Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Horváth István lemondott a mandátumáról

Szentes - Nem a szavazók valódi akarata érvényesül a szentesi képviselő-testület bizottságaiban, állítja a Pálmások Szövetségének elnöke. Lemondott a mandátumáról, Dömsödi Mihályné lép a helyére. A Fidesz szerint a választások eredményét mindenkinek el kell fogadnia.
Ellopta Szentesen a bizottsági helyeket a Fidesz – ez áll a Pálmások Szövetségének egyik közleményében. Az ügy már az alakuló képviselő-testületi ülésen is szóba került, akkor a pártfüggetlen szervezet elnöke, Horváth István önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a választáson kapott voksok arányát figyelembe véve rendkívül kevésnek tartja a bizottságokban rájuk osztott helyek számát.

 A Fidesz méltatlannak tartja

– Méltatlannak tartjuk a számoknak ezt a fajta csűrését-csavarását – reagált a Fidesz szentesi frakcióvezetője, Antal Balázs Tibor. Ők a megnyert választási körzetek számát vették alapul, az októberben lezajlott voksolás eredményét el kell fogadni mindenkinek, ők is ezt tették, amikor kisebbségben voltak a testületben, fűzte hozzá.

Szerinte – bár minden választókörzetben csak egy jelölt kerülhetett ki győztesen – a testületi és a bizottsági helyeknek azt kellene reprezentálniuk: hány szavazópolgárt képvisel egy-egy párt vagy személy. Szentesen a választók 39 százaléka a Fidesznek, 33 százaléka a baloldalnak, 14 százaléka a Jobbiknak, 9 százaléka a Pálmásoknak szavazott volna bizalmat.

Azaz, ha az arányokat vették volna figyelembe, a megalakított hat bizottság 34 helyéből 14, 11, 5 és 3 jutott volna a belső és külső tagoknak. Ehhez képest a fideszesek húszat kaptak, míg a baloldaliak ennek a felével, a Jobbik és a Pálmások 2-2-vel kell, hogy beérjék. Horváth István szerint ennek a hataloméhség és az erkölcstelenség az oka. Egy kiutat látott: visszalépett a képviselőségtől.

– A helyemet Dömsödi Mihályné tölti majd be mind a képviselő-testületben, mind a városrendezési bizottságban. A pénzügyi bizottságba Szűcs Györgyöt delegáljuk. A szervezeti és működési szabályzat szerint én mint a város díszpolgára tanácskozási joggal részt vehetek az üléseken. Nem szavazhatok, de a véleményemet ebben a minőségemben – illetve az iparkamara helyi elnökeként – fejtem majd ki a továbbiakban, élni is fogok lehetőséggel – indokolta a döntésüket. A harmadik ciklusát kezdte volna, a visszalépés nem okozott számára gondot, mert számára a cél a fontos, mondta. A Szentesen kialakult helyzetből egyelőre nem lát kiutat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Homokzsák a megoldás?

Továbbra is küzd a belvízzel Nagymágocs és Eperjes – írtuk tegnapi lapunkban. Tovább olvasom