Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Januárban ismét választanak: több pártra szakadt az 550 lelkes Árpádhalom

Árpádhalom - Várhatóan januárban időközi önkormányzati választást tartanak az 550 lelket számláló Árpádhalmon, ahol feloszlatta magát a képviselő-testület. A falubeliek véleményét kérdeztük az eseményekről: egyesek szerint minden rosszul megy, mások szerint idő kellett volna, hogy beérjenek a változások.
Két – vagy talán több – pártra szakadt Árpádhalom, amióta kiderült: várhatóan januárban időközi önkormányzati választást tartanak. Megírtuk: a legutóbbi testületi ülésen Varjú Pálné (Fidesz) alpolgármester javaslatára feloszlatta magát a polgármesterrel együtt 5 fős testület. Arra hivatkoztak, hogy a polgármester, Szarka Attila (Fidesz) már nem élvezi a bizalmukat. A testület többi tagja független. Mint kiderült: az okok jórészt anyagi jellegűek. Az 550 lelkes falu 23 milliós adósságot örökölt az előző testülettől. Évente 86 millióból kell gazdálkodni, 35 milliós hiánya van, és 4–5 milliós gáz-, illetve villanyszámla-tartozást is görget a település. A két érintett korábban megszólalt lapunk hasábjain, most kíváncsiak voltunk a falubeliek véleményére is.

– Csak tervek vannak, de semmi nem valósult meg eddig. A polgármester az ígéreteivel nyerte meg a választásokat – vágnak egymás szavába a falubeliek az egyetlen, még működő kocsmában. – Ebben a pénztelenségben nem a Makovecz-féle emlékmű állítása lett volna a legfontosabb. Ráadásul minket meg sem kérdeztek. Játszótérnek jobban örültünk volna – sorolják. A kérdésre, hogy nyilatkoznának-e névvel is, legtöbben már elbizonytalanodnak. – Én vállalom a nevemet, Szecskó Pál vagyok – mondja az egyetlen jelentkező. – Írja le nyugodtan, hogy szerintem semmi nem történt itt az elmúlt egy évben. Tulajdonképpen személyes kapcsolatunk sincs a polgármesterünkkel: nem itt lakik, fogadóórát nem szokott tartani – érvel. Szóba kerül aztán mindenféle panasz a kátyús utaktól a rendezetlen közterületeken át a munkahelyek hiányáig. – Ezekhez pénz is kellene – vetjük közbe. – Azért a pár gyerekért például fölösleges fenntartani az óvodát és az iskolát, ingyen vinné őket a busz Fábiánsebestyénbe. Ezen is lehetne spórolni – reagál egy Gábor nevű fiatalember.

– Ez az egész testületfeloszlatás egy Muppet-show – szól közbe a fehér overallos Béla. – Az a baj ebben a faluban, hogy az emberek nem akarják tudomásul venni, a dolgok már nem úgy mennek, mint régen. Alig van már a községnek valamije, miből adjon a polgármester, hol teremtsen munkahelyet? Ez nem is az ő dolga, a boldogulását mindenkinek magának kell keresnie. Szerintem ugyanazért akarják most elküldeni, amiért annak idején rá szavaztak: akkor bíztak a kormányzó pártban, a Fideszben, most meg haragszanak rá. Szarka Attilának nem is volt még alkalma bizonyítani. Ez apránként menne, a vízdíj például tényleg olcsóbb lett, ahogy ígérte – érvel Béla.

A napokban falugyűlést tartottak, amelyen Farkas Sándor szentesi fideszes országgyűlési képviselő is jelen volt. Úgy vélte: a képviselő-testület elhamarkodta a döntést. Mindenesetre Árpádhalmot januárig Szarka Attila vezeti. Úgy tudjuk, hogy a választáson Varjú Pálné alpolgármester is elindul. A kocsmában végzett közvélemény-kutatás szerint abban mindkét tábor egyetért, hogy akárki is kerül jövőre a falu élére, nem lesz könnyű helyzetben. Főleg, ha a lakosok tőle is a hirtelen felemelkedést és a csodát várják.

Olvasóink írták

 • 6. y-akta 2011. november 15. 11:00
  „Azért gondoljunk bele az ott élő kisnyugdíjasok és elszegényedő fiatalok helyzetébe, akik már nem fognak vagy még nem engedhetik meg maguknak, hogy elköltözzenek.Ők ott szeretnének élni....és itt a két utolsó szó kiemelendő. A baj ott kezdődik, hogy senki nem képviseli az érdeküket országos szinten. Az ilyen kistelepüléseket halálra ítélték a főváros és néhány nagyváros érdekében. Még megjegyzem, hogy igazi megyar embereket ma már csak ezeken a kistelepüléseken lehet találni!”
 • 5. baltazar 2011. november 15. 09:23
  „Szerintem a legnagyobb probléma az gazdaságtalan működéssel van az önkormányzati rendszerben. A válságra való tekintettel jobb lenne, ha a 3000 fő alatti településeken megszűnnének a hivatalok, és a városhoz tartoznának. Nem kellene polgármester a kis falvakba, csak egy képviselő testület, ahol minden személy egyenrangú. A városnak pedig a város és a falu össz bevételéből a település létszám arányában kellene visszaosztani pénzt a fejlesztésekre. A városi hivatalban 1 fő képviselné a települést. Azt hogy milyen fejlesztésekre költsék el a pénzt, azt a helyi önkormányzat dönthesse el.
  Ha a jelen helyzet változatlan marad, akkor minden 3000 fő alatti településről el fognak költözni az emberek. Egyre nagyobb különbség lesz a város és falu között, továbbá az emelkedő benzinár és a munkahelyek hiánya miatt mindenki a városba fog menekülni.”
 • 4. kjoc 2011. november 14. 18:44
  „Gyerekek!Van egy rossz hírem,tíz év múlva szerintem nem lesz a falu a térképen :( Szépen lassan kihal! Milyen munkalehetőség lenne ott?Aki teheti elköltözik!”
 • 3. halom 2011. november 14. 14:18
  „Felháborító!Már megint csak a kocsmában tudnak riportot készíteni ? Miért nem az utcán állítanak meg egy-egy riport alanyt?Nem vállalták a nevüket az emberek mégis odaírták,hogy Béla,Gábor a falu egyetlen kocsmájából.Szerintem minden falubeli beazonosította már őket.Ide egy gazdasági szakember kellene polgármesternek és egy olyan ember aki továbblát az orránál.Meg meri tenni azokat a dolgokat amit eddig senki nem vállalt fel.Azok az intézmények amelyek viszik a pénzt, át kellene gondolni,hogyan lehetne takarékoskodni.Biztosan nem úgy,hogy 14 gyerek két óvónő, egy dajka,egy élelmezésvezető,három konyhai dolgozó.És természetesen az ott dolgozók midig arra panaszkodnak,hogy nem fér bele a munkaidejükbe az a rengeteg munka.Majd januárban választ a falu egy számára megfelelő embert és reménykedik a változásban.”
 • 2. csillogás 2011. november 14. 13:03
  „és jövőre lesz Árpádhalom-szépe verseny??”
 • 1. 620829 2011. november 14. 08:13
  „Kemény egy játék.....fityisz is eltakarodhatna végre véglegesen az országból is......ez egy jó település..ha jól beosztják mindenki egy-egy bizottságban tag lehet....viccccccccccccccccc.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petőfi Szálló: a remény hal meg utoljára

Ismét felkapta az országos média a szentesi Petőfi Szálló ügyét. A részletekről csak annyit tudni: az érdekeltek kölcsönösen perelik egymást. Tovább olvasom