Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Ívhidat emelnének a Kurcán

Szentes - 2015-nél hamarabb biztosan nem újulhat meg a Kiss Zsigmond utca és a Sima Ferenc utcai csomópont – a tervezett fejlesztés költsége bőven meghaladja az egymilliárd forintot. A területen házakat bontanának, új hidat és a hídfőnél közparkot építenének.
Elkészült a Kiss Zsigmond utca és a Sima Ferenc utcai csomópont komplex környezetalakítási tanulmányterve. A képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy határozott, a terület átépítésének konkrét terveit 2013 júliusáig kell elkészíteni, hogy a következő uniós költségvetési ciklus elejére, 2014-re pályázatot nyújthasson be a város. Európai fejlesztési pénzekre mindenképpen szükség lesz, hiszen a becsült kivitelezési költségek a tervezési és előkészítési kiadásokkal együtt elérhetik az 1,4 milliárd forintot.

A város(rész) új látványossága lehet az új ívhíd, amivel a mostani átkelőt váltanák ki.
A város(rész) új látványossága lehet az új ívhíd, amivel a mostani átkelőt váltanák ki.

A részletes koncepció felállítását három probléma indokolja: egyrészt a Kiss Zsigmond utca szűk, és mint gyűjtőút egyre kevésbé viseli el a megnövekedett forgalmat, amelynek áthaladását a ki- beálló parkoló autók nehezítik. Másrészt gondot okoz, hogy a Kiss Zsigmond utcai Kurca-híd nem felel meg az elvárásoknak, csak egy irányban lehet rajta gépjárművel áthaladni. Harmadrészt a Kiss Zsigmond, a Sima Ferenc és a Batthyányi utca egymáshoz képest eltolt két T-kereszteződése nem biztosítja megfelelően a kelet-nyugati forgalom áthaladását.

A tanulmányterv javaslatai szerint a Kiss Zsigmond utcát csak úgy lehet szélesíteni, ha ott zárt csapadékcsatornát alakítanak ki, a középfeszültségű elektromos hálózat és a villanyhálózat és közvilágítás vezetékeit a föld alá kell vinni, továbbá 40 ingatlan esetében a házi bekötéseket is földkábelesre célszerű cserélni. Számos egyéb közművet is ki kell majd cserélni a területen. Fontos megjegyezni, hogy a platánsor megmaradna, sőt kiegészítenék, viszont a Hősök erdejénél a narancseper-fasort kivágnák. A déli oldalon a szűk zöldsávban a meglévő gömbakác sor kiegészítésre kerül.

A város(rész) új látványossága lehet az új ívhíd, amivel a mostani átkelőt váltanák ki. A tanulmánytervben arra is utalnak, hogy olyan szerkezetet kell emelni a Kurca fölé, hogy alatta csónakkal is el lehessen haladni. Az elképzelések szerint mindkét hídfőnél összefüggő zöld közterületet alakítanának ki, a magasabb parton terasz is épülne. A Kiss Zsigmond, Sima Ferenc és Batthyányi utcák találkozásánál egy négyágú körforgalom segítené az átmenő forgalmat Ehhez és kerékpárút teljes kiépítéséhez viszont több ingatlan kisajátítására és bontására lesz szükség.

Olvasóink írták

  • 1. macska125 2012. július 29. 22:00
    „Már megint nem a földön járunk, mint az 5 csillagos szállodával.
    Egy nyavalya kerékpár utat nem építettek a Kiss zs-ra. életveszély rajta a közlekedés!
    Hova szélesít, rámennek a házakra??
    Normális híd persze nagyon kellene!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a bakterház

A nyári szabadtéri színház következő programja az Indul a bakterház lesz a Turay Ida Színház előadásában szerda este 21 órakor a volt megyeháza udvarán. Tovább olvasom