Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Ismét hírbe hozták a szentesi műtőtömböt

Szentes - Másodszor hallani olyasmit, hogy nem lesz semmi a 2,5 milliárdos műtéti tömb építéséből Szentesen. Tavasszal azzal cáfolták: a politika gerjeszti a hírt. A legújabb értesülések kapcsán feltett kérdéseinkre még nem kaptunk választ.
Tavaly decemberben írták alá azt a támogatási szerződést, amely alapján egy uniós pályázat által 2,5 milliárdos műtőtömb épülhet a szentesi kórházban. Márciusban olyan hírek röppentek fel, hogy valami nincs rendben a projekt körül.

A kételyeket szerette volna eloszlatni a gyógyintézmény vezetése. Sajtótájékoztatót hívtak össze, ahol bejelentették: ezek csak pletykák, valószínűleg a közelgő országgyűlési választások miatt élénkül az érdeklődés. Akkor elhangzott az is, hogy a 2011. március 28-án kiadott építési engedély hosszabbított határideje hamarosan lejár, nem akarnak több időt veszíteni, ezért a projektmenedzsment az új építészeti, valamint az engedélyes terv készítőjét egy közbeszerzési eljárással választja ki. A Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója, Kalmár Mihály kiemelte: az ellenőrző hatóság semmilyen szabálytalanságot nem talált, a jövő nyári befejezési határidőt a tervek szerint tartani lehet.


Június végén ismét érdeklődtünk. A kiviteli és engedélyes terv együttes közbeszerzésének pályázata lezárult, a nyertessel augusztus elején várható szerződéskötés – tájékoztatott a kórház fenntartója, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet.

A napokban a medicalonline.hu internetes oldalon egy olyan írást közöltek, amely újfent lehűti a kedélyeket. A honlap egy novemberben kelt kormányhatározatra utal. Abban az áll, hogy ha egy uniós beruházási program 2013. szeptember 30-áig nem ér el 10 százalékos pénzügyi előrehaladást, illetve idén január közepéig nem tud számot adni sikeres közbeszerzési eljárásról, akár hatályon kívül is helyezhető, ezzel a lépéssel pedig valószínűleg a szentesi kórház esetében él majd először a kormány. A határozat a Magyar Közlöny november 29-én kiadott számában olvasható azzal, hogy a felülvizsgálatért a Miniszterelnökséget vezető – akkor még államtitkár, ma már – miniszter felel. Neki, azaz Lázár Jánosnak az a dolga, hogy vizsgálja meg a támogatási szerződéstől való elállás lehetőségét, költségeit, az eredményről készítsen előterjesztést a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság részére.

Azt, hogy az idézett kormányhatározat valóban értelmezhető-e a szentesi intézményre, volt-e ilyen vizsgálat, egyelőre nem tudni. A napokban írásban tettük fel kérdéseinket a kórház vezetésének, a fenntartónak, a Miniszterelnökségnek és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. Egyelőre nem kaptunk választ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön avatják a szentesi fedett uszodát

Egy évig kalapozta az úgynevezett taós felajánlásokat a szentesi sportuszoda megépítéséhez Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója. Tovább olvasom