Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Ingyenes oltás az agresszív HPV vírus ellen

Szentes - A szentesi 13 éves lányok törvényes képviselői szerdáig adhatják le a HPV védőoltás igényléséről szóló nyilatkozatukat, így az érintett fiatalok ingyen juthatnak a vakcinához. Ezzel nemcsak a méhnyakrák ellen lesznek védettek, hanem más nemi szervi betegség ellen is. A védőoltást az idősebbek is felvehetik, de csak térítési díj ellenében.
A szentesi önkormányzat a humán papilloma vírus (HPV) által okozott méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök elleni védőoltást térítésmentesen biztosítja a gyermek törvényes képviselőjének kérelmére, amennyiben április 10-ig az iskolai védőnőkhöz eljuttatják a kitöltött nyilatkozatot. A vakcina akkor is ingyenesen kérhető, ha a gyermek nem a városban tanul, de szentesi bejelentett lakhellyel bír.

A változó korig érdemes HPV ellen oltatni.
A változó korig érdemes HPV ellen oltatni.

Szexuális úton terjed

A HPV fertőzés a leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegség, mely felelős a méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért. A méhnyakrák súlyos betegség, amely életveszélyes és későn felfedezve egy éven belül a betegek fele meghal. A szexuálisan aktív felnőttek –nők és férfiak egyaránt- akár 70%-ánál is bekövetkezhet HPV fertőzés egy vagy esetleg több törzzsel is. Magyarországon évente körülbelül 1200 új méhnyakrákos eset kerül felismerésre, évente átlagosan 500 fiatal-középkorú nő hal meg méhnyakrákban. A betegség korai kimutathatósága érdekében érdemes évente egyszer rákszűrésen részt venni. 

 
A védőoltással nem csak a 2000-ben született lányoknak érdemes élni- bár ebben az életkorban a leghatékonyabb. Az idősebb korosztály tagjainak is, egészen a változó korig adható a vakcina- tudtuk meg Végh Erika gyermek háziorvostól, aki szerint 10 éves kortól már igénybe vehető a három alkalommal beoltandó vakcina a háziorvostól, nőgyógyásztól vagy gyermekorvostól.

A 13 éves szentesi lányoknak az oltási sorozat 2013. őszén kezdődik meg, minden iskolában az iskolaorvos végzi az oltást, két, egymást követő hónap után a harmadik oltást az ötödik hónapban kapják meg a lányok az oltási könyvük bemutatása mellett, a teljes védettséget így érhetik el az agresszív HPV vírus ellen. A száz százalékos védettség feltétele, hogy az oltást megelőzően a fiatalnak még nem volt párkapcsolata, így kizárható a szervezetben lappangó vírus.

Ha olyan nő veszi fel az oltást, akinek már volt párkapcsolata, először is rákszűrésen kell részt vennie. Amennyiben az eredmény negatív, akkor érdemes a HPV elleni vakcináért fizetni, ami jelenleg 15-16 ezer forintba kerül. Ha pozitív a citológiai vizsgálat eredménye, csakis sikeres gyógykúra után szabad oltásra jelentkezni. Az orvos szerint ebben az esetben a HPV elleni védettség nem lesz száz százalékos, de nem is kell megismételni később sem az oltássorozatot. A vírusra ugyan jellemző, hogy többször visszatérhet erősen legyengült immunrendszer vagy nagyfokú stresszhelyzet esetén, de a vakcina így is sokat segíthet a vírus leküzdésében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sószoba segíti a hörgőtágulást

Átadták a szegvári Kurca-parti óvoda sószobáját, mely az ovisok allergiás tüneteinek kezelésére, immunrendszerük erősítésre, megfázásos tüneteik enyhítésére szolgál. Tovább olvasom