Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

James Bond nem, Anne Hathaway jöhet Szentesre

Szentes - A vidéki kis mozik általános helyzete jellemző a szentesi Őze Lajos Filmszínházban is: azért maradoznak el az utóbbi időben a nagy premierfilmek, mert ezeket már nem a hagyományos szalagos kópián forgalmazzák.
Szentesen is haladnak a korral: DVD-filmek vetítéséhez projektort vásárolnak, de a digitális rendszer már nem az ő kategóriájuk.

Tavaly ősszel moziünnepet tartottak a szentesi filmszínházban, annak tiszteletére, hogy száz évvel korábban beindult a városban a rendszeres filmvetítés. Az egyhetes szeptemberi vetítéssorozat alkalmával egykori nagy mozis klasszikusokat hoztak vissza a szentesi nézőknek, s mintegy 1600 látogatója volt a filmszínháznak azokban a napokban. Ez is jótékonyan hatott arra, hogy a múlt esztendőben az elmúlt évek nézőszám-csökkenése is pozitív irányba fordult, hiszen 2012-ben egészen pontosan 9211-en ültek be a moziba, az egész évi 450 vetítésen.

A hangrendszer és a kiszolgáló helyiségek modernizálására 2006-ben került sor, illetve a külső homlokzat is szebb külsőt kapott.
A hangrendszer és a kiszolgáló helyiségek modernizálására 2006-ben került sor, illetve a külső homlokzat is szebb külsőt kapott.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Azon még az Őze Lajos Filmszínház programszervezője, Deák Zsuzsanna is meglepődött, milyen nagyot változott a világ a mozizásban az utóbbi fél-háromnegyed évben. Mint mondta, nekik is feltűnt, hogy egyre kevesebb premierfilm érkezik jászberényi forgalmazójuktól. Nagyon költséges a kópiák előállítása, az intenzíven reklámozott premierfilmek, mint például az új James Bond film, a Skyfall, vagy a Hitchcock, a Pi élete, és a többi, frissen Oscar-díjat nyert alkotás már fejlettebb, digitális formában kerül forgalomba Magyarországon, a Cinema City-hálózatban. A vetítéshez szükséges digitális rendszerre kellene átállnia a szentesi mozinak is, ám az több tízmilliós beruházás lenne.

A művelődési központ munkatársa elmondta: vetítenek kópián érkező filmeket, és DVD-ről is, s ha „lyuk" van az adott hónapban, egy szűk listáról választhat, ilyenkor megnézi a filmek trailerét, s utána dönt. Deák Zsuzsanna elárulta, ebben a hónapban például az Úton című film helyett kell sürgősen találni valamit. Jó hír is akad azért a mozi háza táján: az utóbbi hetekben az Alkonyat-Hajnalhasadás 2. részét például be tudták mutatni, s a legtöbb néző az animációs filmekre ült be, melyekből szintén láthatták a népszerűbbeket. S bár arra úgy tűnik, nincs esély, hogy az Őze Lajos Filmszínház „vendége legyen" James Bond a Skyfall-ban, vagy Bruce Willis a Die Hard 5.-ben, áprilisban két premierfilmre mégis van kilátás: jön az Anna Karenina Keira Knightley-val, s A nyomorultak Anne Hathaway Oscar-díjas alakításával.

De még ebben a hónapban is érkezik viszonylag új, nagy film, az Al Pacino nevével fémjelzett Született gengszterek, valamint a Nejem, nőm, csajom, ami egy 2012 végén bemutatott magyar film. A kis mozik akkor vannak jó helyzetben, ha a város támogatja őket, s az önrész mellé még kell pályázni is, tudtuk meg. Hasonló gondokkal küzd a hódmezővásárhelyi Mozaik Mozi is, ahol 18-22 millió forintba kerülne az új digitális vetítőrendszerre való átállás.

Egyre kevesebb premierfilm érkezik Szentesre.
Egyre kevesebb premierfilm érkezik Szentesre.

Nem ért egyet a forgalmazókkal a művelődési központ igazgatója. Varróné Szabó Ildikó szerint ugyanis így a forgalmazók piacot veszítenek, a kisvárosok nézői nem fognak tudni családostul átmenni a megyeszékhelyre mozizni. Ezért ne is csodálkozzanak, ha csökken a nézőszám, mondta, s hozzátette: Szentesen tavaly megfordult a tendencia, növekedés volt tapasztalható az előző évekhez képest. Haladnak a korral: 1,2 millió forint értékben új projektort szerelnek be idén, mellyel jobb minőségben tudnak DVD-n érkező filmeket vetíteni. Továbbra is szeretnénk kiszolgálni a közönséget, de a digitális vetítés nem a mi kategóriánk - mondta. A jegyárak egyébként változatlanok, mint ahogy a heti öt napon (csütörtöktől hétfőig) napi kétszeri vetítés is.

Olvasóink írták

  • 2. medvejanos 2013. március 12. 19:05
    „Nagyon hiányolom az új filmeket, pedig lenne alkalom, hogy beüljünk, de sajnos az az évi pár alkalom is elmarad így :(”
  • 1. csillogás 2013. március 12. 12:26
    „Nagyon szeretek oda járni! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évet értékeltek a tűzoltók

Évértékelő és feladatmeghatározó állománygyűlést tartott a Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. Tovább olvasom