Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Ingyen temettet, aki maga ássa a sírt

A szociális temetés formáját vezetné be a kormány, amelyben az eltemettető személyes közreműködést kell vállaljon.
A javaslatot a temetkezési törvény módosításával együtt fogadnák el és várhatóan januártól lépne életbe. A teljesen ingyenes temetkezési formát az elhunyt hozzátartozói kérhetik az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól. Antal Ferenc kegyeleti szakértő, az Égisz '90 Kft. ügyvezetője szerint több kérdés merül fel a javaslat gyakorlati alkalmazása kapcsán. - A javaslat szerint az állam biztosítja a kellékeket. Nem tisztázott, hogy a koporsó pontosan hogyan kerül a temettetőhöz, az elhunyt miként kerül a koporsóba, ki írja meg, ki zárja le a koporsót, illetve a sírjelzőt – kezdi a felsorolást.

Ingyen temettet, aki maga ássa a sírt.
Ingyen temettet, aki maga ássa a sírt.

Ma egy átlagos temetés költsége mintegy 200 ezer forint, amihez még hozzáadódik a temetői költség és a síremlék ára. Szociális temetés keretében a költségek megtakaríthatók, amennyiben a temettető vagy az általa felkért személy vállalja az elhunyt előkészítését, vagyis mosdatását és öltöztetését, a sír kiásását és visszahantolását, a koporsó vagy urna temetőn belüli gépjármű nélküli szállítását, valamint a sírba helyezést. A személyes közreműködésről nyilatkozatot kell tennie a temettetőnek, illetve ugyancsak nyilatkoznia szükséges arról is, hogy a temető üzemeltetője tájékoztatta őt a munkavégzés szabályairól és az esetlegesen előforduló baleset miatt nem él kártérítési követeléssel. Szociális temetés esetében az állam vállalja az elhunyt hűtésének, szállításának, valamint a hamvasztásának díját, biztosítja a sírhelyet, koporsót vagy urnát és a sírjelet. Szentesen 9 temető működik, ahol szociális parcellát lehet kijelölni. A magyartési a város tulajdonában álló köztemetőként működő sírkert.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét, amennyiben az elhunytnak nincsenek hozzátartozói, vagy a családtagok nem veszik igénybe a szociális temetést, de nem tudnak gondoskodni az eltemettetésről. Köztemetés igénybevétele esetén a temetést intéző és annak költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra.

A már több mint 20 ezer temetést végző Antal Ferenc szerint százból legfeljebb öt ember vállalja a test koporsóba helyezését. Előfordulhat az is, hogy férj és feleség nem kerülhet eltemetésre ugyanabban a sírban, mivel a szociális parcellában lévő sírba 25 éven belül csak egy koporsó és maximum egy urna helyezhető el. A 23 éve szakmában tevékenykedő Antal Ferenc szerint problémát jelent a temetési folyamat során felmerülő munka- és balesetvédelmi, valamint közegészség- és járványügyi kérdések kezelése, melyet a jogszabály módosítási tervezet csak nagyvonalakban tartalmaz. Szerződés vagy írásos megrendelés hiányában semmilyen jogviszony nem áll fenn a hozzátartozó, valamint a temetőüzemeltető között. Elősegíti a feketemunkát is, mivel előfordulhat, hogy erre a tevékenységre szakosodott emberek, a hozzátartozó „ismerősei" vagy általa felkért személyek végzik el a sírásást és a temetést. Bár nyilatkozniuk kell, hogy a munkát ingyen végzik el, de ez elég valószerűtlen.

A kormány által elfogadott szociális temetés része a hamarosan parlament elé kerülő Temetkezési Törvény módosításának. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatokat, akkor 2014. január 1-jétől lép életbe a szociális temetési forma.

Olvasóink írták

 • 11. Légiós 2013. július 26. 18:26
  „Saját apjának anyjának ássa meg a sirgödrét!!!!!!!!!!!!!! ki az a barom aki ezt kitalálta????? izléstelen barom, ebben az országba nagy tisztogatást lehetne csinálni azt már elmondom”
 • 10. anya57 2013. június 24. 11:28
  „A legnagyobb baj az hogy az egekben vannak az árak ,Anyukám mikkor meghalt újra kelet váltani a sírt ahova temettem ami 35 ezerbe került ,igaz csak urnás temetés volt egy 2 ásonyom lefelé majd oldal irányokba 20 cm széles ,és ezért is fizettem 18 ezer fr .A többiről ne is beszéljünk .Borzalmas üzlet van a halálban .”
 • 9. jozkó 2013. június 05. 13:09
  „Legolcsóbb az "öntemetés" lenne.
  Csak az kellene, aki visszaviszi a temetőből a biciklit.

  Bocsánat az ízetlen tréfáért!
  Nem nagyobb ostobaság, mint ez a javaslat, ebben a formájában.

  Egyébként a Temetkezési Vállalatok megakadályozhatják ezt - mármint a "kaláka" temetést- ha mondjuk leviszik a temetési árakat.
  Forgalomra bőven számíthatnak.
  Ha a Ratkó korszak "gyerekei" elkezdenek bemasírozni a temetőkbe / maholnap elkezdjük/- beindul a bolt.
  Sőt, láncreakció.
  Maholnap nem lesz munkaképes /járulékfizető/ fiatal a nyugdíjasok eltartására , aki lenne is, nagy számban elhúz a kötelesség elől /és nem utolsó sorban a jobb boldogulás reményében/ külföldre.
  Lehet, hogy nem is halva született ötlet az "öntemetés" ?
  A biciklivel majd lesz valami....<moderálva>”
 • 8. pachakuti 2013. június 03. 10:12
  „Még olcsóbb lehetne, ha a parkolóban elhamvaszthatnám a hozzátartozómat.”
 • 7. qrumpli 2013. június 03. 05:03
  „Tehát ha jól értem :csak derékig kell hogy eltemessenek ,hogy
  utánna gondozhassam a síromat. (természetes elötte megásom a saját sírom)
  Valóban jó ötlet,
  Igazi Fideszes gondolat.Hajrá Magyarország!”
 • 6. C6H12O6 2013. június 01. 20:54
  „Hát az öntemetést ne is szorgalmazzák!”
 • 5. békaügetés 2013. június 01. 16:45
  „Itt megint félre mennek a dolgok,nem az öntemetést kellene szorgalmazni,hanem megvizsgálni hogy, miért kerül ennyibe egy flanc mentes temetés.”
 • 4. deszkás 2013. június 01. 15:24
  „Mi lenne ha nemcsak nekem hanem Orbán Viktornak is ki kellene ásnia a sírt hogy szeretettjét eltemethesse? Moderátor! Részvétem a döntéshez!”
 • 3. tzs_szeged 2013. június 01. 10:00
  „Az indexen van egy videó. Két 30 körüli újságíró igyekezett kiásni egy szabályos sírt. 3 óra munkával kb. 1 méter mélységig jutottak. A szabályos sírgödör 2 méter mély. A véleményező temetkezési vállalkozó szerint még legalább ennyi időbe került volna nekik rutin nélkül. (Az eszközök jók voltak.)
  Probléma: a többi sírra nem hányhatják rá a földet. Ez - ha mélyebben járnak - nem olyan egyszerűen tartható be. A véleményező szerint problémás, ha visszaomlik rájuk omlik a föld. Rutin nélkül lassú és balesetveszélyes.
  A halott előkészítésének problémáit a fenti cikk is taglalja.

  Szóval a törvény kiagyalói menjenek és próbálják már ki, hogy mire akarják rávenni az embereket...
  Ha az eddigi köztemetés változatlan marad, akkor felesleges volt ezzel felháborítani az embereket.”
 • 2. dorevi 2013. június 01. 06:53
  „Aki ezt a történyt kitalta, elfelejtette bevenni a gyógyszerét.
  A kérdésem viszont az, hogy ha a születés államilag finanszírozott, akkor a temetés (amit lehet tudni, hogy bekövetkezik) miért üzlet, és miért nem állami forrásból fedezettt?
  A temetések üzleti feltételeit kellene inkább megvizsgálni, hiszen egy parcella újra megváltása miért kerül sok tízezerbe, amikor semmi szolgáltatás nem jár a befizetés ellenében? Hol van itt az ár-érték arány? Ezen a téren volna mit tenni tisztelt képviselő hölgyek, urak.”
 • 1. kormoska 2013. május 31. 11:03
  „(Újra)itt a szegényparcella és mellé a nemzeti sírtőrvény!
  Mintha megint az 1920-as években lennénk.....,ahelyett hogy biztosítanának az embereknek MEGFELELŐ JÖVEDELMET,inkább megalázzák őket.
  Gyanítom,hogy a szoctemetés nem lesz túl népszerű.Én ha rászoruló lennék,inkább eladnám a fél vesémet a szabadpiacon minthogy a hozzátartozóimat magam temessem.
  A temetés a végtisztességről és az emlékezésről szól,nem pedig az izzadva sírásásról,halottöltöztetésről-mosdatásról vagy hasonlóakról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitézül helytálltak a szentesi katonák

Vizes zacskókkal, botokkal, füstgránáttal, sárral dobálták a lázadók a katonákat a szentesi Esze Tamás laktanyában. Tovább olvasom