Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Indul a Studium Generale képzés

Szentes - Folytatódik a tavaly életre hívott városi tehetséggondozó program mintegy 120 diák számára. A tehetséges középiskolásoknak hirdetett képzés sikeres főiskolai és egyetemi felvételt és eredményes tanulmányokat kínál a jelentkezőknek.
A Studium Generale program költségét helyi vállalkozások és cégek biztosítják, az oktatást helyi középiskolai tanárok és a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának adjunktusa vállalta. Legtöbb diák a gimnáziumból és a közgéből jelentkezett.

A felsőfokú előkészítő képzésre helyi középiskolákba járó harmadik és negyedik osztályos diákok, valamint vidéken tanuló szentesiek jelentkezhettek. A többször meghosszabbított határidőre 120 gyerek adta be lapját, közülük többen két tantárgyból is. A programot vezető Tóth Tibor elmondta, hogy a jelentkezőket 11 csoportba osztották és legtöbben a középszintű matematikai felkészítést igénylik, ezért itt három csoportot is indítanak.

Fizika, kémia, gazdasági alapismeretek, felsőfokú matematika és angol tárgyakból egy-egy, biológiából két csoport indul. A kis létszámú, 10-15 fős foglalkozások lehetőséget biztosítanak a tudásszint folyamatos nyomon követésére a pedagógus számára.
A jelentkező diákok egyik kérdése a felkészítő tanár személyére vonatkozott, konkrét kérés is megfogalmazódott egy-egy pedagógussal kapcsolatban. Az órákat - egy tantárgy kivételével - helyi középiskolai tanárok tartják. A biológiát a szegedi egyetem mezőgazdasági karának adjunktusa Lantos Ferenc oktatja.

A kiscsoportos foglalkozások január második hetében kezdődnek egy közös megbeszéléssel az intézményekben. Felmerült külső helyszínek lehetősége is, azonban a különböző kísérletekhez szükséges laboratóriumok az iskolákban állnak rendelkezésre. A foglalkozások hétköznap délután, heti kétszer 45 perces órákon folynak, melyek díja 1200 forint havonta. A képzés során befizetett összeget visszakapják majd a tanulók. A mostani elképzelés szerint az a diák, amelyik felvételt nyert valamelyik felsőfokú oktatási intézménybe és az első évfolyam sikeres teljesítése után beiratkozik a második tanévre, akkor valamilyen támogatás formájában, egy összegben juthat a pénzéhez.

-Ez a félév mindenképp a tapasztalatszerzés éve és a következő tanév lesz az első teljes képzési év-fogalmazott Tóth Tibor. A résztvevők továbbtanulását is nyomon követjük, hova adták be jelentkezésüket és sikerült-e a felvételijük.
A jelentkezési határidő decemberben lejárt, azonban még a jövő héten fogadják azokat a diákokat, akik most kapcsolódnának a képzésbe. Az érettségizők számára április végén, a harmadikosok esetében a tanév végén zárul az oktatás.

A programot évente 1,5-1,5 millió forinttal támogatja a Hungerit Zrt., a MetalCom Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a Délkertész, a HKCeram Kft. és az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kiskocsmát felcserélték a könyvtárra

A Krúdy Gyula Baráti Kör tagjai nem irodalmárok, mégis verseskötettel járkálnak a hónuk alatt.
Tovább olvasom