Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Januárra készül el az idősek otthona a szentesi parkerdőben

Szentes - A szentesi idősek otthonát leghamarabb jövő januárban adják át, de máris sokan érdeklődnek a bentlakás feltételeiről. Az intézményben a térítési díj a jogszabályokban meghatározott mértékű lesz, az önkormányzat arra törekszik, hogy csökkentse az idősek anyagi terheit.
A városháza szociálpolitikai osztályán várják a jelentkezéseket a leendő szentesi idősek otthonába. Ez egyelőre nem több, mint feliratkozás – hangsúlyozta Lencséné Szalontai Mária osztályvezető. A névsorban szereplők viszont értesítést kapnak arról, hogy pontosan hol, mikor kell ténylegesen jelentkezniük. A 100 férőhelyes bentlakásra eddig 119-en iratkoztak fel. Az országgyűlés most készül módosítani a szociális törvényt, ezért a jelentkezés elbírálásával, az ellátás finanszírozásával kapcsolatban változások várhatóak. A törvénytervezet szerint például egy úgynevezett szociális szakértői bizottság dönthet a felvételről. A képviselő-testület már megalapította az intézményt, a vezetői állásra kiírt pályázat pedig hamarosan megjelenik. A városházán bíznak benne, hogy december elsejétől lesz vezetője az idősek otthonának, hiszen egyre több az intézmény életével kapcsolatos teendő a nyitás időpontjának közeledtével.

Egy- és négyágyas szobákban kapnak helyet az idősek. Az egyágyas szobák a hozzájuk tartozó fürdőszobával és kis konyhával lényegében apartmanhoz hasonlóak, míg a több ágyas termekhez közös fürdők tartoznak. Természetesen a komfortfokozat befolyásolja a térítési díjakat. A legdrágább variációban 100 ezer forintot kell havonta letenni, az olcsóbb kategória 80, 70 ezer forintról szól. – Ezek csak irányadó számok – mondta Agócs Lászlóné. Az egészségügyi referens hozzátette, a törvénymódosítással a mérték változhat, az önkormányzat pedig különböző módokon szeretné csökkenteni az összegeket. Pályázat útján, vagy éppen kistérségi együttműködés eredményeként. Az önmagukról gondoskodni képtelen idősek mellett a kórházból kikerült betegek utókezelésére is nyílik itt lehetőség, az idősek otthona ezek mellett a hagyományos szolgáltatást is nyújtja. Ötven fő számára nappali ellátást biztosítanak, ötvennégyen vállalhatnak itt munkát.

A 4800 négyzetméter alapterületű otthonban különböző szolgáltatások – fodrászat, masszázs, orvosi rendelés – járulnak hozzá az idősek egészségének megőrzéséhez és komfortérzetéhez. A tervek szerint közösségi összejövetelek, művelődési programok színesítik az idősek otthonának életét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy szentesi mulatság utóélete

Szentes- Mulatságot rendeztek október 6-án Szentesen a Kisérben. A szeptember végi testületi ülésen… Tovább olvasom