Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Ivanhoe, a dublini fődíjas ír farkas

Szentes - Tucatnyi ír farkast nevel Magyartéshez közeli tanyáján Juhász Csilla és férje, Tibor. A világ egyik legtermetesebb kutyafajtájának szentesi tenyésztői egy szobányi serleget nyertek már különböző versenyeken.
Több mint tekintélyparancsoló: Ivanhoe, az ír farkaskutya épp puszit nyal gazdája, Juhász Csilla arcára. A korántsem átlagbodri marmagassága 90 centi, súlya 80 kiló – ilyen lehetett Conan Doyle egyik főszereplője is A sátán kutyájában. A Bíró Dániel felvételén látható óriáskutyák legutóbb a dublini Euro Dog Show-n kápráztattak el mindenkit, hiszen a szentesi ebek kilenc díjat gyűjtöttek be, sőt az európai győztesnek járó fődíjat Ivanhoe érdemelte ki.

Díszkíséretet kap, aki meglátogatja a szentesi Juhász családot Magyartéshez közeli tanyáján: a kaputól a házig fél tucat, számtalan díjat nyert ír farkas járja körbe a jövevényt. Soha nem hunyászkodnak meg, de nem is bántanak. Ahogy gazdájuk mondja, „előbb lekáderezik az embert, aztán ügyet sem vetnek rá". Bár termetük ijesztő – a kanok marmagassága eléri a 90 centit, súlyuk a 80 kilót –, nagyságuk igazából bárányszívet takar.

Édes élet. Csilla szerint megszállottság nélkül nem tudtak volna ilyen eredményes ír farkas kennelt létrehozni. Fotó: Bíró Dániel
Édes élet. Csilla szerint megszállottság nélkül nem tudtak volna ilyen eredményes ír farkas kennelt létrehozni. Fotó: Bíró Dániel

– Szerelem volt első látásra – meséli Csilla megismerkedésükről. Férjével házőrzőt kerestek kiséri kertes házukhoz, amikor 1992-ben felfedezték maguknak az ír farkast. Az agarakhoz tartozó kutyafajta annyira szívükhöz nőtt, hogy néhány éven belül már ez a borjúnyi eb határozta meg mindennapjaikat. Hogy külsőleg és egészségileg is megfelelő tenyészetet hozzanak létre, figyelték a külföldi szaporulatokat, és végül angol, ír, dán és kanadai felmenőktől szereztek be kölyköket. 2001-ben született az első alom Glor Na Gaelra elkeresztelt kenneljükben, azóta három generáció él együtt Juhászéknál. Néhány éve, épp a kutyák kényelme és mozgásigénye miatt eladták szentesi otthonukat, és a várostól északra fekvő tanyára költöztek.

– Ehhez megszállottság kell – véli Csilla, aki civilben kozmetikusként dolgozik. Évek óta nem járnak nyaralni, ha pedig vidékre vagy külföldre mennek versenyezni, családi összefogással oldják meg a már szobányi serleget nyert falka etetését és itatását. Naponta kétszer látják el őket. Táplálás szempontjából az első 18 hónap a legfontosabb, utána – méretükhöz képest – csekély táplálékkal is beérik az óriási kutyák.
Juhászék elhivatottságát jelzi, hogy fajtamentést is végeznek: náluk öregszenek meg azok a példányok, akik nem kellettek senkinek.

Dicsőségfal. Szobányi érmet nyertek már össze gazdáiknak a szentesi kennel tagjai. Fotó: Bíró Dániel
Dicsőségfal. Szobányi érmet nyertek már össze gazdáiknak a szentesi kennel tagjai.
Fotó: Bíró Dániel

Egyébként ritkán születik náluk új alom, egy-két kölyköt ráadásul mindig megtartanak. Mivel falkában élnek, hierarchia is kialakul az ír farkasok között. Hogy megelőzzék a kakaskodást, ha van egy domináns egyed, rögtön a falkavezér mellé kerül – így gyorsan megtanulja, hol a helye. A kutyák bejáratosak a házba is, de ha gazdájuk arrébb tessékeli őket, szót fogadnak. Az ír tradícióknak tisztelegve a kölykök kelta nevet kapnak.
Csilla legutóbb Írország fővárosába, a dublini Euro Dog Show-ra vitte ki Ivanhoet, Kendrát és Naomit: a három szentesi kutya összesen 9 díjat gyűjtött be, ráadásul az európai győztesnek járó fődíjat Ivanhoe érdemelte ki. Büszke gazdájukat is meglepte, mennyi ír tenyésztő gratulált nekik.

A Bíró Dániel felvételén látható óriáskutyák legutóbb a dublini Euro Dog Show-n kápráztattak el mindenkit
A Bíró Dániel felvételén látható óriáskutyák legutóbb a dublini Euro Dog Show-n kápráztattak el mindenkit

1885 óta ugyanúgy

A XIX. században Írországban feltámadt nemzettudat a fajta iránti érdeklődést is felkeltette. Az ír farkaskutya az ír és kelta kultúra szimbólumává vált. Ebben az időben kezdte G. A. Graham kapitány – a fajta rajongója – összegyűjteni Írország távoli zugaiban még megtalálható farkaskutya típusú példányokat. Ezeket végül skót szarvasagarakkal, illetve orosz agarakkal és német dogokkal keresztezve, körülbelül 20 év alatt sikerült elérnie az elképzeléseinek megfelelő példányt.

Olvasóink írták

 • 7. SSO 2009. augusztus 25. 11:01
  „Én már láttam őket pórázon. Meg is van, miképp lehet felfuttatni a fajtát. Minden nyugdíjasnak adnék egyet, mert szelíd, és ha valaki beugrik a kerítésen, akkor valszeg szeretetből felugorva agyonnyomná,és ha el is tudna menekülni, a kutya nyelvén lenne DNS nyom a bűnözőről. Jól jár a tenyésztő, a nyugdíjas, a rendősrég,...csak a besurranó nem!”
 • 6. ankusz 2009. augusztus 24. 09:58
  „Nem semmi kutymorgók :-) Kicsit ijesztőek azért... De arik is csak HATALMASAK!!!”
 • 5. KisVilma 2009. augusztus 22. 18:38
  „nagyon sajnálom hogy erről a családról, kutyusaikról most,itt az interneten kell olvassak,hiszen én a hozzájuk közeli kis faluban nőttem fel!! kellett volna hallanom róluk! nagyon gratulálok a családnak és további sok sikert és szép eredményeket kivánok!! gyönyörűek a kutyák!!!”
 • 4. KovácsPistike 2009. augusztus 21. 12:15
  „Gratulálok a gazdiknak!”
 • 3. Mathiasking 2009. augusztus 21. 09:07
  „Kérdésem annyi: hogyan lehetséges egy életfogytos rabkutyának blogja a DM-ben? Az újságírót esetleg Dr.Doolittle-nek hívják? :-)))))

  Gratulálok!!”
 • 2. Túróvarázs 2009. augusztus 21. 08:51
  „Gratulálok nekik. Fantasztikus eredmény!”
 • 1. liongate 2009. augusztus 21. 08:06
  „Gratulálok!Jó érzés látni,hogy valaki ilyen szeretettel van az állatok iránt!Gyönyörűek a kutyusok!!!!!További szép eredményeket kívánok!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyenes Ágota lett a szentesi kórház orvosigazgatója

Szentes - Nemcsak sürgősségi, de műtőtömb építését is tervezik a szentesi kórházban, ahol nemrég új… Tovább olvasom