthon, mint követendő példa. Egy kis iskola környék takarítás semmi esetre nem ártana a mai középiskolásoknak sem. Gratulálok a Pollák szakközépiskola igazgatójának és tantestületének a környék rendben tartásáért a tanulókkal, A környék rendbetartásara való figyelem felhívásra, ez kötelessége lenne minden iskolának. Sajnos nem ártana körbenézni az általános iskolák körül sem, az iskolával szemben lévő játszótéren sem.”
 • 20. kormoska 2013. április 10. 09:55
  „Hogyan kerülnek a diákok az utcára tanítási időben?
  Hát ehhez aztán nagy fantázia kell:Mondjuk elmaradt egy órájuk........,de úgyis megoldják ha akarják,régebben is megoldották.
  Bekamerázva az udvar,füstérzéskelők a budiban,hát ez már tiszta Fortress.A következő lépésként majd jeladót szerelnek a diákokra?Ez nem megoldás,mert csak ellenkezést szül.
  A Pollák szakközépre érdemes lenne az egyik"ráérő"ombudsmant ráküldeni,személyiségi jogok alapos megsértése miatt.Soha nem engedném a gyerekemet ilyen börtönsuliba!”
39 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színjátszó diákok sikerei

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának tanulói sikeresen szerepeltek az Országos Diákszínjátszó Találkozó dél-alföldi regionális döntőjén. Tovább olvasom