Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hol gyár állott, most kőhalom

Szentes - Jó darabig nem lesz téglagyártás Szentesen: az üzemet tulajdonló Agenda-H Szövetkezet felszámolás alatt áll, ezért a téglagyár összes gépét és berendezését leszerelték, hogy – ha másként nem megy – vashulladékként eladják. Az ingatlan bűnügyi zár alatt van, és csak akkor értékesíthető, ha a szövetkezet hitelezői hozzájárulnak.
Lehet, soha többé nem fűtik fel újra a szentesi téglagyár kemencéjét. A Szentesi élet egy olvasója azzal kereste meg a szerkesztőséget, hogy bontják az üzem berendezéseit. Tavaly tavasszal beszámoltak róla, hogy a gyárat működtető cég felszámolás alá került. A termelést már 2009 első felében leállította a Szentesi Téglagyár Kft., amelynek a válság előtti években még 80-100 alkalmazottja volt. A társaság tulajdonosa, Tóth Mihály György másfél éve azt nyilatkozta, szükség lenne technológiai fejlesztésre a gyárban, de hozzátette, ha meglódulna az építőipar, és igény lenne termékeikre, akár egy hónapon belül újra tudnák indítani a gépsorokat, és folytathatnák a termelést.

Lehet, soha többé nem fűtik fel újra a szentesi téglagyár kemencéjét.
Lehet, soha többé nem fűtik fel újra a szentesi téglagyár kemencéjét.

Egy sem maradt a hét téglagyárból

Hat esztendő alatt teljesen lenullázódott a szentesi téglagyártás, amely három évszázados múltra tekint vissza. E hosszú idő alatt hét téglagyárat tartottak számon, az utolsó kettőről az ezredforduló után kellett lemondani. A fábiáni úti Zsoldos-téglagyárban 8-9 millió kisméretű tégla készült évente, ám később is közel 4 millió darabot értékesítettek, 2006-tól azonban teljesen leálltak, az üzem berendezéseit leszerelték. Az Ipartelepi útnál 1971-ben épült téglagyárban éppen 40 évvel ezelőtt kezdődött meg a termelés. 

 
Az újraindításra most már semmi esély nincs, legalábbis belátható időn belül, hiszen a gyár benti gépeit, a hidroglóbuszt, valamint az üzem mögötti bányaterület berendezéseit és szállítószalagokat is leszerelték már. A gyár „kibelezését" egy újabb felszámolási eljárás miatt rendelték el. Tudniillik az ingatlan a BST Kft. tulajdona, utóbbi cég pedig a lakossági betéteseit megtévesztő Baumag Holdingnak, illetve jogutódjának, az Agenda-H Szövetkezetnek az érdekeltségébe tartozik. A Baumag-ügyben megismételt eljárást folytat a Fővárosi Bíróság, ezért az értékes telephely most bűnügyi zár alatt van. Mint megtudtuk, 2012 júniusa óta a szövetkezet is felszámolás alá került. A felszámoló részéről Lázár Sándor lapunknak úgy nyilatkozott, néhány eszközt – ami leginkább vashulladék csupán – értékesítenek, a többi berendezést pedig meghirdetik, hátha találnak rá vevőt. – A jelenlegi gazdasági környezetben annak nincs realitása, hogy ezt a téglagyárat megint beüzemeljék. Ami a közel 20 hektáros, értékes telephelyet illeti, a bírósági eljárás miatt egyelőre nem lehet eladni. Mi kezdeményezni fogjuk a bűnügyi zár feloldását, de ehhez a hitelezőknek is hozzá kell járulniuk – tette hozzá Lázár Sándor.

Némelyek attól tartanak, ha csak a falak maradnak, vagyonőrzésre sem lesz szükség az ingatlannál, és akkor a magára hagyott üzemből minden mozdítható dolog el fog tűnni, és teljesen le fogják rombolni a még épen maradt épületrészeket.

Olvasóink írták

 • 8. nie 2012. november 23. 06:23
  „Elfelejtettem valamit , Szentesnek két téglagyára is volt, annak idején, az Oláh és a Zsoldos, ezek még emelték Szentes színvonalát, munkahelyet biztosítva, a dolgozni akaróknak.”
 • 7. nie 2012. november 23. 06:16
  „Ez nem az ország megsemmisítésének egy láncszeme?”
 • 6. Egyolvasó 2012. november 21. 05:44
  „és ez csak a jéghegy csúcsa, ha politikusaink így folytatják akkor Magyarország is erre a sorsra jut, és itt nem csak az mszp, fidesz a felelősségét kell vizsgálni, hanem az 1989-től parlamentben lévő összes párt és embereinek a felelősségét is. Mert ha nem csak a saját zsebeik megtömése foglalkoztatná őket, akkor ez az ország lett volna az egyetlen akin nem fogott volna a válság.”
 • 5. qrumpli 2012. november 21. 03:46
  „Még állami tulajdonban volt ,hogyan lehetett nyereséges?
  Tulajdonképp ki tartozik kinek?
  Na ez az úri huncutság.
  Ja igen meg a narancsos köd.”
 • 4. gam27 2012. november 20. 18:18
  „Az ez így van. Mind addig amíg ilyen "egyének" ülnek a parlamentbe mint a fidesz, maszop-dk, addig ez is marad. A jobbikot nem ide sorolom mert ő még nem volt kormányon így ne tudni mit is tenne ilyen esetben.
  Magam részéről én ezt nem hagynám, hiszen tégla mindig kell és így jelenleg rá vagyunk utalva az import téglára ami meg ki tudja milyen minőségű.
  Arra leszek kíváncsi mi lesz a telek sorsa, bár van elképzelésem...”
 • 3. booo 2012. november 20. 17:27
  „A cukorgyárakat is vashulladéknak adták el, mert szükségünk van a külföldi méregdrága cukorra!”
 • 2. Apátfalvi** 2012. november 20. 17:03
  „A rendszerváltás utáni rablóknak, privatizátoroknak felelniük kell és felelni is fognak! Egy másik cikk alatt már kifejtettem, hogy táborhálózatra van szükség, ahová deportálni tudjuk a rohadékokat! A mocskos disznókat le kell vadászni!”
 • 1. maflaromeo81 2012. november 20. 16:17
  „Szégyen!!!Aztán majd ha egyszer kellene tégla,lehet külföldről hozatni,mint ma már szinte mindent(...)Cipő,ruha,cukor,bútor,téglagyárak mind-mind kilőve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvet, játékot, ruhát visznek az adományboltba

Szentes – Kissé bizalmatlanok a szentesiek azokkal szemben, akik önzetlenül, haszon nélkül… Tovább olvasom