Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Japán sziget a Kurca partján

Szentes - A 6 danos Brezovai Sándor vezette szentesi központú Oyama Dojo SE évek óta az ország, sőt Európa egyik legeredményesebb kyokushin karate klubja. Így volt ez tavaly is, mikor négy nemzetközi versenyen 82 érmet nyertek tagjai. De a karate Brezovai szerint több mint harc és sport: életmód.
– Nemcsak a fiatalok eredményeire vagyok büszke, erre az országban egyedülálló kyokushin komplexumra is – mondta a kétszeres Európa-, hétszeres magyar bajnok 6 danos Shihan Brezovai Sándor (44), miközben körbevezetett Szentesen, az egykori SZTK épületében kialakított 1200 négyzetméteres központban. Konditerem, két edzőterem – egyik még nem teljesen kész állapotban a pincében –, „földszintes" étkezőasztalok, eredeti szertartások tartására alkalmas shinto szentély – ilyen épült a sportcsarnoknál is. Szigetnyi Japán a Kurca partján.

– A kyokushin karate több mint harc vagy sport, életmód – közölte Brezovai. – Egy évben 28 edzőtábort tartunk a kollégákkal a fiataloknak, és amíg itt vannak, japán szokások szerint élnek: pálcikával tradicionális ételeket fogyasztanak, takarítanak, szertartásokon vesznek részt. Megköveteljük a fegyelmet, a tiszteletet, mindennek ez az alapja. Szünet nélkül dolgozunk, év végén például egyesületünk elitgárdája, a leghíresebb szamurájról, a japán kard egyik legnagyobb mesteréről, Myamoto Musashiról elnevezett csapatunk tréningezett.

Övvizsga a szentesi központú Oyama Dojo SE-nél. Fotó: Vidovics Ferenc
Övvizsga a szentesi központú Oyama Dojo SE-nél.
Fotó: Vidovics Ferenc

A kemény edzések, gyakorlások az elmúlt évben is sikerre vezettek: az 1996-ban alapított Oyama Dojo SE négy nemzetközi viadalon és a diákolimpián 43 arany-, 35 ezüst- és 31 bronzérmet nyert, ebből az interkontinentális világbajnokságon, az Európa-bajnokságon és két Európa-kupán 82 medált (33 arany, 27 ezüst, 22 bronz) gyűjtött a klub, amelynek a szentesin kívül derekegyházi, szegvári, mindszenti és füzesabonyi tagjai vannak. Brezovai értékelése szerint kiemelkedett Rapi Balázs, Láng Lilla, Láng Zsolt, Bagi Alexandra, Homonnai Tamás és Hajdú László.

– A kyokushin karate a mindennapok része. 23 évesen ellátogathattam Japánba, és edzőtáborozhattam a stílusalapító, Sosai Masutatsu Oyamánál. Felejthetetlen, meghatározó élmény volt, az ott látottakat, tanultakat igyekszem továbbadni a fiataloknak. Mert bár versenyeredményeink imponálóak, nem a győzelem, a dobogós helyezések a legfontosabbak, a karate eszköz, hogy a gyerekek minél jobb felnőtté váljanak – vallja Shihan Brezovai Sándor, a Magyar Tradicionális Kyokushin-Karate Szövetség területi képviselője.

A klub, a magyar szövetség 2009-ben már rendezett világbajnokságot, idén május 12-én és 13-án pedig 30 ország közel 800 sportolójának részvételével, gyerek, serdülő, ifjúsági, junior és U20-as korcsoportban kyokushin világkupának ad otthont a szentesi Dr. Papp László Sportcsarnok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derekegyház fejleszt, és vendégeket vár

Derekegyház -Kerékpárút, közösségi tér, palacsintafesztivál – mindez a turizmus fejlődése… Tovább olvasom