Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Hősi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen

A második világháborúban Szentes közelében hősi halált halt lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen, Brzózka Marek fiatal szegedi szobrászművész alkotását szombaton avatták föl.
A rozsdamentes acéllemezekkel borított emlékmű egy négymotoros repülőgép egyik szárnyát formázza, síkja Lengyelország felé mutat. Az emlékmű talapzata egy kinyílt ejtőernyőt mintáz, a szoborhoz vezető sétány pedig egy repülőtér kifutópályáját idézi meg. A szobor alapjában elhelyezték a pilóták repülőgépének egy darabját is.

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete ünnepi beszédében azt mondta, lengyel emlékhelyekkel sűrűn borított föld a magyar. A régmúlt szentjeit, királyait és a közös függetlenségi harcok hőseit megidéző helyek mellett ott vannak a két nép kapcsolatainak különleges időszakát, 1939 szeptemberét megjelenítő színhelyek – ahol több tízezer lengyelnek adtak gyakran életmentő menedéket –, vagy az 1956-os forradalom emlékei, amelyek azt a kort idézik, amikor mindkét nemzet kísérletet tett az igazi függetlenség visszaszerzésére - tette hozzá.

Hősi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

Hangsúlyozta: Szentes új és nagyon fontos pont lett a lengyel történelmi emlékezet térképén.

1944 augusztusa és októbere között zajlott le a varsói felkelés. A brit irányítással működő, lengyel katonákból álló 1586-os különleges műveleti század hadianyagot és utánpótlást szállított a felkelőknek Olaszországból Lengyelországba. A bevetések első napján, augusztus 2-án éjjel a német radarok észlelték az egyik küldetéséről visszatérő négymotoros Halifax bombázót. A felszálló német éjszakai vadászok a szentesi Tisza-híd közelében lelőtték a repülőt. A hétfős személyzetből öten ejtőernyővel el tudták hagyni a gépet, ők hadifogságba estek. Ketten azonban - a 24 esztendős Pawel Szejnowski és a 31 éves Jan Lewandowski - életüket vesztették.

Olvasóink írták

 • 4. kapocs 2013. szeptember 23. 14:19
  „"Kedves" nádiposzáta!

  Az általad idézett hírből a lényeg maradt le! Mi szerint a szobrászművész vitte el kazettát javításra a lecsapódó pára miatt és vissza is fogja utánna helyezni! http://www.szentesinfo.hu/mozaik/

  Fel sem merül bennem, hogy hangulatot kelteni, vagy csúsztatni akart, így maradt a félinformációra épített hibás következtetés....”
 • 3. nádiposzáta 2013. szeptember 23. 12:54
  „Írásom beigazolódott """Szentesi Mozaik adta hírül" .......

  Még csak most avatták fel a hősi halált halt lengyel pilóták emlékművét, és máris megrongálták volna?

  2013. szeptember 21-én délután 13.00 órakor avatták fel Szentesen ünnepélyes keretek között a Csongrádi úton a Damjanich laktanyával szemben a 69 évvel ezelőtt ott lezuhant lengyel pilóták tiszteletére állított emlékművet.

  Ezen a napon este kilátogattunk az emlékműhöz, hogy éjszakai "fényben" is megörökítsük azt, és arra lettünk figyelmesek, hogy a fent említett roncs darab és az azt őrző "kapszula" eltűnt. Helyén csak egy szál rózsa és 4 db 5 forintost találtunk! A helyszínen semmi sem jelezte, hogy hova tűnhetett, így nyomozásba kezdtünk.”
 • 2. Apátfalvi** 2013. szeptember 22. 14:38
  „Örökké éljen a Hősök emléke!”
 • 1. nádiposzáta 2013. szeptember 22. 03:42
  „Rejtett nemzeti erőforrás viszi a méh-be,,nem sokáig lesz látható a mai szép formájában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kotorják a Kurcát

Az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság pénteken tartott sajtótájékoztatót Szentesen. Tovább olvasom