Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Ingyen étkeznek a rászoruló gyerekek Szentesen

Szentes - A szentesi önkormányzat 281 gyermek étkeztetésére nyert közel 3 millió forint állami támogatást. A vonatkozó kormányrendelet szerint a nyári szünetben azok kaphatnak ingyen ebédet, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. A rászorulóknak nagy segítséget jelent a meleg étel.
Kormányrendelet írja elő, hogy a nyári szünetben ételhez jussanak az anyagi nehézségekkel küzdő szülők gyermekei. A szentesi önkormányzat még májusban felmérte az iskolákban, hány diák szorul ilyen segítségre. Azok a családok kaphatnak ilyen juttatást, amelyek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályvezetője, Lencséné Szalontai Mária azt is elmondta: 281 tízévesnél fiatalabb gyereknek igényeltek központi forrást. Meg is kapták a mintegy 3 millió forintot, és ebből az összegből adagonként 350 forintért készül étel a hétköznapokon.

Ez a keret másfél hónapra elegendő, és erre az időszakra így biztosan meleg ételt kapnak azok a kicsik, akiknek a szülei dolgoznak. Annyi szabadságuk ugyanis nincsen, hogy az egész nyári szünetet a gyerekükkel töltsék otthon. Az osztályvezető tájékoztatása szerint a nyári napközis tábor lakói közül azok is díjtalanul étkezhetnek, akik a tanév során jogosultak erre. Ennek a költségét az önkormányzat a rendkívüli segélykeret összegéből fedezi. Az akció valójában egybecseng Szirbik Imre polgármester azon akaratával, miszerint éhesen egyetlen óvodás és iskolás se menjen haza önkormányzati intézményből.

Piti Péter szerint nagy segítséget jelent, hogy meleg ételt kapnak Fotó: Miskolczi Róbert
Piti Péter szerint nagy segítséget jelent, hogy meleg ételt kapnak
Fotó: Miskolczi Róbert

A gyerekeknek a város Szarvasi úti konyháján készül az ebéd, amelyet a Klauzál Gábor Általános Iskolába visznek. Ott működik a nyári napközis tábor is, amelynek 30-40 lakója van. Közülük 15-en kapják ingyen a meleg ételt, amelyet az ebédlőben fogyasztanak el. Az iskola oldalsó bejáratánál tegnap hosszú sor állt 12 óra előtt. Felnőttek és gyerekek ételhordókkal a kezükben várták, hogy megkapják az ennivalót. Az edényekbe palócleves, túrós csusza és őszibarack került.

Az őstermelő Piti Péter érdeklődésünkre azt mondta: nagy segítséget jelent ez számukra. Két adag ételt visz haza a fiatalember három gyermeküknek. A férfi szerint mindig finomat főznek. Ugyancsak örül a lehetőségnek Orosz Ibolya is, akinek a férje munkanélküli lett, és most keres magának állást. A kilenc- és hatéves csemetéjük kapja az ebédet, anyukájuk szerint nem finnyásak, mindent megesznek. A tizennégy éves Fehér Zsanettnek két testvére van, akikre a szomszédok vigyáznak, amíg ő hazaér az étellel. – Hideg kaját ennénk ebédre, ha itt nem kapnánk meleg ételt – mondta a kislány.

Makón konzervet, máshol főtt ebédet osztanak

Csongrádon a Gamesz konyhája gondoskodik 141 tíz év alatti – szociális körülményei miatt rászoruló – gyerek étkeztetéséről a nyári szünetben. Hódmezővásárhelyen 811 kicsi kap ugyancsak meleg ételt. A külterületen lakóknak kiszállítják az ebédet. Makón melegíthető konzervet visznek ki a tanyákra ezen a héten 17 rászorulónak, a jövő héten pedig 198-an kapnak ilyen juttatást a városban. Szegeden három iskolában 383 gyermeknek osztanak meleg ételt augusztus végéig.

Olvasóink írták

 • 7. Nem érdekel 2008. augusztus 05. 01:32
  „Hát már bocs, de ki a faszt érdekel, hogy ki segít kinek? Nézzél szét a "segélyosztós" napokon, meg a fizetéses napokon, minden kocsma dugig, mindenki zabál, meg játszik, aztán meg sír, hogy nincs péz! Hát én leszarom, hogy ki mit eszik! Azt is, hogy mennyiért! Sőt! Leszarlak téged is! Ha rászorulsz, álljál sorba, ´oszt kapsz te is ingyenzabát!”
 • 6. bilincs 2008. augusztus 03. 12:25
  „Örvendetes, hogy ennyi pénze van a városnak. Csak azt nem tudom a "rászulók" mit tesznek annak érdekében, hogy elkerüljék ezt a helyzetet. Remélem az is kap segítséget a várostól, aki valóban megérdemli. Alkalmazotti fizetésből is rendszeresen adunk nekik, "mert megérdemlik és jár nekik",hiszen levonják a bizonyos %-t, mieleőtt utalnák a szálánkra nevetségesen alacsony bért, amiért meg is dolgoztunk. A becsületes szegény embernek ki segít, mikor és hol? vagy az ág is húzza, mert ő csak ezt érdemli?”
 • 5. Eü. dolgozó 2008. augusztus 03. 02:55
  „Nos látom már kik kapják megint az ingyen kaját!
  Szegények.

  Tudjátok néha én is rászorulnék -ebből a hatalmas fizetésből, mert ugye ÉN DOLGOZOK IS - de nincs pofám sorba állni, főleg nem közéjük.

  Megfigyelés: A szülésre mentővel érkező kismamák 98%-a roma. Miért? Mert betelefonál a 104-re, hogy görcsöl, a szegény mentők kiszirénáznak érte, és beTAXIZZÁK. És ezért sem kell fizetniük...”
 • 4. ------------------------- 2008. július 31. 21:16
  „Hm.Erről nekem is megvan a véleményem:)))
  De inkább megtartom,és megyek gürizni,hogy tudjak holnap is meleg ételt tenni a fiam elé:))))”
 • 3. papa1 2008. július 31. 12:40
  „Bizony bizony,itt az a kérdés függetlenül attól milyen "nemzetiségű"hogy valóban azok kapják akik rá is szorulnak?
  Mert láttam én már igazi fehér embert segélyt ingyen tankönyvet kapni,holott milliós autóval jár,és 6szobás házban lakik!A barnultak is általában súlyos láncokkal a nyakukban,nagyértékű autóval mennek segélyért.
  Egy kis karácsonyi csomagocska iskolától,hivataltól,mert nagycsaládos a drágám.De aki valóban rászorul,nagycsaládos is,azokat rendre elutasitják,általában:((”
 • 2. nézelődő 2008. július 31. 08:53
  „Hidd el/ igazi/szőkék is,de,hogy ki érdemelné meg???????,”
 • 1. Mike3 2008. július 31. 08:27
  „jajj de kár, hogy nincs fotó ezekről a szegény, szőke hajú és kék szemű ártatlanságokról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy Mancs a libatömés ellen

Szentes - A szentesi Hungerit szeptember 1-jétől a vezérigazgató állítása szerint az állatvédők miatt kénytelen leállítani hízottállat-vágását, holott ezzel elveszíti legjövedelmezőbb profilját. 200 dolgozója is az utcára kerül. Tovább olvasom