Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Húsevő baktérium fertőzte meg Ágit

Szentes - Kis híján tragédiával végződött egy szentesi kislány esete, akinek kivették a manduláját, majd húsevő baktérium fertőzte meg. Az édesanyja szerint nem vették komolyan a panaszaikat, pedig Ági már nagyon rosszul volt. A kórház vezetői azt mondják: a belső vizsgálat szabályszegést nem állapított meg, és a rendőrség is megszüntette a nyomozást.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Tízéves volt a kislányom, amikor 2011 augusztusában kivették a manduláját a szentesi kórházban. Ezután szinte folyamatosan lázas volt, a műtét helyét fájlalta. A torka gyulladt, gennyes volt, gyógyszereket szedett rá, a gégészetre szinte hetente jártunk. Tavaly januárban elment a hangja, áprilisban arcüreggyulladást állapított meg a röntgen, májusban pedig arcidegbénulást kapott, valamint a bal fülére elvesztette a hallását. Mivel a hivatalos úton csak novemberre kaptunk MRI-időpontot, elvittem egy magánrendelőbe, ahol legalább afelől megnyugodhattam, hogy nem daganat okozza a bajt – idézte fel a megrázó hónapokat a szentesi Kerekes Ágnes. Lánya, a most 12 éves Ági szinte a halál torkából tért vissza. A kislányt tavaly június végén második alkalommal vitte vissza a helyi kórház gyermekosztályára csillapíthatatlan csípő-, térd- és bokafájdalmakkal. Ekkor már járni sem tudott, az anyuka saját felelősségére átvitte a szegedi klinikára, ahol még aznap komplett vizelet-, vér-, baktérium-, CT-, MRI-, gerincvelő- és agyvízvizsgálatnak vetették alá Ágit.

Kerekes Ágnes a kislányával. Vaskos mappát töltenek meg az orvosi papírok. Fotó: Králik Emese
Kerekes Ágnes a kislányával. Vaskos mappát töltenek meg az orvosi papírok.
Fotó: Králik Emese

– Kiderült, hogy MRSA-fertőzést kapott. Ez egy olyan baktérium, amely jellemzően kórházakban van jelen. Húsevő baktériumnak is nevezik, Áginak az idegrendszerét támadta meg. Mire idáig eljutottunk, olyan rossz állapotban volt, hogy altatták a fájdalmak miatt – részletezte az édesanya. A kislány egy időre fél oldalára lebénult, eltorzult az arca, most már javul ugyan az állapota, de élete végéig gyógyszert kell szednie. A bal fülére soha nem tér vissza a hallása, legyengült az immunrendszere, lelkileg is meggyötörték a történtek. Ágnes idén januárban feljelentést tett a rendőrségen, ennyi szenvedés után tudni akarja, követett-e el hibát valaki, miért nem lehetett felfedezni időben, hogy nagy a baj.

– Szakértő kimondta, hogy a fertőzést csak kórházban lehet elkapni, illetve, hogy a kislány állapota és a baktérium között ok-okozati összefüggés van – jelentette ki a család ügyvédje, Dömsödi József. Az anyuka másfél éven át próbált megegyezni a szentesi kórházzal, hogy legalább az utazásokkal és egyebekkel járó hatalmas anyagi terhet vegye le a vállukról. Elfogyott a türelme, ezért döntött a feljelentés mellett, polgári pert egyelőre nem kezdeményezett a család.

„A cselekmény nem bűncselekmény."


Szerettük volna megtudni az intézményvezetés véleményét. Kalmár Mihály főigazgató és Pásztor Imre megbízott orvosigazgató végül megkeresésünkre közös levélben válaszolt, amelyből kiderül: az esetet a Makói Rendőrkapitányság vizsgálta. Ott azt állapították meg, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény", ezért megszüntették azt a nyomozást, amely maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyt. Leírják azt is, hogy a 2011-ben történt esetnél az akkori kórházi vezetés lefolytatta a szükséges vizsgálatot, amely szakmai szabályszegést, illetve etikai vétséget nem észlelt.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. hajnicska77 2013. november 22. 15:51
  „"a "hivatás" meg az "betegek életének megmentése" nagyon szép és magasztos fogalmak, de ugye ezt nem muszáj itthon minimális pénzért elvégezni "
  Sokan nem is törik magukat :(

  Tudod kedves westwood, sógornőméknél (amit leírtam példát) símán mehetett volna a hasonló pereskedés, pedig meggyógyítható lett volna a gyerek, csak szimplán komolyan kellett venni volna Szentesen az anyuka szavait, valamint alaposan meg kellett volna nézni az orvosi papírokat.
  Nyáron az én fiam is bennt feküdt, egy darab gyógyszert nem kapott, engem is az egyik doktornő teljesen hü..nek nézett, ennek az volt a következménye, hogy szeptember végén-azaz több , mint 1 hónap itthoni kezelés után-tudta kezdeni az iskolát. Ugyanis nem kezelték helyesen. Ha rendesen megkapta volna a kezelést, nem lett volna itthon beteg. Csak nem vagyok pereskedős, háborgós ember, ez a szerencse.
  Én nem szidom őket, viszont van akit mélységesen elítélek, hisz meg sem próbál hivatásának megfelelően dolgozni. Rengeteget dolgoznak, de van aki ekkor is megtudja az emberségét tartani. Ilyennel is találkoztam Szentesen, de sajnos mindnek ilyennek kellene lenni. Nem ekll kedvesnek lenniük, nem kell barátkozniuk, egyszerűen vegyék komolyan az embert. Ezt elvárják egy ´TESÓS´ dolgozónál is!!!!!!!!!!!”
 • 32. westwood 2013. november 22. 11:01
  „Hogyne szidná, itt eddig az összes komment, csak arról szólt. Pont az a kulcsmomentum egyébként amit maga is kiemelt, hogy miért várt eddig. A cikk szerint 2012 júniusában derült ki az mrsa fertőzés, ha pedig ennyire nyilvánvaló lenne az orvos vagy a gyerekosztály felelőssége, akkor miért várt több mint egy évet azzal, hogy pereskedjen? Ez a legszebb az egészben, ugyanis érthető hogy azt szerette volna hogy állják az utazási költségeket, hiszen elég sokba kerül valóban a busz/vonatjegy, viszont ez nem jár alanyi jogon senkinek ez teljes nonszensz. Ebből is látszik, hogy a kórházban nem rontottak el semmit, ez most csak egy ürügy, hogy egy kis pénzt ki lehessen csikarni tőlük.
  Dehogy keresem fel, meg nem is vagyok ellene, csak azt nehezményezem amikor indokolatlanul akarják ráhúzni valakire a vizes lepedőt, ami jelen esetben a gyermekosztály.
  Én egy szóval sem mondtam, hogy nem kell felelősségteljesen elvégezni a munkát, mindössze arra utaltam, hogy a "hivatás" meg az "betegek életének megmentése" nagyon szép és magasztos fogalmak, de ugye ezt nem muszáj itthon minimális pénzért elvégezni és mint a jelenlegi állapotok mutatják is, nagyon sok orvosnak van tele azzal a hócipője, hogy a munka mellett még a betegek is ennyire dilettáns módon állnak hozzá. Sajnálom a kislányt tényleg szörnyű ami történt, de be kellene látni, hogy ez nem az orvosok hibája.
  Apropó, az rtlklub híradója meg nem hiteles forrás, már bocsánat.”
 • 31. kékcsibemagitol 2013. november 22. 08:13
  „Senki nem szidja az orvosokat felkell keresni az édesanyát és biztos megmutatja a zárókat, de ha látta az Rtl hiradót ott mondták hogy haza küldték a gyereket, ha ennyire az anya elen van mértnem keresi fel személyesen. Az meg felháboritó amit ott a családja eltertásáról ir, igenis felelöség teljesen kell a munkánkat elvégezni, én kereskedelembe dolgozok és szerintem nem mindegy hogy tejet adok a vevönek vagy pocok mérget, csak hogy eltartsam a családo. Én nem pártolok senkit, de ha az anyuka megakarta volna hurcolni az orvost biztos hogy nem várt volna eddig.”
 • 30. westwood 2013. november 21. 22:44
  „29:
  Már elnézést, de ez az "ahogy én tudom" egyáltalán nem számít hivatalos verziónak, hallomásból tájékozódni meg ugye a piacon,templomban meg a kocsmában szokás. Egyébként meg megint csak elmondom, hogy a cikkben szó sincs arról hogy hazaküldték volna, maximum a késői MRI időpont tűnhet szembe, de itt meg általános problémáról beszélünk, nyilván nem a szentesi orvosok felelnek azért, hogy csak novemberre kapott beutalót.
  nyilván ahhoz hogy teljes képet kaphassunk látni kellene a kislány záróit, valamint a beutalókat, mert így csak a "messzirőll jött ember azt mond amit akar" elve érvényesül, azt pedig mindenki csak addig szereti használni, amíg nem ellene követik el.
  kb egyről beszélünk, csak szerintem az amit az édesanya mond, meg a papírok köszönőviszonyban sincsenek egymással, de ez a cikkből is kiderül.
  persze hogy nem tehet, csak mondom, hogy ha valakire egész életében hányják a sarat és még csak meg sem fizetik, ne csodálkozzunk ha elhúz innen a francba, aztán majd az itthonmaradott okosok borogathatják egymás daganatát kamillateával. tessék már kicsit megbecsülni az orvosokat, könnyű itt hivatkozni, hogy de hát erre meg arra esküdtek, ugyanúgy emberekről van szó a fene egye meg, nekik sem könnyebbek a mindennapjaik mint nektek, sőt még nehezebbek is, hiszen emberekkel foglalkoznak. pont ez a kettősség az amit nem nagyon hajlandó megérteni senki, csak ugye könnyebb szidni őket, mint egy kicsit belegondolni.
  egyébként meg ha én orvos lennék nekem speciel nem a beteg lenne az első szempont, hanem hogy a családomat el tudjam tartani. már bocs.”
 • 29. kékcsibemagitol 2013. november 21. 19:54
  „Tisztelt westwood!! Ahogy én tudom elég döcögösen ment a belsö vizsgálat, itt a tények beszélnek, egy lebénult fájdalmakkal küzködö gyereket küldtek haza mert belevoltak már fáradba hogy az anya nap mint nap behordja, tudomásom szerint másfél éve hazudoztak neki a korházban hol ezzel hol azzal csak hogy hallgasson, itt nem a trendröl van szó, a gyerekosztályt meg inkább haggyuk lehetne róla közvéleménykutatzást tartani. Az meg hogy minimál bérélt dolgozik arról a beteg nemtehet. Arra esküdtek fel hogy emberéletet mentsenek. Az édesanya verzióját gondolom azért a papirok alátámasszák.”
 • 28. westwood 2013. november 21. 16:14
  „mondjuk nagyon szép dolog látatlanban ilyeneket írni a gyerekosztályról anélkül, hogy onnan megkérdeznék valaki véleményét. az fel sem merült senkiben, hogy az édesanya verziója nem igaz, csak mindenáron meg akar hurcolni valakit?
  mostanában nagyon menő trend lett szidni az orvosokat, nyilván ez könnyebb, mint esetleg gondolkozni is egy kicsit. ebben a mai világban, amikor a legkisebb vélt vagy valós műhibáért már mindenkinek a vérét követelik, szerintetek csináltak volna olyan belső vizsgálatot ami eltussolja az egészet? sok sebből vérzik ez az egész, de nyilván egyből ítélkezni kell, aztán kin lehet ilyenkor leverni a port, természetesen az orvosokon. ezek után csodálkoztok, ha nem is akar itthon maradni senki. ennyi év tanulás után megkapja a minimálbérnél nem sokkal több fizetését, plusz még a hozzátok hasonló előre prejudikáló " az orvos amúgy is hülye, nem ért hozzá, meg bunkó meg különben is az ilyen ne menjen orvosnak" típusú hozzáállást.”
 • 27. y-akta 2013. november 20. 23:20
  „A vezetői felelősségre hivatkozom, amikor arra hívom fel a figyelmet, hogy mennyi, de mennyi panasz érkezik erről az osztályról. Nekem már az is elég, amit itt olvastam! Be kellene látni, hogy ha már nem a jó hírért, de legalább a megmaradt becsületért takarítsák már ki az osztályt. (- gyerek-újszülött-koraszülött-)...és nyilván nem tisztasági takarításra gondoltam. Nem is értem, mire vártak eddig? Hogy majd jobb lesz? Ennek a családnak nem lett jobb és ennek a gyereknek valahogyan élnie kell. Mi lesz vele, hogy nő fel, hogyan tanul szakmát, lehet-e állása, képes lesz-e dolgozni....stb????? Tragédia.”
 • 26. kékcsibemagitol 2013. november 20. 19:27
  „Borzasztó ami a családdal történt, mind fizikálisan mint lelkileg, nem lehet ma sem könnyü ezt feldolgozni, de hál Istennek, hogy egy ilyen remek szakember próbálja őket jogilag védeni ebbe a nagy csatában.Mert bizonyosan nagy csata lesz mert ügyvéd urat ismervén gondolom és sokan gondolják , hogy élt a fellebezési lehetőséggel. Kitartást és sok erőt kívánok mind a családnak mind ügyvédjüknek.”
 • 25. queenmargareth1 2013. november 19. 20:36
  „20. hajnicska77 2013.11.19. 18:23 Miért nem vették komolyan?Mert 90 %-ban úgy reagálnak, hogy anyuka túlreagál a gyerek rájátszik stb.Ezt is hallottam már.Ha az én ismerősöm sem "reagálta" volna túl, többszöri könyörgésre, lehet, hogy a mandulaműtét után elvérzett volna a gyermeke...
  Vagy szeged nőgyógy klinika 10 éve...a szülés előtt álló kismamát befektették mert vidéki, hiába szólt többször a nővéreknek, hogy vérzik, nem foglalkoztak vele.Telefonon hívott engem, hogy segítsek!Mire odaértem, szerencsére műtőben volt! Nagyon sokáig.Nagyon, azt hittem megőrölök, császármetszés, nem tudták felébreszteni, borzasztó rosszul reagált az altatóra.A gyermekét is én láttam először, nem ő, szegénykém.De, hiába kerestem a nővéreket, ki nem hitt neki, nem találtam.És utólag nagyon készségesek voltak, utólag.Sosem felejtem el.:(”
 • 24. szbarat 2013. november 19. 20:08
  „A szentesi szülészetesen is voltak "balhék", Loboda meg más dokik nem odafigyelése (erről cikkeztek is), meg bizonyos dolgok eltitkolása miatt. Szörnyű, amit ezzel a gyermekkel műveltek. Azért azt jó lenne tudni,hogy ezek az orvosok a szentesi kórházban amit művelnek, azért azért van mert nem értenek a szakmájukhoz, vagy trehányak, amúgy mind a kettő elfogadhatatlan.”
 • 23. VLabbor 2013. november 19. 19:41
  „Hajnicska77-el értek egyet! Felesleges a hogyan-on gondolkodni... Megtörtént , mert ilyen sajnos előfordulhat. De én is a hozzáállásnál látom a problémát, ahogyan egy felmerülő gondot félvállról vesznek, nem vizsgálnak ki. Sajnos tapasztaltam is ezt az egészségügyi intézményhez nem illő stílust a saját bőrömön is. Megdöbbentő, felfoghatatlan. Saját szakmámban engem sem fizetnek agyon, alig keresek többet a minimálbérnél, mégis igyekszem a munkámat tisztességesen elvégezni, és a velem munkakapcsolatba kerülő emberekkel maximálisan odafigyelve és korrektül bánni.
  Úgy gondolom , a vezetőség feladata lenne az , hogy rendet tegyen az ilyen rossz hírű osztályokon. Mert például anno valahonnan szalmonella-fertőzést összeszedő gyermekemmel (már félrebeszélt az éjszakai folyadékveszteségtől) a gyerekosztályról nemtörődöm stílusban, felesleges várakoztatás után átirányítottak a felnőtt fertőző osztályra, ahol viszont példa értékű emberséget és odafigyelést tapasztaltam. És ugyanannak a kórháznak a területén tartózkodtam...”
 • 22. magyartési 2013. november 19. 19:40
  „Ugyan itt Szentesen a Gégészeten műtöttek 2X a fülemmel már (lyukas dobhártya, gombás fertőzés,halláscsökkenés,fülfolyás ) 2008-ban ,majd 2013 február végén is volt egy (mert újra elő jött a probléma) . De itt már a gennyedzés ezután se múlt el . Heti 2-3X kellet menni . Betadinos "kezelés" ,szívatás +7! adag antibiotikum. Majd Júniusba le mentünk már Szegedre ,hogy csináljanak vele valamit..... Szerencsére itt megműtöttek újra és úgy néz ki sikeres volt a műtét.”
 • 21. Besenyő_Pistabácsi 2013. november 19. 18:26
  „Az említett kórházban ez a baktérium nem ritkaság!”
 • 20. hajnicska77 2013. november 19. 18:23
  „Talán nem is az a legnagyobb gond, hogy elkapta. Megtörtént, mert megtörtént. Nyilván nem direkt betegítették meg DE és egy nagyDE, miért nem vették komolyan az anyuka és a kislány panaszát, baját. Miért kell a szentesi gyerekosztály orvosának konkrétan tenni arra, hogy mi a panasz? Miért nem lehet körültekintően eljárni? Miért kell félvállról venni. Miért nem kell komolyan venni a beteget????? Hát itt a nagy gond a gyerekosztállyal. Itt kellene felelőst keresni. Sőt személy szerint egy összefogást is mernék kezdeményezni olyan szülőkkel, akik Szegeden kötöttek ki a gyerekosztály miatt.Vagyis a nemtörődömség miatt. Őszintén megmondom, némely orvost a kutyámhoz sem hívnék ki, konkrétan egyet biztosan. És ezt a legőszintébben merem mondani. Sajnos :(”
 • 19. adamantium 2013. november 19. 18:20
  „17. pirochatechin 2013.11.19. 18:03
  a sima staph. aureus mára már ritka mint a fehér holló, ha staph aureust talál a mikrobiológia akkor az szinte garantált, hogy multirezisztens. a rezisztens törzsek aránya úgy tíz éve lépte át a nem rezisztens törzsekét és folyamatosan nő
  az, hogy így se reménytelen a kezelés az nagyon könnyen mondod, egyre gyakoribbak a VRSA-k és van már teicoplanin rezisztens (T)RSA is, attól feljebb meg ugye azért már nem sok minden van a tarsolyunkban (főleg magyarországi költségvetés mellett).”
 • 18. makospite 2013. november 19. 18:11
  „Aki még nem hallott jót a szentesi kórházról, az túl fiatal! 25 éve egy kiváló intézmény volt. Viszont egyetértek azzal, hogy ma inkább mindenki meneküljön onnan...”
 • 17. pirochatechin 2013. november 19. 18:03
  „#16. adamantium:
  Az egészséges lakosság 25-30%-a tudomásom szerint a közönséges (tehát nem rezisztens) Staphilococcus Aureusnak a hordozója. (Azért elég durva lenne, ha ez a rezisztes fajta lenne ilyen elterjedt!)
  Ami a rezisztenciát illeti, igen, meticillin-rezisztensnek hívják, de, ha csak a meticillinre volna rezisztens, akkor nem lenne semmi baj, hiszen rengeteg további antibiotikum van még. Rezisztens az összes ß-laktám antibiotikumra (penicillinek, kefalosporinok), és nyilván egy sima laktamáz-gátlóval ezt a rezisztenciát nem lehet ellensúlyozni, hiszen akkor még mindig nem volna semmi gond (hiszen ott van a jó öreg Augmentin, ugyebár amoxicillin + klavulánsav kombináció). (Mondjuk van egy csomó nem ß-laktám antibiotikum, tehát még így se reménytelen a kezelése.) Ennyire nem akartam eredetileg belemenni a részletekbe, a jobb érthetőség kedvéért írtam penicillin-rezisztenciát, de, ha már te így belementél...”
 • 16. adamantium 2013. november 19. 17:39
  „Az, hogy az MRSA jellemzően kórházakban lenne jelen hazugság, epidemiológiai kutatások szerint az egészséges lakosság 25-30%-a hordozója ennek a baktériumnak.
  az a szakértő aki azt, mondja, hogy "Szakértő kimondta, hogy a fertőzést csak kórházban lehet elkapni" az legfeljebb szagértő de fogalma sincs a témáról.
  maga az a tény, hogy valaki egy műtét során bármilyen baktériummal megfertőződik az a műtéti kockázat része, a legmodernebb nyugati kórházakban is ennek az esélye százalékos nagyságrendű, főleg olyan műtéteknél ahol lehetetlen a tökéletes higiéniát betartani (elvégre a mandulaműtét utáni sebet nem lehet szárazon tartani, a baktériumokkal teli nyál állandóan éri), ez minden műtéti felvilágosításban benne van. itt a fő gond az, hogy nem vették időben észre és nem kezelték megfelelően a fertőzést.
  14. pirochatechin 2013.11.19. 17:11
  meticillin rezisztens az a baktérium és nem penicillin (ugyaan a meticillin is egy a penicillin családba tartozó béta-laktám antibiotikum, de messze nem ugyanaz). a gond pont azzal van, hogy túl sok antibiotikumot adnak, nem megfelelő dózisban, nem megfelelő ideig és indokolatlan esetekben és ezáltal jönnek létre a rezisztens törzsek. a rezisztens törzsekre kifejlesztett antibiotikumok meg annyiba kerülnek, hogy arra meg nincs pénz a magyar egészségügyben”
 • 15. döngicse2 2013. november 19. 17:29
  „Pásztor Imre orvosigazgató????
  Jobb ha nem nyilatkozom! Emberségből nem odavaló!!!Goromba.”
 • 14. pirochatechin 2013. november 19. 17:11
  „Rémisztőnek hangzik ez a "húsevő baktérium" kifejezés, pedig valójában "csak" egy penicillin-rezisztens baktériumtörzsről van szó, amely egyébként nem virulensebb, mint a nem rezisztens változat, viszont sokkal nehezebb kezelni.
  Azonban nem olyan bonyolult védekezni ellene, egyszerűen be kellene tartani a higiéniai előírásokat. Ferőtleníteni az eszközöket és rendesen takarítani (mgjegyzem, egyesek az orvosokat vádolták és a takarítókkat hozták ellenpéldának, pedig akár a takarító is hibázhatott jelen esetben!). Ha ez nem történt meg, akkor valaki múlasztott!
  Ha mégis megvan a fertőzés, és sehogy sem akar gyógyulni, mint jelen esetben, akkor nem találomra kellene újabb és újabb antibiotikumokat fölírni, elvégezni egy góckutatást. Ami megintcsak nem egy bonyolult dolog, rutineljárás, kenetmintát vesznek a torokból, majd kitenyésztik, és, ha tenyészett ki kórokozó, megvizsgálják, milyen antibiotikumra érzékeny. Nem értem, miért kellett egy ilyen egyszerű vizsgálattal addig várni, amíg a gyerek fél oldala lebénult és elviselhetetlen fájdalmai lettek! Ha az utolsó utáni pillanatban meg tudták állapítani, mi a baja, korábban is meg tudták volna, ha akarják!
  Az szerintem is vérlázító, hogy sem afertőzés kialakulásában, sem a diagnózis időben történő megállapításában nem állapítottak meg mulasztást. Semmiképp nem szabad annyiban hagyni a dolgot! Ha a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, akkor pótmagánvádat benyújtani! Továbbá, ha van rá lehetőség, polgári pert is indítani!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tárgyalt a Fidesz a Petőfi Szállóról

A Petőfi Szálló felújítását is magában foglaló beruházásról tárgyalt hétfőn zárt ülésen a szentesi képviselő-testület. Tovább olvasom