Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Így élnek a cirkuszi állatok - a Magyar Nemzeti Cirkusz példát mutatna

Így élnek a cirkuszi állatok -  a Magyar Nemzeti Cirkusz példát mutatnaA tevék azonnal körbevették ifjabb Richter Józsefet. Sárgarépát hozott nekik az igazgató. Fotó: Kovács Erika
Vannak, akik szeretik a cirkuszban az állatos produkciókat. Mások szerint viszont kínzás a napi gyakorlás, fellépés, utazás. A Magyar Nemzeti Cirkusz most Szentesen szerepelt. Megnéztük, náluk hogyan élnek az állatok.
– Egyszer egy budapesti előadásunk előtt tüntettek az állatvédők – mondta ifjabb Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója. – Szívesen megmutattam volna, hogy az állataink milyen jó körülmények között élnek. Cirkusz és cirkusz között nagy különbség van. A kutyáját sem tartja minden ember egyformán. Mi példát szeretnénk mutatni a többi cirkusznak is.
Kiszabadított oroszlánok

Harminchárom oroszlánt szállított vissza Afrikába és engedett szabadon az Animal Defenders International nevű szervezet április 30-án. Az eset világszerte nagy visszhangot váltott ki, mert az állatvédők a nagymacskákat Dél-Amerikában különböző cirkusztársulatoktól vették el, mindenütt a helyi hatóságok közreműködésével. A kiszabadított oroszlánokat addig szűk ketrecekben, méltatlan körülmények között tartották – most a nagyvadaknak fenntartott rezervátumokba kerültek. Többségük olyan rossz fizikai állapotban van, hogy nem tudna vadászni. Életük végéig gondoskodásra szorulnak.

Akik ellenzik, hogy a cirkuszban idomított állatok is fellépjenek, egyik érvként a szállítást hozzák fel.

– A legmagasabb állataink a zsiráfok, Bobo és Zambezie. Tizenhárom méter hosszú kamionban laknak. Abban is szállítjuk őket. A belmagassága 6 méter magasra állítható. Amikor például egy hídhoz érünk, lejjebb engedjük, hogy átférjen a jármű. Csak arra a néhány percre kell lehajtaniuk a fejüket. A fókák kamionjában beépített medencék vannak. Addig is tudnak fürödni, míg átérünk egyik városból a másikba, mint most Orosházáról Szentesre. Amikor letáborozunk, felállítjuk a 60 ezer literes medencéjüket. Abban lubickolnak.

Szentesen egy bevásárlóközpont mellett állították fel a sátrat. Az állatok füves területen legeltek. Együtt voltak a lovak, az elefántok és a tevék. A műsor egyik produkciójában egyszerre 32 állat szerepel.

– Egy öttonnás elefántot nem lehet erőszakkal semmire sem rávenni, de a többieket sem. Mi jutalmazással ösztönözzük az állatokat – mondta az állatszámok ellenzőinek leggyakoribb érvére Richter József.

Az igazgató elmondta, náluk alapelv, hogy az állatokhoz igazítják a produkciót. Nem a nehézség, a látvány a fontos. – A mi állataink nem egyformák. Némelyik soha nem tanulná meg, hogyan kell két lábra állni. Ő mást mutat be. Az egyik zebránk például másodpercekig néz a közönségre, és nem mozdul. Attól ő még ugyanolyan nagy tapsot kap.

Az igazgatótól megtudtuk, naponta körülbelül húsz percet gyakorolnak az állatok. – Ezenkívül is foglalkozunk velük, ezt igénylik is. Például megfürdetjük az elefántokat, fésüljük a lovak sörényét, melyiknek mire van szüksége.

A cirkuszokat minden megyében ellenőrzi a hatósági állatorvos.

– Állatkerti állatorvosok is járnak hozzánk. A mi állataink szelídek, és megengedik, hogy kitapintsák például az ereiket. Télen, amikor egy helyben vagyunk, látszik az állatainkon, hogy szomorúak. Hiányzik nekik a változatosság, az új legelők, és a taps is – mondta ifjabb Richter József.


Ellene:
Kotvics Benjámin (10 éves tanuló):
– Szerintem ez egy kicsit kínzás. Jobb lenne nekik a saját élőhelyükön. A zsiráfoknak például szabadon kellene élniük Afrikában.
 

Mellette:
Fazekas Tamás(földmérő):
– Örülök, hogy a gyermekem egy kis állatkertet is lát a cirkuszban. Szerintem veréssel nem lehet őket betanítani, csak jutalommal. Látszana az állatokon, ha félnének az idomártól.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Udvarból kitolatva ütötte el a bottal közlekedő gyalogost

Udvarból kitolatva ütötte el a bottal közlekedő gyalogost
Egy magánház udvarából kitolató kisteherautó ütött el egy gyalogost Nagymágocson, a Kossuth utcában… Tovább olvasom