Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Iskolák névadói: fontosak a gyökerek

Csongrád megye - Tisztelet, példamutatás, megbecsülés – csak néhány azon indokok közül, miért veszi fel egy iskola egy személy nevét. Csongrád megyei középiskolákat kérdeztünk: tartják-e a kapcsolatot a névadó családjával, leszármazottaival? Az emléket mindenhol ápolják.
– Örömmel mondhatom, hogy a névadónk dédunokája, Kalmár László rendszeresen tartja a kapcsolatot az iskolával – számolt be Pap András igazgató a hódmezővásárhelyi Kalmár Zsigmond középiskolából. – Minden évben részt vesz a tagintézmény szalagavató diákbálján, támogatja az iskola alapítványát, és a május 2-i, Zsigmond-napi rendezvényünket is személyes jelenlétével tiszteli meg – tudtuk meg. A Kalmár-féle gabonarosta feltalálója a múlt század fordulója táján került a városba, a dédunoka diplomadolgozatát is a neves ős hódmezővásárhelyi tevékenységéről írta.

A szegedi Kiss Ferenc erdészeti középiskola a Móra Ferenc által a szegedi erdők atyjának titulált erdőmérnök nevét vette fel. Tihanyi Klára igazgatóhelyettes érdeklődésünkre elmondta, hogy a diákjaik osztálykirándulások alkalmával rendszeresen felkeresik a névadó Sopron megyei szülőházát. – Szilsárkányban 2 éve ünnepséget tartottak Kiss Ferenc születésének 150. évfordulója tiszteletére, ahol iskolánk műsorral képviseltette magát, de segítünk rendben tartani a szegedi Belvárosi temetőben lévő síremléket is. A névadó ükunokájával van kapcsolatunk, a család az iskolánkban lévő emlékszoba berendezéséhez fényképeket, emléktárgyakat adott.

Fontos a gyökerek felkutatása, döntöttek a szegedi Kőrösyben, amikor az előző évkönyvük kiadására készültek, emlékezett vissza Terjék Balázs gyakorlatioktatás-vezető.

– Akkor kutattuk fel névadónk, az ismert magyar statisztikus Kőrösy József két, Jeruzsálemben és az Egyesült Államokban élő dédunokáját. Egyikük személyesen is ellátogatott iskolánkba. Büszkék vagyunk Kőrösyre, figyelmet fordítunk arra, hogy diákjaink megismerjék őt és eredményeit.

A névadók családtagjai is büszkeséggel tartják számon, ha egy iskola viseli a felmenő nevét, figyelemmel kísérik az ott folyó munkát. A szentesi gyáralapító Zsoldos Ferenc leszármazottja, Zsoldos Géza legutóbb egy bő évvel ezelőtt, az iskola fennállásának 40. évfordulóján látogatott el az intézménybe. A Dunántúlon született, mondta, de büszkeség tölti el, ha üzleti útjai során erre jár, és meglátja a téglagyár kéményét. A család nevét viselő középiskolát pedig soha nem mulasztja el megmutatni üzletfeleinek.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2012. április 11. 11:14
    „Erre sajnos ne minden iskola gondol, a vezetők néha elsikkadnak a régi , de sajnos a mai értékek felett is, ha nem ők az érintettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb magyar katonák készülnek Boszniába

Folytatódott a bosznia-hercegovinai műveleti területre készülő Magyar Honvédség EUFOR kontingens 11. váltás katonáinak felkészítése Szentesen. Tovább olvasom