Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Húsz kilométer havas út – egy gépre

Szentesen és Csongrádon nem tapasztaltunk fennakadást a közlekedésben, a hó takarítása folyamatos volt. A kunszentmártoni út menti termáltavak közül a nagyobbik befagyott, de erre sem érdemes rámenni. A kisebbiken nap közben sirályok, kacsák, gémek, éjjel vadludak telelnek. kón a város utólag fizet a takarító vállalkozóknak, és a helyi hírlevélben közzé teszi, melyik területért ki a felelős.
A városellátó intézmény dolgozói tegnap hajnali 2 órakor álltak csatasorba a gépekkel, hogy Szentes területén megtisztítsák a közutakat a hótól. Dancsó Tamás ügyeletvezető tájékoztatása szerint folyamatosan takarítottak és síktalanítottak a városban, sós homokot szórtak ki a tolólapos, sószóróval is ellátott járművekből. Egy kisebb géppel pedig a parkolókat takarították. Az önkormányzati cég húsz munkatársa dolgozott napközben, igyekeztek az autóbusz-megállókat és a gyalogos átjárókat is alkalmassá tenni a közlekedésre. Továbbá a kerékpárutak tisztításáról is gondoskodtak.

Volt mit az Aro platójára lapátolni Szentesen. A kisteherautó számolatlanul rótta a havas köröket Fotó: Tésik Attila

A kunszentmártoni út menti termáltavak közül csak a nagyobbik tározó fagyott be. A jégréteg azonban vékony, ezért a balesetveszély elkerülése érdekében nem tanácsos rámenni. A környezet- és természetvédelmi szakemberként is közismert Móra József helyhatósági képviselő érdeklődésünkre azt is elmondta: a kisebb tónak csak a fele fagyott be, ebbe folyik ugyanis a 10-12 fokos csurgalékvíz. Megfigyelése szerint a szürkegémek, a szárcsák, a sirályok, a vadkacsák, éjjelente pedig a vadlibák birtokolják a területet.

Csongrádon is belülről kifelé haladnak

Csongrádon két nagy hótoló és sószóró, három tolólapos traktor, egy kistehergépkocsi, két kistraktor, egy homlokrakodógép és egy jégmentesítő dolgozik, emellett tizenhat ember lapátolja a havat a minél könnyebb közlekedés érdekében. Először a város belterületén, majd a külső részeken takarítanak – tudtuk meg Bodor János igazgatótól. Teljesen hómentes utakra ilyen időben számítani nem lehet, de a városgondnokság igyekszik. Úgy tapasztaltuk, a sózás után sok helyen napközben nem kellett eltolni a havat, ami lehullott, az az enyhülés miatt el is olvadt.  
Makón az önkormányzat hat helybeli vállalkozót bízott meg a hó- és jégmentesítéssel, akik között hat nagyjából egyforma területre osztották fel a várost – tudtuk meg Ortutay Miklós aljegyzőtől.
Mindegyik vállalkozó egy-egy tisztítógéppel rendelkezik és átlagosan húsz kilométernyi út tisztán tartásáért felelős. A hótakarításnak nincs előre rögzített összegben kifejezhető ára: készenléti díjat ugyan havazásmentes időben is fizet a város, de a végső, tavasszal kifizetésre kerülő díj nyilván azon fog múlni, hogy hányszor és mennyi hó esik a télen.

Tegnap a városban járva nem tapasztaltunk problémát a hóeltakarítással kapcsolatban, de természetesen nem jutottunk el mindenhová. A polgármesteri hivatalban megtudtuk: aki elégedetlen a tisztítással, egyelőre a városüzemeltetési csoport vezetőjénél, Kassai Kornélnál tehet panaszt, de a Makói Hírek című ingyenes helyi hírlevél következő számában közzéteszik, melyik körzet melyik vállalkozóhoz tartozik, így a hét végétől közvetlenül őket kereshetik majd a bejelentők.Olvasóink írták

 • 1. Sportbarat 2008. január 04. 21:48
  „Tisztelt Móra Úr!

  Nem hinném,h a Termál-Tónak csak a fele lenne befagyva,ugyanis én a tónak kb.3/4-ed részén korcsolyáztam még az elmúlt évben,többi szentesi társammal egyetemben,ugyanis ezért a úgymond "sportért" még nem kell fizetni ebben a kis városunkban.Tapaszatalatom szerint,az elmúlt 5 évben nem volt ilyen tökéletes a jég a Termál tavon,mint most!(Most sajnos már ráesett a hó)
  Nem tudom,h ön milyennek találta a jeget a Termál-Tavon,mint környezetvédelmi,és természetvédelmi szakember,vagy mint sportember?!

  Üdvözlettel,
  Egy szentesi SPORTBARÁT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Formációt alakított a szentesi Szilver

Szentes - A legeredményesebb hazai táncos klub,a Szilver táncosai formációt alakítottak, és… Tovább olvasom