Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Jézuska, add vissza a termálfürdőt!

Szentes - A 14 év alatti szentesi gyerekek november 5-étől csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe az Ady Endre utcai termálfürdő szolgáltatásait – a szülök ezért tegnapra demonstrációt szerveztek az intézmény elé.
A meghívót eljuttatták Várkonyi Katalinnak, a Dr. Bugyi István Kórház megbízott főigazgatójának és Tóth Gábor kistérségi tiszti főorvosnak. Utóbbi politikai rendezvényként értelmezve az eseményt – a kezdeményezés élére Szabó Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő állt –, pártsemlegességre hivatkozva nem jelent meg. A szervezőknek elküldött és a tiltakozáson felolvasott levelében kiemelte: a rendeleteket, törvényeket be kell tartaniuk és tartatniuk, méltányosságot nem gyakorolhatnak, de ő és hivatala, az ÁNTSZ mindent megtesz azért, hogy az akadályok elháruljanak, a feltételek megteremtődjenek az úszásoktatás folytatásához.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A helyi kórházat Cseh-Lakos Ilona sajtószóvivő képviselte, akinek Szabó Zoltán hangsúlyozta: ez nem politikai rendezvény, ezért nem is hoztak pártzászlókat, transzparenseket, logókat, a szentesi családok, érdekeit képviselik, hiszen négy évtizede az egész város a termálfürdőben tanult meg úszni. Most azonban – ahogy fogalmazott – egy 16 éves rendeletnek érvényt szerezve kitiltották onnan a 14 év alatti gyerekeket. Senki nem érti, miért.

Cseh-Lakos Ilona a mintegy 30 tiltakozónak elmondta: a jogszabályok betartása mellett, szakemberek bevonásával keresik a lehetőséget, hogy „házon belül" megoldják ezt a helyzetet és ne legyen semmi akadálya az óvodások és kisiskolások úszásoktatásának. Ezt követően, a pártsemlegességet nyomatékosítva, egy gyermektől átvette a demonstrálók petícióját, amelyben azt kérik: „mielőbb jelezzék a jogalkotóknak panaszunkat, kérve őket ennek a rendeletnek a módosítására". Van, aki ebben sem bízva olyan transzparenssel jelent meg, hogy: „Jézuska, add vissza a termálfürdőt!". A helyszínen mindenki abban bízott, karácsonyig valóban megoldódik a probléma.

Olvasóink írták

 • 8. barátfüle 2012. december 14. 13:57
  „Ebben az a szép, hogy olyan oktat ki tájékozatlanságból, aki szintén nincs tisztában a dolgokkal.
  GUSZI75-re gondoltam.
  Elmondom neked is: Csak egyfajta víz van a fürdőben. Az a kórház kútjából érkezik. Nyáron 70 fokosan, télen 50 fokosan. Minden medencének a vizét hígítani kell a fürdési hőmérsékletre. Minden medencében egyforma, gyógyvíznek minősített víz van, hígítva.
  Valóban minden medencét leengedik és takarítják, de ez csak gyógyvíz esetén megengedett. Strandolási célú medencéket csak szűrő-,forgatóberendezéssel lehet működtetni. Egyébként a víz hűtését hígítás nélkül is meg lehetne oldani.
  Kedves Szülők! Lehet követelni a visszaadást, de köztudottan nincs ingyen leves. A medence működtetésére fordított költséget meg kell téríteni. A 90 Ft erre nem elég. Vagy önök, vagy az önkormányzat nyúljon a zsebébe!”
 • 7. guszi75 2012. december 11. 22:34
  „Tetszik, hogy olyan hozzászólok vannak itt, akik nincsennek teljesen tisztában a szentesi melegfürdővel kapcsolatban.
  A kupola alatti részben folyik a gyógyítása a betegeknek, oda tényleg nem lehet bemenni egy bizonyos kor alatt a gyerkőcöknek. A kinti vizet pedig keverték, így nem gyógyvíz!!!!
  A vizet minden nap leengedik és újratöltik!! Ezt nyáron saját szememmel tapasztaltam, amikor a családommal ott voltunk!
  A strandon pedig a tanmedence nem elég meleg és a mélysége nem biztonságos egy óvodás korú vízhez szoktatásáshoz. Ugyanis nem kifejezetten úszást oktattak az ovisoknak, hanem hozzászoktatták őket a vízhez, hogy későbbiekben könnyebben tudják az úszás tanulását elkezdeni.
  Ha pedig a termál víz a probléma, akkor a gyopárosi, cserkeszőlői fürdőkben sem lehetne gyerekes szülőket beengedni.”
 • 6. nie 2012. december 11. 10:10
  „Termálvíz biztosan alkalmas az úszás tanulására? A hőmérséklet talán jó, bár...... termál és gyógyvíznek egyéb tartalma is van, itt nem a leázott dolgokra gondoltam., ami miatt gyógyvíz, tehát bizonyos betegségekre kedvező. Ha jól tudom a strandon van tanmedence, ahol a víz hőmérséklete és mélysége is kedvező az úszás tanítására.”
 • 5. Hugika010 2012. december 10. 19:16
  „én azt nem értem, hogy eddig is ki volt írva valami kormeghatározás....régen voltam már, de úgy emlékszem 12 éves kor alatt tilos a medencében tartózkodni... szinte minden termál/gyógyfürdőben ki van írva ez az infó, akkor most ez miért akkora probléma? az az érdekes inkább, hogy eddig miért lehetett??? számomra is az a fura hogy az óvodás pici gyerekek az ázott vizet nyelik.... érdekes...”
 • 4. geza 2012. december 10. 13:47
  „A gyógy és a termál víz nem ugyanaz (tudomásom szerint).
  Az tény hogy a termálban sem jó sokáig tartózkodni”
 • 3. macs 2012. december 10. 13:25
  „A termálvíz jót tesz az egészséges gyerekeknek? Úgy tudom, sok helyen külön felhívják a figyelmet, hogy a gyógyvízben csak meghatározott ideig lehet tartózkodni.
  2. azigazitrebitsch,
  én papikat is szoktam látni, akik szintén órákon keresztül áztatják a ..........t a vízben. :-D”
 • 2. azigazitrebitsch 2012. december 10. 12:39
  „Mi ebben a gond?
  Szvsz teljesen normális,hogy a gyerekek ne abban a vízben ússzanak,ahol a "mamik" órák hosszat áztatják a kb 2 hete nem mosott p........kat !
  Mivel a termáloknak nem kötelező a vízforgató,sőt azt hiszem a napi vízcsere sem ,mi úszkálhat abban a vízben pár napos használat után.
  Ráadásul ott a strand,tehát van hová menni helyette a gyerekeknek.”
 • 1. baloghiren 2012. december 10. 10:01
  „leisztingerr a gazdag töle kérjetek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi gyermekdélelőtt a Kiss Bálintban

Idén is meghirdette adventi gyermekdélelőttjét a Kiss Bálint Református Általános Iskola, amelyre kétszáz iskolás mellett szülők, nagyszülők is érkeztek. Tovább olvasom