Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ingyen úsznak a gyerekek Szentesen

Szentes - A szentesi önkormányzati iskolák diákjai ingyen használhatják az uszodát tornaórákon, míg az egyházi fenntartású intézményeknek gyermekenként 125 forintot kell fizetniük a ligeti fürdőben. A városban beszédtéma lett mindez, mondván: hátrányosan megkülönböztetik a felekezeti iskolák diákjait. Az alpolgármester emlékeztetett arra, az egyházi iskolák is megkapják az úgynevezett sportpénzt.
A szentesi önkormányzat által működtetett ligeti uszodában a városi fenntartású iskolák diákjai ingyen úszhatnak a tornaórákon. A katolikus és a református iskolák azonban minden hónapban számlát kapnak az úszásórákról. Tomcsányi Ferenc, a sportközpont igazgatója szerint teljesen természetes, hogy az bizonyos iskolák fenntartói maguk gondoskodnak a térítésről. Szűcs Lajos, sportügyekért felelős alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a fejkvótával együtt az úgynevezett sportpénzt megkapják az önkormányzatok és az egyházak is – szó sincs arról, hogy megkülönböztetnék az iskolákat. A kapott a pénzből természetesen nem lehet fedezni a diákok sportolásának költségeit, az önkormányzat maga is kigazdálkodja a hiányzó összeget. Az úgynevezett sportpénzből minden iskola olyan sportra áldoz, amelyet a leginkább preferál, Szentesen a közelmúltban az úszás lett a favorit.

A bevétel kétmillió lenne

Ha a nyolc önkormányzati iskola kifizetné az uszodai testnevelésórákat, a 125 forintos jegyár mellett éves szinten 2 millió 340 ezer forint bevételt jelentene a városnak – tájékoztatott Hering Ferenc, az oktatási iroda munkatársa. Az iskolák havonta 16-32 alkalommal veszik igénybe az uszodát. A környékbeli települések iskolái gyermekenként ugyancsak 125 forintot fizetnek. Elsősorban a szegváriak látogatják a fürdőt, de megfordultak már itt az eperjesi diákok is. A falubeli gyerekek szüleinek pluszteher az utazás költsége.

Szűcs Lajos azt mondta, az úszás tanítása nem kötelező, de mindenképpen indokolt, ezért a város ezt ingyen biztosítja az önkormányzati fenntartású intézmények számára. A gyermekenként és óránként fizetendő 125 forint a sportközpont költségvetésében jelenik meg, ezért fordulhat elő, hogy az önkormányzati iskolák diákjai ingyen mehetnek be az uszodába. Mészáros László, az önkormányzati Petőfi-iskola igazgatója elmondta, minden tanévben kimutatás készül arról, várhatóan hány diák hány órát tölt a fürdőben, ennek költségét betervezhetik a költségvetésbe. Az igazgató szerint a gyermekek testi fejlődését leginkább az úszás szolgálja.

A Szent Erzsébet Katolikus Iskola négyszáz diákjától azonban havi két alkalomért egyelőre kétszáz forintot kérnek. Nemes Éva azt mondta lapunknak, szűkös anyagi körülményeik között folyamodtak ehhez a megoldáshoz: az uszodalátogatásért a szülőknek kell fizetniük. Az igazgató azt tervezi, hogy az iskola alapítványából pótolják majd gyermekenként a hiányzó ötven forintokat. A Kiss Bálint Református Iskola azonban átvállalja a szülőktől ezt a terhet – tájékoztatott Karikó-Tóth Tibor. Az igazgató elmondta, hosszú évek óta az iskola fizeti a gyermekek helyett a testnevelésórákat az uszodában. Természetesen elfogadnák a város segítségét, hiszen az anyagi kondícióik ezt indokolnák, mégsem csinálnak ebből problémát – az egyházi fenntartású intézmény maga biztosítja diákjainak az úszásórákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bababarát lett a szentesi gyermekkönyvtár

Szentes - Bababarát lett a szentesi gyermekkönyvtár: az egyik szobában pelenkázót rendeztek be. A ma… Tovább olvasom